Polemik & Kulis
04 Nis 2017 10:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:36

Hangi ünlü Türk gazeteci Katar Kraliyet ailesine CEO seçildi? (Medyaradar/Özel)

Katar Kraliyet Ailesi yıllarca dünyanın birçok bölgesindeki savaşları ve olayları takip eden ünlü gazeteciyi CEO ve Türkiye temsilcisi olarak atadı.

33 yıldır dünyanın bir çok bölgesindeki savaşları ve olayları takip eden ünlü gazeteci İrfan Sapmaz Katar Kraliyet Ailesi Üyesi ve A.A Şirketler Topluluğu Başkanı Şeyh Dr.Abdulaziz Abdulrahman Al-Thani tarafından CEO ve Türkiye temsilcisi olarak atandı.

Katar Kraliyet Ailesi üyelerinden, Katar İktidar Aile Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Dr. Abdulaziz Al Thani, Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde dev yatırımlara imza atarken, son olarak 7 yıl boyunca Suudi Arabistan’da Anadolu Ajansı ve TRT Temsilciliği görevlerinde bulunan İrfan Sapmaz’ı CEO ve Türkiye temsilcisi olarak atadı.

OİCHF( İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Yardım Fonu) Başkanlığı görevini de yürüten Dr.Abdulaziz Al-Thani toplam 12 şirketinin yanısıra dünyanın bir çok ülkesinde müslümanlara yardımlar ulaştırıyor.
Dr.Abdulaziz Al-Thani Amerika’da eğitim görmüş, Liderlik eğitimi konusunda da uzman bir isim olarak biliniyor. Ayrıca Arap dünyasında üst düzey yetkililere Liderlik dersleri veriyor.
Türkiye’de gayrimenkul başta olmak üzere IT, ticaret ve hizmet sektörlerine yatırım yapmak istiyor.

Şeyh Dr. Abdulaziz Al Thani’nin ilk yatırımı Fikirtepe’de yer alacak 260 milyon liralık Velvet Towers projesi oldu. Velvet Towers için Başkanlığını Orhan Ekşi’nin yaptığı Ekşioğlu Evrensel Grup ile yüzde 50 ortaklıkla Palma D’oro May şirketini kuran Katarlı iş adamı  Al-Thani ilk etapta Türkiye için 500 milyon dolarlık yatırım planladıklarını açıkladı.

İrfan Sapmaz Katar Kraliyet Ailesi Üyesi Dr.Abdulaziz’in CEO ve Türkiye Temsilcisi olarak İstanbul ile Katar arasında mekik dokuyacak. Dünyanın bir çok ülkesinde çok geniş bir çevresi bulunan Sapmaz yatırımlar konusunda da Dr.Abdulaziz Al-Thani ve ailesine yön verecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlığı bilinen  Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani'nin özel talimatı ile Türkiye’ye geldiğini söyleyen Şeyh Dr.Abdulaziz Kadıköy Fikirtepe’deki Velvet Projesinin ilk olmayacağını ve Türkiye başta olmak üzere Türkiye’yi çevreleyen tüm bölgede çeşitli yatırımlara imza atacaklarını açıkladı.



İRFAN SAPMAZ KİMDİR ?

İrfan Sapmaz uluslararası gazeteci olarak 1983 yılından bu yana dünyanın bir çok savaşlarını ve olaylarını izledi. Ve dünyanın bir çok medya şirketlerinde önemli görevlerde bulundu. 33 yıllık gazetecilik yaşamında dünya çapında gerçekleştirdiği gazetecilik başarıları nedeni ile bir çok ödüllere layık görüldü.
   
İrfan Sapmaz 1983 yılında gazeteciliğe Adana'da Sabah, Günaydın gazetelerinde başladı. 1987 yılında İstanbul'a Günaydın gazetesine geçti. Aynı yılın sonlarına doğru Afganistan'a Rus-Afgan savaşını izlemek üzere gitti. Afganistan savaşını izlerken, bir yandan da bölgedeki sıcak gelişmeleri takip etti. Defalarca ölüm tehlikesi atlattı ve yaralandı.

