Gündem
16 Mayıs 2013 21:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

HANGİ GAZETENİN AYASOFYA MANŞETİ DAN BROWN'A ŞİFRELERİ ÇÖZDÜRDÜ?

Gazetede yeralan haber Cehennem kitabının baş karakterinin şifreleri çözmesinde yol gösterici olmuş.

Kitapları dünyada satış rekorları kıran Amerikalı yazar Dan Brown’un Floransa, Sienna, İstanbul’da geçen yeni kitabı “Cehennem”de, 2 Ağustos 2009’da Hürriyet Pazar’da yayınlanan ve Hürriyet Daily News tarafından İngilizce’ye çevrilerek internet sitesine konulan Ayasofya haberi yer alıyor. Bu haber kitabın baş karakteri Robert Langdon’ın şifreleri çözmesinde önemli bir yol gösterici oluyor.

SES GETİREN HABER
2009’da bir belgesel için Ayasofya’nın altındaki tünellere girmeye başaran Göksel Gülensoy’un hikayesini Türkiye o dönem Hürriyet’in Serhan Yedig imzalı haberinden okudu.

Belgeselin yapımcısı Gülensoy, Ayasofya’nın altındaki tünel ve sarnıçlara girdi, tarihin izini sürdü ve bulguları üzerine bir belgesel çekti. Gülensoy, filmde yüzyıllardır insan ayağı basmayan bölgelere ulaştı.

Bu dehlizlerde çekilen balıkadam kıyafetli görüntüler de ilk kez Hürriyet foto muhabiri Levent Kulu’nun objektifinden kamuoyuna yansıdı.

ALTI DAHA HEYECAN VERİCİ
Brown yeni kitabı “Cehennem”de o haberin kaynağına atıfla alıntı yaparken, Gülensoy’un röportajda söylediği, “Bence Ayasofya’nın altı, üstünden çok daha heyecan verici” ifadesine yer verdi.

Kitapta ayrıca Brown’ın baş karakteri Robert Langdon’la ilgili şöyle bir cümle geçiyor: “Langdon oturup Gülensoy’un son filmi Ayasofya’nın Derinliklerinde’den bahseden makaleyi okumuştu. Hürriyet Daily News dahil çeşitli haber kaynaklarından derlenmişti.”