Televizyon
05 Eyl 2011 16:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:46

HANGİ KANAL YAZ DÖNEMİNDE KAÇ “YENİ DİZİ” YAYINLADI?

TV kanalları yerli dizileriyle yaz ekranını nasıl değerlendirdi? Yaz boyunca hangi diziler başladı, hangileri erken final yapmak zorunda kaldı?

TV kanalları, yeni sezona bugün itibariyle start verdi. Ana haber bültenlerinin anchormanleri koltuklarına geri döndü, yaz başında sezon finali yapan sevilen dizi ve programlar ise yeni bölümlerini bugün-yarın izleyiciyle buluşturacak.

Tüm bunların yanında ‘yeni sezon’ demek kanallar için ‘yeni diziler’ demek. Ya da bugüne kadar yaygın kanı buydu. Ancak bu yıl ekranda hem ‘yeni sezon’ hem de ‘yeni diziler’ açısından farklı bir yaz dönemi yaşandı. Ramazan ayının Ağustos’a denk gelmesi, kanalların yayın planlarına bazı değişiklikler getirdi ve ‘yaz dizileri’ ile ‘yeni diziler’, daha önce ekranda görmeye pek de alışık olmadığımız şekilde çok yakın dönemlerde ekrana gelmeye başladı. Bazı kanallar yaz dizilerini ‘Mayıs’ ayı itibariyle izleyicisinin karşısına çıkarırken bazıları da ‘yeni sezon’ dizilerini daha Eylül başlamadan Ağustos ayı içerisinde ekrana getirmeye başladı. Dolayısıyla, TV dizileri açısından belki de hiç olmadığı kadar bereketli bir yaz dönemi oldu. 
 
Peki TV kanalları yerli dizileriyle yaz ekranını nasıl değerlendirdi? Yaz boyunca hangi diziler başladı, hangileri erken final yapmak zorunda kaldı? İzleyici ve reklamverenden yeterli ilgiyi gören hangi yapımlar yeni sezon için ‘umut vaad’ eden kategoride kalmayı başardı? Medyaloji’nin Mercek köşesi için bu hafta, yeni yayın döneminin ilk gününde, TV dizilerinin yaz sezonunu inceledik. İşte, yazdan kalma bir dizi sezonundan yeni yayın dönemine uzanan bir analiz…
 
Ekranda, Eylül’de başlayıp Haziran’da sezon finali yapan diziler görmeye alışmışken son yıllarda TV kanalları yaz günlerine özel daha düşük bütçeli TV dizi dizileriyle bu alışkanlığı yavaş yavaş değiştirmeye başladı. 2010 yılında ekranda sayısı giderek artmaya başlayan yaz dizileri, geçtiğimiz Mayıs-Ağustos döneminde ise iyice yükselişe geçti. Ramazan ayının bu yıl yaz günlerine denk gelmesiyle kanalların yayın planlamaları da biraz öne çekildi. Bazı kanallar, bu döneme özel dizilerini Mayıs ayı itibariyle ekrana getirmeye başlarken bazıları da yeni sezon dizilerini Ağustos ayı itibariyle görücüye çıkardı. Dolayısıyla Mayıs-Ağustos döneminde, 8 ulusal TV kanalında toplam 19 yeni dizi izleyiciyle buluştu. 
 
HANGİ KANAL YAZ DÖNEMİNDE KAÇ “YENİ DİZİ” YAYINLADI?
 
TV ekranının sakin yaz dönemi için bu yılki sayıları itibariyle rehavetten uzak bir tablo çizen bu 19 yeni dizi, 7 ulusal TV kanalında ekran macerasına başladı. Bakalım kanalların yaz dönemindeki dizi yatırımları nasıl dağılım gösterdi?
 
İşte kanalların Mayıs-Ağustos dönemindeki dizi karnesi:
 
ATV:
Şüphesiz geçtiğimiz yaz döneminde ekrana getirdiği dizilerle adından söz ettiren kanal, ATV oldu.  Geçtiğimiz yıl en çok diziyi izleyicisiyle buluşturan kanal, bu yıl da geleneği bozmadı.Yaz başından bu yana ATV’de toplam 7 yeni dizi görücüye çıktı. Komediden polisiyeye kadar çeşitli türde yapımlar, yaz boyunca ATV ekranında boy gösterdi. Yaz ekranına özgü ‘gençlik ve aşk’ gibi temalar da bu dizilerin temel öğeleri arasındaydı. 
 
