Gündem
05 Nis 2014 10:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:04

Hapse girmekten endişe eden 2 gazeteci zor durumda!

Tayland'da görev yapan 2 gazeteci, kendilerine hapis cezası getirmesinden endişe ediyor.

Tayland'da görev yapan 2 gazeteci, "deniz kuvvetleri yetkililerinin Rohingya Müslümanlarının kaçırılmasına karışmış olabileceğine" ilişkin haberlerinin, kendilerine hapis cezası getirmesinden endişe ediyor.

Phuketwan internet sitesi için çalışan Avustralyalı Alan Morison ve yerel gazeteci Chutima Sidasathien, Tayland İnsan Hakları Komiseri Niran Pitakwatchara'ya, yaptıkları bir haberin içeriğinden dolayı 7 yıl hapis cezasına çarptırılabileceklerine dair endişelerini iletti ve gerektiğinde devreye girmeleri için İnsan Hakları Komisyonu'ndan yardım istedi.

Bangkok'taki görüşme öncesinde, Bangkok Post gazetesine açıklamada bulunan Sidasathien, ulusal güvenliğe zarar verecek ya da paniğe neden olabilecek içeriğin yayılmasını yasaklayan 2007 tarihli mevcut yasanın, medyanın hayatta kalmasına tehdit oluşturduğunu söyledi.

Geçen yıl 17 Temmuz'da, Phuketwan'da yayımlanan haberde, Reuters ajansına ait bir haberdeki iddialara yer verilmişti.

Haftalar süren detaylı soruşturmalar neticesinde hazırlandığı belirtilen haberde, "Myanmar'dan kaçmak isteyen Rohingya Müslümanlarının sayısının hızlı artışından çıkar elde etmek için, Tayland Deniz Kuvvetleri'ne bağlı güvenlik güçlerinin insan tacirleriyle sistematik işbirliği yaptığına" ilişkin iddialar detaylandırılmıştı.

Reuters haberinde yer alan, Tayland Deniz Kuvvetleri ve hükümetin iddialara itirazına Phuketwan haberinde yer verilmemesi nedeniyle Deniz Kuvvetleri'nin, Reuters'a değil de ajansın haberinden alıntı yapan internet sitesi hakkında suç duyurusunda bulunduğu ifade ediliyor.

Savcıların, gazeteciler hakkında dava açılıp açılmayacağı kararını 17 Nisan'da görüşmesi bekleniyor. Suçlu bulunmaları durumunda gazetecilerin 7 yıla kadar hapis ya da para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.