Gündem
28 Eki 2010 13:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:45

HANZADE DOĞAN BOYNER "DİJİTAL DEVRİM BİR FIRSATTIR!"

Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, medyada yaşanan değişimi anlattı.

Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, medyada yaşanan dijital devrimin büyük fırsatlar sunduğunu, değişime karşı durmak yerine yenilikçi ve proaktif bir yaklaşımla uyum sağlamak gerektiğini söyledi.

Hanzade Doğan Boyner, 18’inci Dünya Dijital Yayın Konferansı’nda dünya gazetecilerine Türk medyasındaki gelişmeleri anlattı.

Medyadaki dijital devrimin hızlanarak süreceğini belirten Hanzade Doğan Boyner, “Değişim sürecek. Önemli olan değişime karşı durmamak, inovasyon yapma ve proaktif olma yetisini kazanmak. Son dönemde değişiklikler o kadar hızlı oldu ki, medya sorun çözmeye odaklandı. Doğan grubu; teknoloji devriminin gerekliliği olan internet atılımlarını erken gördü ve son 10 yıldır bu alandaki yatırımlarına ciddi olarak ağırlık verdi” dedi.

Gazetelerin reklam pastasındaki payının tüm dünyada azaldığını, internetin payının ise arttığını hatırlatan Hanzade Doğan Boyner şunları söyledi:
“Bugün Türkiye’de 25 milyon civarında tekil internet kullanıcısı var. Türkiye’de en çok tıklanan internet siteleri arasında Milliyet grubu 6’ncı, Hürriyet grubu 8’inci ve Doğan Online ise 10’uncu sırada yer alıyor. Avrupa da en çok ziyaret edilen sitelerin arasında hiçbir gazete yer almazken Türkiye’deki en çok ziyaret edilen sitelerin içinde iki gazetenin yer alması çok önemlidir. Bundan sonraki dönemde ise daha yaratıcı çözümler bulmayı hedeflemekteyiz.”

Dijital devrim 20 yaşında
Dijital devrimin medyada 20 yıl önce başladığını hatırlatan Hanzade Doğan Boyner şöyle devam etti:
“Doğan Gazetecilik olarak internet stratejimizi tek bir haber portaline odaklamadık. Gazetelerimizin ana işleri haber ve yorum üretmek olsa da biz biliyoruz ki bizim okurlarımız hangi sinemaya gitmek, hangi arabayı almak ya da hangi şehre seyahat etmek isteseler bizim gazetelerimize başvuruyorlar. Bu ihtiyaçlarını internette güvendikleri markalarla giderebilmeleri için; milliyet.com.tr; arabam.com, milliyet emlak, real age, bizebiz.com, arakibulaki.com, hangirestoran.com ve hangiotel.com’u kurduk.
İnternetin ilk yıllarında ‘internet nesli’ olarak adlandırılan bu kitle artık büyüdü. Dolayısıyla artık üreten, çalışan ve okuyan bu kitle bizim yazılı basındaki ana hedef kitlemizle örtüşür hale geldi.”

BBC’den ‘canlı demokrasi’ sitesi
BBC Multimedya Gazeteciliği Bölümü yöneticilerinden Pete Clifton, internet yayıncılığının BBC için öneminin giderek arttığını, başlangıçta BBC’nin Londra’daki merkezinde 7. katta bir birimken, artık haber merkezinin tam ortasında yer aldıklarını söyledi. BBC’nin internet haber sitesindeki yenilikleri anlatan Clifton şunları söyledi:

“Democracy Live (Canlı Demokrasi) adlı yeni bir proje geliştirdik. İngiltere’deki ulusal ve yerel tüm meclislerdeki oturumları yan yana canlı aktarıyoruz. Bir konu başlığı ya da isim yazarsanız, onunla ilgili bir konuşma olduğunda haberdar oluyorsunuz. Televizyon yorumcularımıza blog yazdırmaya başladık. Haberlerde grafikleri artırdık. İnsanlar internette haberlerin en fazla 4 paragrafını okuyor. O yüzden haberin 4 paragrafta özetlenmesine çalışıyoruz. Habere giden muhabirlerimizden olay yerinin havasını aktaran iki paragraf yazı istiyoruz. Böylece haberlerimiz tamamen özelleşiyor.”