FOX TV: Yaz dönemindeen çok yeni diziyi izleyicisiyle buluşturan bir diğer kanal ise Fox TV oldu. Kış sezonunda ekrana getirdiği gençlik dizileri ile öne çıkan kanal, yaz ekranında da yine gençlere yönelik bir diziyle birlikte toplam 3 yeni diziyi görücüye çıkardı.
 
Kanal D: Kış sezonunda, hem izleyicinin hem de reklamverenin büyük ilgi gösterdiği dizilere ev sahipliği yapan Kanal D, bu yaz TV dizilerine yatırım yapmadı. Kanal D, yaz günlerini daha çok yarışma ya da eğlence programlarıyla geçirirken yeni ve iddialı dizileri için Eylül’ü bekledi. Kanalın yaz döneminde ise ekrana sadece iki yeni dizi geldi.
 
Show TV: Yeni ve iddialıyeni dizileri için yeni yayın dönemini bekleyen bir diğer kanal da Show TV oldu. Yaz dönemini daha çok eğlence içerikli ve yarışma türünde programlarla değerlendiren kanal, eski dizi tekrarlarına öncelik verdi. Show TV de yaz döneminde sadece iki yeni diziyle yetindi.
 
Kanal 7: Önceki dönemlerden farklı olarakbu yıl,yaza özel dizi yayınlayan kanallar arasında yerini alan Kanal 7, ekrana iki yeni dizi getirdi.
 
Star TV: Yaz ekranı yatırımlarında, yarışma ve eğlence içerikli yapımlara öncelik veren bir diğer kanal da Star TV oldu.Yaz akşamlarının prime time dilimini daha çok eğlenceye ve yarışmalara ayıran Star TV, eski dizilerinin devam ve tekrar bölümlerine yer verdi. Yeni yayın dönemi için Eylül’ü beklerken Ağustos ayında ise iki yeni dizisini izleyiciyle tanıştırdı.
 
STV:
Samanyolu TV de kış döneminin ardından yaz dizisi yayınlayan kanallar kervanına katıldı. Yaz mevsimine denk gelen Ramazan’ın da etkisiyle kanal, bir yeni diziyi ekran yarışına dahil etti.
 
TRT 1: 2010 yılında reyting yarışından çekilen ancak birbiri ardına yayına soktuğu yapımlarla dizi yarışında katılan TRT 1, bu yaz döneminde eski dizilerinin devam ya da tekrar bölümlerini ekrana getirdi. Yaza özel yeni dizi yayınlamayan kanal, yeni sezon için Eylül’ü bekledi.
 
PEKİ KİMLER GİTTİ KİMLER KALDI?
 
Mayıs ayından bu yana ekrana gelen diziler ve yeni sezondaki akıbetleri…
 
‘ERKEN FİNAL’ KADERİNİ PAYLAŞANLAR
 
Babam Sağolsun: Mayıs itibariyle ATV’de yayınlanmaya başlayan dizinin ekran macerası kısa sürdü. Deneyimli oyuncu kadrosu ve ‘komedi’deki iddiası ile adından söz ettiren yapım, Haziran ayında erken final yapmak zorunda kaldı.
 
Üsküdar’a Giderken: Oyuncu kadrosundaki deneyimli isimler ve oldukça komik tanıtım filmleri ile daha yayına girmeden dikkatleri üzerine çeken dizi, usta fotoğrafçı Ara Güler’in rol aldığı tanıtım filmi ile de izleyicinin gönlünü kısa sürede kazandı. Kanal D’de yayınlanan ve ekranda görmeye alıştığımız komedilerden farklı bir yol izleyen yapım, yayına başladığı dönemde basın yansımalarıyla da öne çıkmıştı. Ancak, dizi 13 bölümün ardından izleyicisine veda etti.
 