1992 yılına kadar bölgede öncelikle Afganistan savaşını izledi. Ayrıca Pakistan, Hindistan ve Filipinlere kadar olan bölgelerdeki savaşları, iç karışıklıkları takip etti.

1990 yılında Sovyet Tanklarının girdiği Azerbaycan'a İran üzerinden Günaydın gazetesi muhabiri olarak kaçak girdi. Ancak KGB tarafından Bakü'de yakalandı ve 75 gün KGB de sorgulandı. Turgut Özal girişimleri sonucu Türkiye'ye teslim edildi.

1992 yılının başında Hürriyet Bakü temsilcisi oldu. Bir günde 683’e yakın Azeri Türkünün öldürüldüğü meşhur Hocalı Faciasını ilk kez hem fotoğraflar ile hem de video görüntüleri ile bütün dünya'ya vahşeti Hürriyet gazetesi ve TRT aracılığı ile TRT muhabiri olarak duyurdu.

Ağdam bölgesinde savaş sırasında bir Rus tankının üzerine sürmesi sonucu tankın ayağının üzerinden geçmesi ile ayağından yaralandı. Sapmaz acil olarak önce bir helikopter ile Bakü’ye oradan da uçak ile Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alındı.

Hürriyet, TRT, NTV Temsilcisi olarak 12 yıla yakın zamandır Azerbaycan'da Kafkaslar ve Orta Asya’daki gelişmeleri izledi.

Sapmaz ayrıca Azerbaycan'da Avrasya Media grubunu kurdu. Ülkenin ilk bağımsız demokratik gazetesini çıkardı. Avrasya kısa bir süre içerisinde ülkenin en çok satan gazetesi durumuna geldi. Günlük 40 bin tiraj yapan Avrasya ülkenin yine ilk renkli çıkan gazetesi olma özelliğini taşırken İngilizce, Rusça, Anadolu ve Azerbaycan Türkçesi ile yayınlandı.Avrasiye 300 milyon nüfuslu Eski Sovyetler Birliğinde de dağıtıldı. Azerbaycan'ın ilk özel matbaalarının da sahibi olan İrfan Sapmaz Azerbaycan'da demokrasinin gelişmesi adına büyük bir mücadele verdi bir çok ödüller aldı.

Avrasya gazetesinin yanı sıra ATA(Azerbaycan Türk Ajansını) da kurarak Eski Sovyet Cumhuriyetlerinde haber, fotoğraf ve görüntü servisi yapan bir kurum haline getirdi.

Sapmaz NTV'nin Kafkas ve Orta Asya bürolarının da temsilcisi olarak Bakü'de NTV stüdyolarını kurdu. NTV'de 2 yıl boyunca her sabah "Günaydın Kafkaslar" programını yaparak Kafkaslar ve Orta Asya'daki gelişmeleri günlük olarak ekranlara taşıdı.

Sapmaz 7 Ekim 2001'de Amerika'nın Afganistan'ı vurmasını ve savaşın başlamasını CNN Türk televizyonunda bütün dünyaya ilk duyuran gazeteci oldu. Tüm dünya televizyonları İrfan Sapmazdan savaşın başladığı haberini alarak dünya’ya duyurdu.

2002 Ekim tarihinde Star Gazetesine köşe yazarı olarak transfer oldu. Sapmaz Star gazetesi yazarı ve savaş muhabiri olarak tüm dünya’daki sıcak gelişmeleri yerinde izlemeye devam etti.

İrfan Sapmaz Star gazetesinden ayrıldıktan sonra  TRT 1’de GAZETECİ isimli haber programını yapmaya başladı. Gazeteci dünya’nın her yerindeki sıcak olayları ekranlara yansıtarak Türkiye’de televizyonlarda yayınlanan tüm 100 program içerisinde 36.sıraya yerleştirdi. TRT içerisinde ise haber programları dahil en çok izlenen program haline geldi.

