Gündem
30 Haz 2011 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:31

HARAKİRİ DERGİSİ KAPANDI! EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLERİ ÖZENDİRİYORMUŞ!

Muzır Kurulu'nun, "evlilik dışı ilişkileri özendiriyor" dediği aylık mizah dergisi Harakiri para cezası sonrası yayın hayatına son verdi.

Muzır Kurulu’nun, "evlilik dışı ilişkileri özendiriyor" dediği aylık mizah dergisi Harakiri para cezası sonrası yayın hayatına son verdi.
Aralarında Can Barslan, Behiç Pek, Serhat Gürpınar, Kutlukhan Perker, Atilla Atalay gibi yazar ve çizerlerin bulunduğu aylık mizah dergisi Harakiri, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun verdiği para cezasının ardından yayın hayatına son verdi.

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, bazı karikatür ve dergilerde yer alan çizim ve resimlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır (zararlı) tesir yapacak nitelikte olduğu gerekçesiyle dergilerin içeriğine sınırlama getirmişti.

Kurul, ayrıca derginin dağıtım miktarının üzerinden yüzde 40 artı KDV para cezası verdi.

Kurul kararında; "Derginin 15’inci sayfasında; "Bencil" yazısının yanında kadının cinsel organının göründüğü, 44. sayfada kadın erkek ikili tamamen çıplak değişik pozisyonda cinsi münasebetin ortaya konduğu çizimlerde görsel cazibeyi öne çıkararak, cinsel kışkırtıcılığı artırıcı karikatürize resimlerin bulunduğu konuşma yazılarında da desteklendiği çizgi resim ve fotoroman türündeki çizim ve anlatımların çocuklarımız üzerinde daha etkili olduğu, bu tür yayınlarda dergide olduğu gibi evlilik dışı ilişkileri özendirir biçimde karikatürize çizimlere ve fotoromanlara yer verildiği, cinsel görselliğin öne çıkarılarak kadının cinsel meta olarak algılanmasına yol açacağı kuşkusuzdur.

Toplumlar, varlıklarını koruyabilmek ve toplum düzenini sağlayabilmek amacıyla sosyal normları oluşturmuşlardır. Basın-yayın, araç ve organları bu normlara bizzat uymak zorunda oldukları gibi, toplumu da bu konuda yönlendirme, ikaz etme, hatırlatma görev ve sorumluluğu ile de yükümlüdürler bu görev sorumluluk toplumsal niteliktedir..." ifadelerine yer verildi.

Harakiri dergisinin kurucularından karikatürist Kutlukhan Perker, derginin yayın hayatına başladığı mayıs ayında yapılan bir röportajda "Amacımız bu dergiyi bir kişi almasın, o bir eve girsin çocuk da, anne de, baba da o evdeki ihtiyar da okusun istiyoruz" demişti.

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu ise "bazı yazı ve karikatürize fotoğrafların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna" karar verdi yani Harakiri ’zararlı’ bulundu. Derginin çıkış amacıyla da zıt bu karar derginin de sonu oldu.

Kutlukhan Perker, "Kurul’un kararına göre derginin dağıtım miktarının yüzde 40’ı artı KDV miktarı kadar para cezası ödeyeceğiz. Bu da bizim gibi bağımsız bir yayının altından kalkabileceği bir rakam değil" diyerek dergiyi kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kurul’un kararına karşı dava açacaklarını da belirten Perker, "Sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz" dedi.