Karakol: Geçtiğimiz sezonun büyük çıkış yakalayan dizisi Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ne rakip olarak gösterilen Show TV’nin polisiye dizisi,daha yayınagirmeden iddialı tanıtımlarıyla izleyicinin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Ancak, yayınlandığı dönemde yeterli reytingi alamadı ve yayın gününde yapılan birkaç değişikliğin ardından Ağustos ayında erken finalle ekrana veda etti.
 
Canım Babam:
Show TV’nin bir diğer erken veda eden yapımı da Canım Babam oldu. Deneyimli oyuncu Mehmet Aslantuğ ile Özge Özberk’i daha önceki projelerinden farklı olarak ilk kez bir sitcom’da bir araya getiren Canım Babam, Mayıs sonunda ekran macerasına başlamıştı. Ancak Canım Babam da Karakol gibi, Mayıs’ta başlayıp Ağustos’ta erken finalle ekran macerasını sonlandırdı.
 
En Son Ne Olur?: Temmuz ortalarında Kanal 7’de ekrana gelmeye başlayan dizi, kanalın daha önceki TV dizilerinde de boy gösteren tanıdık yüzleri bir araya getirdi. Komedi içerikli yapım, Ağustos sonunda 7.bölümüyle ekrana geldi. Kanalın yeni sezon projelerine yer verdiği internet sayfasında ise En Son Ne Olur? yer almadı.
 
Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas: Deneyimli komedyen Levent Kırca’nın ekranda sayılı denilebilecek dizi denemelerinden biri olarak Temmuz’da Fox TV’de ekrana geldi. İlgi çekici isminin yanı sıra Kırca’nın ekrana dönüş projesi olarak da hayli dikkat çekti. Ancak, Ağustos ortasında yayından kaldırıldı.
 
ONLAR İÇİN MACERA DEVAM EDİYOR
 
Kalbim Seni Seçti: ATV’nin, belki de yaz dizisi tanımına en çok yaklaşan yeni yapımı, Mayıs itibariyle ekran gelmeye başladı. Aşk temasıyla öne çıkan yapım,izleyiciden de hatırı sayılır bir ilgi gördü.Bu ilgi diziyi, kanalın yeni sezonda da izleyiciyle buluşturacağı yapımları arasına soktu bile.
 
Kurşun Bilal: Daha yayına girmeden başrol oyuncusunun değişmesi ve polisiye tarzda çekilen sayılı yapımlardan biri olması gibi nedenlerle öne çıkan Kurşun Bilal, Temmuz ayında ATV ekranına merhaba dedi. Şu ana kadar gelen haberler, dizinin yeni sezonda da ekranda olacağı yönünde…
 
Reis: ATV’nin yaz boyunca birbiri ardına başlattığı yeni dizilerden biri de Reis oldu. Projenin ATV ile anlaşmasından önce yapımcılar arasında yaşanan anlaşmazlık haberleriyle dikkatleri üzerine çeken yapım, TV eleştirmenlerinden de olumlu not aldı. Reis, Ağustos’un ilk günlerinde izleyicisiyle buluştu ve yeni sezonda da ekranda olacak.
 
Seni Bana Yazmışlar: Genç oyuncu kadrosu ve eğlenceli sahneleriyle yaz dizisi tanımına en çok yaklaşan yapımlardan biri de Seni Bana Yazmışlar. Ağustos başında yayına başlayan dizi, yeni sezonda da ekranda kalacak yapımlardan biri olarak gösteriliyor.
 
Aşağı Yukarı Yemişliler:
ATV’nin Ağustos ayında izleyiciyle buluşturduğu yapımlardan biri de BKM Mutfak ekibi oyuncularının hem yazdıkları hem de onadıkları Aşağı Yukarı Yemişliler dizisi oldu. Dizinin, yeni dönemde de ekranda kalması bekleniyor. 
 
İstanbul’un Altınları:
Haluk Bilginer ve Demet Akbağ gibi iki deneyimli ismi buluşturan yapım, daha yayınlandığı ilk gün itibariyle TV eleştirmenlerinden ve izleyiciden tam not aldı. Haliyle, yeni yayın döneminin komedi dizileri arasında yerini aldı. 
 
Dinle Sevgili: Kışdöneminde, Unutma Beni, Deniz Yıldızı gibi ‘günlük dizi’ uygulamasıyla, dizi yayınlarında farklı bir yol çizen Fox TV, yaz döneminde de geleneği bozmadı ve Dinle Segili adlı günlük diziyi ekrana getirdi. Dizi, Haziran sonunda, yani kış dönemi dizileri sezon finali yapar yapmaz ekranda boy göstermeye başladı. Dinle Sevili, hafta içi her gün yeni bölümleriyle ekrana geliyor ve gelmeye de devam edecek gibi görünüyor.
 
Zehirli Sarmaşık: Ağustos’un ilk günlerinde Fox TV’de ekrana gelen Zehirli Sarmaşık da, önceki sezonun sevilen dizilerinde boy gösteren genç ama deneyimli oyuncuları bir araya getiren yeni yapımlardan. Şu ana kadar gösterdiği performans ise dizinin yeni sezonda da ekranda boy göstereceğinin habercisi.
 
Bizim Yenge: Kanal D, Mayıs ayının ardından bir diğer yeni dizisini de Ağustos ortalarında izleyicisiyle buluşturmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde dizinin yayın gününün değiştirilmesi, ‘diziye yeni sezon için gün belirleniyor’ yorumlarını da beraberinde getirdi.
 
Kız Annesi : TVdizilerine yeni yeni yatırım yapmaya başlayan Kanal 7, ‘iddialı’ olarak tanımladığı Kız Annesi adlı dizisini, Mayıs sonunda ekrana getirdi. Bir aile dramı olarak tanımlanabilecek yapım,  Haziran ayında 5. bölümü ile sezon finali yaptı. Dizinin yeni sezonda ekrana gelip gelmeyeceği ise henüz belirsiz.
 
Anneler ile Kızları: Ağustos’un ilk günlerinde ekrana gelmeye başlayan yapım, daha önce yan karakterler olarak izlediğimiz iki kadın oyuncunun ilk başrol deneyimleri olarak adından söz ettirdi. Şu ana kadar üç bölümü yayınlanan dizi, Star TV’nin yeni döneminde de ekrana olacak gibi görünüyor.
 
Ay Tutulması: Başrol oyuncusu kadar içerdiği entrika ve aşk çıkmazı gibi öğelerle kısa sürede izleyicinin dikkatini çeken dizi, Ağustos başında ekrana merhaba dedi. Yeni dönemde de izleyicinin beğenisine sunulacak yapım, kanalın iddialı dizilerinden biri olarak gösteriliyor.
 
Ve İnsan Aldandı: Samanyolu TV’ninen büyük yatırımlarından biri olarak öne çıkan Ve İnsan Aldandı, kanalın dizi politikası ile aynı çizgide Temmuz ayında ekrana geldi. ‘İnsan ile şeytanın mücadelesi’ konusu üzerine kurgulanan dizi, bu yönüyle sık yansıma buldu. Dizi, yeni dönemde de izleyiciyle buluşmaya devam edecek.
 
PEKİ REYTİNGLERDE TABLO NASIL?
 
Son yıllardaki eğilim gösteriyor ki, ‘yazın TV mi izlenir?’ anlayışı yavaş yavaş değişmeye başladı. Zira, TV kanallarının yaz döneminde program ve dizilerine yaptığı yatırımların yanı sıra izleyicinin bu yapımlara gösterdiği ilgi de bu değişimi destekler nitelikte. Elbette kış dönemi rakamlarına ulaşmak mümkün değil ancak her daim TV karşısında hatırı sayılır bir izler kitle var. Durum böyle olunca, yaz döneminde ekrana gelen dizilerin izlenme oralarına bakmak da farz oldu.
 
Aslında dizilerin, yukarıda ortaya çıkan akıbet tablosu incelendiğinde, izlenme oranları ile ilgili de bir fikir ortaya çıkıyor. Ancak yine de bakalım, o dönemde yapılan reyting ölçümlerinde nasıl bir tablo ortaya çıktı. Yeni diziler izleyici tarafından ne kadar tercih edildi? Hangi diziler reytingde üst sıralarda yer aldı?
 
