Gündem
20 Şub 2011 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:03

HANGİ ÜNLÜ YAZAR KİTAP YAZARKEN AĞLADIĞINI İTİRAF ETTİ?

Ünlü yazar, katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, yeni kitabını yazarken sık sık ağladığını söyledi.

Elif Şafak, yeni kitabını yazmak üzere geldiği Londra’da konferans verdi.

Türk edebiyatının son dönemdeki ünlü isimlerinden Elif Şafak, yeni kitabını yazmak üzere geldiği Londra’daki ‘London School of Economics'de (LSE) 3. kez düzenlenen ''Düşünce İçin Alan'' isimli edebi festivalde, ''Sınırlar Ötesi Yazarlık: Çatışma Döneminde Empati'' konulu bir konferans verdi. Şafak, yerli ve yabancı yüzlerce kişinin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, yeni kitabını yazarken sık sık ağladığını söyledi.

LSE'nin Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü Başkanı Profesör Şevket Pamuk tarafından moderatörlüğü yapılan konferansta 400 kişiye konuşan Şafak, kitap yazmaya nasıl başladığını, kitaplarını yazarken yaptığı hazırlık aşamalarını ve kitaplarındaki karakterleri nasıl oluşturduğundan bahsetti.

Kendisi için roman yazarlığının, çocukluğunda tuttuğu günlüklerle başladığını . Şafak, 8 yaşındayken, eşinden ayrılmış, yalnız yaşayan ve çalışmakta olan annesi ile yaşadığını ve o günlerini sıkıcı bulduğu için, kendi hayalinde canlandırdığı şekilde ve kurguladığı karakterlerin bulunduğu bir günlük tutmaya başlayarak roman serüveninin başladığını söyledi. Şafak, çocukluk döneminde günlerini genel olarak yalnız geçirmesi nedeniyle günlük tuttuğunu anlattı.

“YENİ KİTABIMI YAZARKEN SIK SIK AĞLIYORUM”

Kısa konuşmasının ardından dinleyicilerine sorularını cevaplayan Şafak, bir dinleyicinin “Yeni kitabını ne zaman hazır olacak?”şeklindeki sorusunu, “Eylül ayında yeni kitabımı yazmak üzere Londra'ya geldiğim” diye cevaplandirdi..

Yeni kitabının konusunun 1970'li yıllarda Türkiye'den İngiltere'ye göç eden bir aileyi anlatttığını belirten Şafak, konunun çok küzünlü olduğunu ve kitabını yazarken sık sık ağladığını belirtti.

Türk okuyucularının Avrupalı okuyucudan farkı olduğuna da değinen Şafak, Türkiye'de bir kitap beğenildiğinde yazarının da sevildiğini ve ailece okunduğunu kaydetti.

Avrupa'da aile bireyleri içinde herkesin kendi kitabının olduğunu kaydeden Şafak, Türkiye'de durumun genel olarak böyle olmadığını, Türkiye'de kitap okurken ortak bir deneyim sözkonusu olduğunu söyledi.

Konferansın moderatörü Şevket Pamuk da Elif Şafak'ın dünya çapında tanınan ödüllü bir yazar olduğunu, kitaplarının 30'dan fazla dile çevrildiğini ve kitaplarının Türkiye, İtalya, Fransa ve Bulgaristan gibi ülkelerde, en çok satılan kitaplardan olduğunu söyledi.

Elif Şafak, konuşmasının ardından hayranlarına kitaplarını imzaladı.