Gündem
01 Oca 2011 15:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:55

HANGİ GAZETE BAŞBAKAN'I NOEL BABA YAPTI? TORBASINDA NELER VAR?

Kamuoyunda ‘Torba Yasa' diye bilinen ve birbiriyle ilgisiz pek çok konuyu içerdiği için artık ‘Çorba Yasa' da denilen yasa tasarısı, Meclis'te adım adım ilerliyor

Radikal, Başbakan Erdoğan’ı Noel Baba yaptı!

Öğrenci affından vergi borçlarının silinmesine, bakkaldan telefonla eve sigara-bira sipariş edenden ’Karım çalışsın ben evde oturayım’ diyen babalara kadar herkesi ilgilendiren Torba Yasa size ne getirecek?

Çarşamba akşamı 30 maddesi kabul edilen ‘cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali af paketi’; elektrik, su, emlak borcu olan vatandaştan, krizden etkilenmiş şirketlere birçok düzenlemeyi içine alıyor. 2011’in ilk günlerinde TBM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tekrar görüşülmeye başlanacak olan paketin içinde herkese bir ‘yeniyıl’ sürprizi var. Tasarı, öngörülen bütün hükümleriyle birlikte yasalaşırsa:

Vergi borcundan bunalanlara... Birikmiş vergi, elektrik, su, emlak borcundan bunalanlar nefes alacak: Bu borçlar TEFE ya da ÜFE’ye göre güncellenecek. Ve 36 taksite bölünecek.
Boykotçulara af: 120 liranın altındaki idari para cezaları silinecek. 31 Temmuz 2010 tarihinden önce kesilen park cezaları, emniyet kemerini takmama cezaları, seçim veya referandumda oy kullanmama nedeniyle verilen cezalar bu kapsamda yok sayılacak.
Sigara cezası baki: Ancak sigara cezası kapsam dışında. Kasım 2010’a kadar 5 bin 952 kişiye 532 bin 572 liralık kapalı yerde sigara içme cezası kesildi. Bunların ne kadarı tahsil edildi, belirsiz.

Öğrencilere...
Gel, yine gel: 12 Eylül 1980’den sonra her ne sebeple olursa olsun üniversiteden atılanlara geri dönebilecek. Aftan, türban nedeniyle okula devam edemeyenler, disiplin cezası alanlar da yararlanabilecek. Üniversiteden atılma kalkacak. Ancak harçlar okulda kalınan süre uzadıkça yüzde 400-500 artacak. Harcını ödemeyen okuyamayacak.

Ben evde çocuk bakacağım diyen yeni babalara...
Babaya da 24 ay doğum izni: Kadın memurlara çocuk bakımı için 24 ay ücretsiz izin alabilecekler. Anne bu izni kullanamaz ise baba memura da doğum sonrası 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek. Anne doğum esnasında veya sonrasında ölümü halinde memur babaya, anne için öngörülen ücretli ve ücretsiz izinler kullandırılacak. Doğum sonrası normalde 3 gün olan babalık izni de 10 güne çıkacak.
Üç yeni çalışma modeli geliyor: Çağrı üzerine çalışma, evden çalışma ve uzaktan çalışma. Her üç modeldede sözleşme yapılacak. Her üç çalışma modelinde de, işçinin iş sağlığı ve güvenliğinden işveren sorumlu olacak.
Yeşilkarta dondurma: Yeşilkartlı işe girince kartı dondurulacak, çıkınca yeniden alacak.
Şoföre, artiste: Aksi ve kamyon şoförleri, el sanatlarıyla uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcular 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekler. Eskiden bu süre 30 gündü.

Bakkal Fevzi Abi’ye...
Bakkaldan bira siparişine son: İnternetten içki-sigara yasağı telefon, TV ve faksı da kapsayacak şekilde genişleyecek. Bu durumda bakkal ve marketten telefon siparişiyle içki-sigara alınamayacak.

Keçilere...
Türkiye’nin son göçerleri Sarıkeçililere, keçilerini ormanda otlatma izni veren madde de torba yasa tasarısına eklendi. Muhalefet sadece af maddelerinin çıkmasını istediği için torba yasa tasarısının bölünmesini istiyor. Ancak hükümet tüm düzenlemelerin de biran önce çıkmasını istediği için paketi bölmeye yanaşmıyor. Paketin aslında seçimlere daha yakın bir zamanda çıkarılmasının planlandığı da ileri sürülüyor.

Fener’e Kartal’a Cim Bom’a
Spor kulüplerinin vergi ve sosyal güvenlik borçları da pakette. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın toplam 180 milyon lira olduğu tahmin edilen borçları 42 eşit taksitte ödenecek.
21 bakanlık ve kuruluşa uzman ve yardımcı kadrosu veriliyor. Şanslı kurumlar arasında Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanlıkları ve SHÇEK de var.
Başta TOBB olmak üzere esnaf ve sanatkar odaları üyelerinin borçları da af kapsamına girecek. Anaparalar yasal düzenleme çıktıktan sonraki 6 ay içinde ödenirse faiz ve gecikme faizi silinecek.
Vakıflara ait taşınmazlarda kiracılar 30 Kasım 2010 tarihine kadar ödemedikleri kiraları, yasa çıktıktan sonra 2 ay içinde öderlerse gecikme faizi ve diğer alacaklardan vazgeçilecek.
KOBİ’lerin KOSGEB’den alıp ödemedikleri kredilerin faizinden vazgeçilecek.
Maliye 1.5 yıl önce yaptığı denetimde gemi yapımı sektörünün şimdiye kadar ödemediği KDV’leri cezalarıyla birlikte ödemelerini istemişti. Torba yasayla bundan vazgeçilecek.

100 bin patrona...
100 bin patrona müjde.Kesinleşmiş vergi alacakları yeniden yapılandırılacak. İhtilaflı alacaklarda mükellef ilk derece mahkemede dava açmışsa anaparanın yüzde 50’sinden vazgeçilecek. Mükellef bu davayı kazanmışsa anaparının yüzde 80’i silinecek, kaybetmişse anapara aynen kalacak, faizler, cezalar silinecek. Bu düzenleme Maliye’nin davalık olduğu yaklaşık 100 bin kişiye ilgilendiriyor.
Denetimden kurtuluş geliyor. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, verdikleri yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, 2006 için yüzde 30, 2007 için 25, 2008 için yüzde 20 ve 2009 için yüzde 15 oranlarından az olmamak üzere artırdıkları takdirde, yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesine tabi tutulmayacaklar.
Sigorta prim borçları yeniden yapılandırılacak. Taksitle ödeme imkânı sağlanacak.
ETİKETLER
#noel baba