Haziran-Ağustos aylarını kapsayan yaz döneminde, dizilerin, prime time diliminde yayınlanan ‘yeni bölümleri’ baz alındığında yaz döneminde yayına giren ve reyting listesinde ilk 10’un altına düşemeyen diziler şöyle:
 
İzleyicinin öncelikli tercihleri arasında yer alan dizilerden biri, hafta içi her gün ekrana gelen Dinle Sevgili oldu. Dizi, bugüne kadar yayınlanan 49 yeni bölümün 3 ile birinci olurken, listede çoğunlukla en çok izlenen ilk 5 yapımından biri olarak kayda geçti. 15 kez de tekrar bölüm yayınladı.
 
ATV’de yayınlanan Kalbim Seni Seçti de yaz boyunca reyting listesinin üst sıralarında yer aldı. Bugüne kadar yayınlanan 10 yeni bölümden 5 ile birinci sırada yer alan dizi, diğer bölümleri ile de ilk 10’da yer aldı. Dizinin 25 kez de tekrar bölümü yayınlandı.
 
Anneler ile Kızları ise 3 bölümün ikisinde birinci sırada yer aldı. Diğer bölümde ise yine zirveden çok uzaklaşmadı ve üçüncü sırada yer buldu. 10 bölüm tekrar yayınladı.
 
Seni Bana Yazmışlar, 4 yeni bölümün ikisinde zirvede yer alırken, diğer iki bölümle de ilk 5 arasında yer aldı. Dizinin 9 kez tekrar bölümü yayınlandı.
 
Bizim yenge, yayına geldiği ilk gün 2. sırada yer alırken ikinci bölümü ile zirveye oturdu. Şu ana kadar 6 kez tekrar bölümü yayınlandı.
 
Zehirli Sarmaşık şu ana kadar yayınlanan 3 bölümünden biriyle zirvede yer alan dizi diğer iki bölümüyle de ilk 10’da yerini aldı. Dizi 12 tekrar bölüm yayınlandı.
 
Ay Tutulması, bugüne kadar hiç zirveyi göremedi ancak yayınlanan 3 yeni bölümüyle ilk 10’da yer aldı. 13 tekrar bölümü yayınlandı.
 
Yayınlandığı ilk iki hafta, listenin ikinci sırasında yer alan Kurşun Bilal, daha sonra ilk 10 içerisinde yer alamadı. Genellikle en çok tercih edilen ilk 20 yapım arasında yer alıyor. 12 kez tekrar bölümü yayınlandı.
 
İstanbul’un Altınları 4 yeni bölüm yayınlandı. İlk bölümüyle 3. sırada başlayan dizi, diğer bölümleriyle ilk 10’da hiç yer almadı. 10 tekrar bölümü yayınladı.
 
‘YENİ DİZİLER’İN REKLAM TABLOSU
 
MTM Medya Takip Merkezi’nin TV kanalları üzerinde yaptığı reklam takibi verilerine göre; araştırmaya konu edilen 8 ulusal TV kanalının Haizran-Temmuz-Ağustos dönemde ‘prime time’ kuşağında yayınladıkları tüm dizilerine aldıkları reklamların yaklaşık % 30’u, yeni diziler aracılığıyla izleyiciye ulaştırıldı. Yeni diziler aracılığıyla yaz boyunca tekrar, özel ve özet bölümlere alınanlar da dahil olmak üzere 13 bin 166 reklam yaklaşık 78 saat süreyle izleyiciyle buluşturuldu.
 