Sapmaz TGRT Haber televizyonuna geçerek GAZETECİ programını yapmaya devam etti. GAZETECİ programının yanı sıra her gün 10.45 ve 17.45 saatlerinde ANALİZ isimli Tv köşesinde analizler yaptı. Sapmaz TGRT Haber Dış Haberler Müdürlüğü ve Gündüz yayınları sorumlusu ve Haber Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

Sapmaz 2008 yılı Mayıs ayında yayına geçen 4 dilde projesi tamamı ile kendisine ait olan Uluslararası bir televizyon kanalını sıfırdan kurdu. Ardından  6 News haber kanalının Genel Müdürü, Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2 yıl çalıştı. Kanalı yayına geçirdikten sonra anlaşmazlık nedeni ile görevinden istifa etti.

İrfan Sapmaz AA (Anadolu Ajansı ) Temsilcisi olarak 2009-2013 yıllarında Cidde'de görev yaptı. Suudi Arabistan ve körfez ülkelerindeki gelişmeleri takip etti. İslam İşbirliği Teşkilatının merkezinin de bulunduğu Cidde’de başta Suudi Arabistan olmak üzere Orta Doğu ve İslam ülkelerindeki sıcak gelişmeleri yakından izledi. Her sene haccı takip ederek kutsal topraklardan sıcak görüntüleri Türk ve dünya medyasına aktardı.

Anadolu Ajansından sonra TRT Türk’e transfer olan sapmaz ayrıca TRT Türk başta olmak üzere diğer TRT kanallarına günlük olarak Cidde’den ve bölgeden canlı yayınlar yaptı. Bölgedeki, Arap dünyası ve İslam ülkelerindeki gelişmeleri aktardı.

İrfan Sapmaz Cidde’de bulunan Melik Abdulaziz Üniversitesinde 2 boyunca Arapça dil eğitimi gördü. Sapmaz Arapçasını 7 yıl boyunca yaşadığı Suudi Arabistan’da geliştirmek için çalışmalarını sürdürdü. Sapmaz 2013-2016 (1 şubat 2016) yıllarında da TRT Türk Suudi Arabistan Temsilcisi olarak Cidde’de çalıştı.

İrfan Sapmaz son olarak 2015 yılında TRT Türk için dünya’da ilk kez dünyanın en tarihi, eski ve büyük camilerinin belgeselini çekti. Suudi Arabistan’da kutsal mekanlar Mekke-i Mükerreme’de Kabe-i Muazzama ve Medine-i Münevvere’de Mescid-i Nebevi ile Kuba mescidi başta olmak üzere 17 ülkede çekimler gerçekleştirdi. Çekilen toplam 26 camii ‘Kuba’nın İzinde’ isimli belgesel ile ilk kez dünya’da bir ilke imza atıldı. Kuba’nın izinde belgeseli 1 yıl boyunca her gün TRT Türk ekranlarında yayınlandı.

İrfan Sapmaz Gazetecilik mesleğinde 33.yılını doldurdu. Türkiye’nin Avrasya, Orta Asya, Orta doğu coğrafyasındaki uzman gazetecisidir.

Sapmaz’ın elinde uzun yıllar Televizyonlarda yayınlanan GAZETECİ isimli programın tüm arşiv görüntüleri bulunmaktadır. Sapmaz gazetecilik mesleği boyunca dünyanın çok büyük bir bölümünü gezerek gazetecilik faaliyetlerinde bulundu.

İrfan Sapmaz halen Katar Kraliyet Ailesi Üyesi Şeyh Dr.Abdulaziz Abdul Rahman Althani’nin CEO-Türkiye temsilciliği görevlerinde bulunuyor. Dünyanın bir çok yerindeki şirketlerin faaliyetlerini takip ediyor. Dr.Abdulaziz A.A Şirket Grubu Başkanı, OİCHF(İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Yardım Fonu Başkanı) olarak Katar merkezli çalışıyor. Althani 10 yıl boyunca Kraliyet Ailesi Konseyi Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

MEDYARADAR/ÖZEL