Politika
01 Tem 2021 11:02 Son Güncelleme: 01 Tem 2021 11:05

Hangi isimler için yargıya baskı yaptı? Süleyman Soylu hakkında bomba iddia!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019 yılında Danıştay'a giderek, iki belediye başkanının görevden alınmasına neden olan soruşturmalar için Zerrin Güngör'ün makam odasında baskı yaptığı iddia edildi.

Bakan Soylu’nun 2019 yılında Danıştay’a giderek dönemin CHP’li Ataşehir ve Beşiktaş belediye başkanlarının görevden alınmasına neden olan soruşturma kararlarını kaldıran Danıştay 1. Dairesi’ne “baskı” yaptığı iddia edildi.

Son dönemde Sedat Peker'in açıklamalarıyla gündemde olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019'da Danıştay Başkanlığı'na giderek, CHP'li Ataşehir ve Beşiktaş Belediye Başkanlarının görevden alınmasına neden olan soruşturma kararlarını kaldıran Danıştay 1. Daire'sine "baskı" yaptığı iddia ediliyor. Buna ilişkin dokuz kararın kendisine ulaşması üzerine, dönemin Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün odasına giden Soylu'nun, Güngör'ün makamındaki telefondan 1. Daire Başkanı İlyas Arlı'yı arayarak "Bizim altımızı mı oyuyorsunuz? Hükümeti zor durumda bırakıyorsunuz" dediği iddia edildi. Soylu'nun Danıştay üyelerine yönelik yaptığı iddia edilen baskı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şikâyet edildiği belirtildi.

SOYLU, GÜNGÖR'ÜN MAKAM ODASINDAKİ TELEFONDAN ARLI'YI ARADI

Deutsche Welle Türkçe'de Alican Uludağ imzalı haberde, Süleyman Soylu’nun dönemin Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün odasına giderek Güngör’ün makam telefonundan halen görevde olan Danıştay 1. Dairesi Başkanı İlyas Arlı’yı arayarak, “Bizim altımızı mı oyuyorsunuz? Hükümeti zor durumda bırakıyorsunuz” dediği iddia edildi.

Başkan İlyas Arlı, bu durumu dairedeki diğer üyelerle paylaştı. Üyeler, yürütme organının bir üyesinin bir yüksek yargı mahkemesine yönelik bu sözlerinin yargıya müdahale olduğunu belirterek, duruma tepki gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda Soylu hakkında suç duyurusunda bulunma fikri ortaya atıldı. Ancak daha sonra Soylu'nun doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şikayet edilmesi kararının alındığı ve durumun Cumhurbaşkanlığı'na bildirildiği öğrenildi.

Danıştay kaynaklarına dayandırılan bilgiye göre, Soylu’nun bu hareketi kulislerde “Soylu'nun Danıştay baskını” olarak konuşuluyor.

BAŞSAVCIYI DA ARAMIŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce de kaymakamlarla ilgili soruşturma yürüten dönemin Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Erdoğan Bayrakdar'ı aramış ve gözaltı dalgasına tepki göstermişti. Görüşmede Soylu'ya tepki gösteren Başsavcı Bayrakdar, bir süre sonra Tokat'dan alınarak Kırıkkale'ye atanmıştı.