Yaz döneminde ekrana gelen ‘yeni diziler’e reklamverenin ilgisi ise tabloya böyle yansıdı:

No
Yerli dizi
Bölüm özelliği
Spot Adedi
1
Dinle Sevgili
Yeni, özel, özet ve tekrar bölümler
4.266
2
Canım Babam
Yeni,özet ve tekrar bölümler
1.158
3
Kalbim Seni Seçti
Yeni,özet ve tekrar bölümler
1.035
4
Ve İnsan Aldandı
Yeni ve tekrar bölümler
954
5
Ay Tutulması
Yeni, özel, özet ve tekrar bölümler
618
6
Anneler ile Kızları
Yeni,özet ve tekrar bölümler
514
7
Bizim Yenge
Yeni, özel, özet ve tekrar bölümler
483
8
Babam Sağolsun
Yeni,özet ve tekrar bölümler
322
9
Seni Bana Yazmışlar
Yeni,özet ve tekrar bölümler
302
10
Zehirli Sarmaşık
Yeni,özet ve tekrar bölümler
297
11
Reis
Yeni,özet ve tekrar bölümler
291
12
Kurşun Bilal
Yeni,özet ve tekrar bölümler
272
13
İstanbul'un Altınları
Yeni,özet ve tekrar bölümler
271
14
Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas
Yeni,özet ve tekrar bölümler
268
15
Karakol
Yeni,özet ve tekrar bölümler
256
16
Aşağı Yukarı Yemişliler
Yeni, özel ve tekrar bölümler
230
17
En Son Ne Olur?
Yeni ve tekrar bölümler
159
18
Üsküdar'a Giderken
Yeni ve tekrar bölümler
154
19
Kız Annesi
Yeni bölümler
134
Kaynak: MTM Medya Takip Merkezi (Sadece kuşak reklamları içerir; bant ve sanal reklamlar ile telemarketing reklamları dahil değildir)


 

Araştırma döneminde akşam kuşağında yayınlanan yeni dizilere baktığımızda, Fox TV’de ekrana gelen Dinle Sevgili, hafta içi her gün yayınlanan yeni bölümlerinin yanı sıra ‘özel, özet ve tekrar bölümleri ile en çok reklam alan dizi oldu.
 
Tabloda dikkat çekici olan ise, Show TV’de yayından kaldırılan Canım Babam’ın reklamverenden gördüğü ilgi. Tekrar bölümlerine aldığı reklamlar ile 9 yeni bölümde yayınladığı reklam oranı birbirine çok yakın olan dizinin izlenme oranlarında ise sadece iki kez ilk 10’da yer aldığı görülüyor.
 
İzleyici tercihlerinde üst sıralarda yer alan Kalbim Seni Seçti de reklamverenden büyük ilgi gören yapımlar arasında yer aldı. Tabloda dikkat çeken bir diğer nokta ise, reyting listesinde ilk 50 arasında yer almayan Ve İnsan Aldandı’nın ekrana geldiği dönemde reklamverenden hayli ilgi görmesi oldu.
 
Ekran yarışına yeni katılan dizilerden Ay Tutulması ise henüz yayınlanan 3 yeni bölüme rağmen, reklamlarıyla dikkat çeken diziler arasında. Reytinglerde henüz zirveyi göremeyen Ay Tutulması reklamverenin dikkatini çekmiş gibi görünüyor.
 
Tablonun alt sıralarında yer alan dizilere bakıldığında, izleyiciden ilgi göremeyen dizilerin reklamverenden de yeterli ilgiyi görmediği dikkat çekiyor. Zira, listenin sonunda yer alan dizilerin birçoğu ekrana bir süre önce veda etti.
 
2011 yılı yaz döneminin ‘yeni dizileri’ne ilişkin ortaya çıkan genel tabloya bakıldığında ise ortaya çıkan; kanalların yeni dizilerini yaz döneminde bir deneme sürecine tabi tutukları. Artık ‘yaz dizisi’ tanımının da yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladığı bu dönem, yeni sezonda ekrana getirilecek bazı dizilerin ‘seçim süreci’ olarak işlev görüyor. Acaba kanallar, büyük bütçeli ve tutmasına kesin gözüyle bakılan iddialı yapımlarını Eylül’e saklıyorken emin olamadıkları dizileri yaz ekranında mı sınıyor? Bu eğilim önümüzdeki dönemde de devam eder mi bilinmez ama bu yaz ekranı bize şimdilik bunu söylüyor.
medyaloji.net