Gündem
09 Eki 2012 23:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:14

HANGİ SANATÇI TÜRKİYE'Yİ AKŞAM'IN HABERİNDEN DOLAYI AİHM'DE MAHKUM ETTİRDİ?

AİHM, ünlü tiyatro ve sinema sanatçısını "özel ve aile hayatına saygı hakkı" davasında haklı buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tanınmış şahısların özel adreslerinin basın tarafından yayımlanmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 'ne aykırı buldu. Karar, tiyatro ve sinema sanatçısı Yasemin Alkaya tarafından Ankara 'ya karşı AİHM'de açılan "Özel ve aile hayatına saygı hakkı" davasında verildi.

Akşam gazetesi 2002 yılında Yasemin Alkaya'nın soyulmasıyla ilgili haberinde sanatçının ev adresini de belirtmiş, konuyu Türk mahkemeleri önüne taşıyan Alkaya gazeteye açtığı davayı "Kamuya mal olmuş bir şahsiyet" olduğu gerekçesiyle kaybetmişti.

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI
Ancak AİHM, Türk mahkemelerinin Alkaya hakkında aldığı kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buldu. Gazete tarafından sanatçının açık adresinin yayımlanmasına anlam veremeyen AİHM, "Sadece kamunun bir bölümünün merakını tatmin etmeye yönelik yayınların toplumun genel çıkarı açısından haber alma hakkı olarak değerlendirilemeyeceğine" hükmetti.

Mahkeme, İstanbul mahkemeleri ve Yargıtay'ın, Alkaya'nın adresinin basın tarafından yayımlanmasını ele alırken "Özel yaşamın korunması konusunda değerlendirme hatası yaptıkları" sonucuna vardı.

ANKARA 7 BİN 500 EURO TAZMİNAT ÖDEYECEK
Bu tespitlerden yola çıkan AİHM , Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve aile hayatına saygıyla ilgili 8'inci maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Karar gereği Ankara, Yasemin Alkaya'ya 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödeyecek.