Gündem
09 Mayıs 2010 14:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

HANGİ DİZİNİN ANNESİ EN İYİ ANNE? İŞTE O ANNELER..

Zaman Gazetesi Anneler Günü'nde dizilerin en iyi annelerini araştırdı.

Hangi dizinin annesi en iyi anne? İşte o anneler...

Dizilerde ön plana çıkan anne karakterlerinin bazılarını seviyoruz, bazılarını kınıyoruz.

Onlar dizilerde de olsa anne olmanın sorumluluğunu taşıyor ve kendilerince çocukları için en iyi şeyleri istiyor.

Anneler sadece gerçek hayatta değil dizilerde de evlatlarının dertleriyle baş etmek durumunda kalıyor.

Koşulsuz sevgiyi evladına sunan, her zaman fedakâr ve cefakârdır anneler . İşte bu yüzden evlatları için her zaman dayanak ve sığınaktır. Gerçek hayatta  çocuk  için bir liman olan annelerin durumu dizilerde de değişmiyor.

Dizilerde farklı farklı anne karakterleri çıkıyor karşımıza. Kimine kızıyoruz, "Böyle anne olur mu?" diyoruz, kimini de alıştığımız annelerimize benzemediği için eleştiriyoruz. Fakat onlar dizilerin anneleri de olsa çocukları için kendilerince en doğru olduklarına inandıkları şeyleri yapıyorlar, evlatları ne yaparsa yapsın onları affedip sarıp sarmalıyorlar tıpkı gerçek hayattaki anneler gibi...

Dizilerin esas oğlanları, esas kızları var ama bir de o dizilere ruh katan anneler var. Çoğu zaman çocuklarının düştüğü duruma üzülen, evladım için ne yapacağım telaşına düşen anneler.

Yaprak Dökümü’nün uslanmaz karakteri Ferhunde’nin (Deniz Çakır), Nurdan annesinin (Perihan Savaş) düştüğü duruma hangimiz üzülmüyoruz ki! kızına öğütler veren, onu hırstan arındırmaya çalışan, mutlu bir yuva kurması için elinden geleni yapan bir anne. Aslında toplumda sayıları da bir hayli fazla olan annelerden biri. Sabah kahvaltı hazırlamaları, kızı için İstanbul’a taşınması ve en önemlisi de ne kadar kızarsa kızsın yanında yer alması onu sevmemizi sağlıyor. Hatta bazen Ferhunde’nin annesi olduğu için üzülüyoruz onun durumuna!

Bir de Cevriye Hanım (Güler Ökten) var tabii. Baskın olarak kayınvalide rolüyle olsa da dizide Tahsin’in (Ahmet Saraçoğlu) annesi olan Cevriye Hanım, aksiliğine rağmen çoğu zaman sevimliliğiyle izleyiciye kendini sevdiriyor. Özellikle de oğluyla gelininin arası açıldığında tavrını gelininden yana koyması izleyiciye "Alkışlar Cevriye Hanım’a!" dedirtiyor. Leyla’nın, Şevket’in, Necla’nın, Fikret’in annesi Hayriye Hanım (Güven Hokna) cefakâr bir anne gibi görünse de zenginlik merakı, çocuklarını çoğu zaman yanlış yönlendirmesi onu çok sevmemizi engelliyor.

Bir anne karakteri de Unutulmaz dizisinde var ki insan izlerken dahi onun yerinde olmayı hiç mi hiç istemiyor. İki kızı arasında kalan anne Türkan (Aliye Uzunatağan), ne yapsa nasıl davransa bilemiyor. Senaristler annenin omuzuna öyle bir yük yüklemiş ki onun yerinde kim olsa ne yapacağını bilemez. Bu yüzden dizilerin en haline acınası annesi Türkan anne!

En otorite anne karakteri Aşk ve Ceza dizisinde karşımıza çıkıyor. O hem Savaş’ın (Murat Yıldırım) hem de aşiretin annesi Şahnur Hanım (Tomris İncer). Aşiret hayatını sadece dizilerden izleyen, aşkın gücüne inananlar için Şahnur Hanım, çağlar öncesinde kalan bir anne modeli.

Tomris İncer’in müthiş oyunculuk yeteneğiyle otoriter bir anne olarak karşımıza çıkan Şahnur Hanım, izleyicinin en sinir olduğu anne profili. Dizide Yasemin’in (Nurgül Yeşilçay) annesi Leyla (Sennur Nogaylar) yaşadığı ne olursa olsun kızının yanında yer alan kentli bir anne olarak çıkıyor karşımıza. Bazıları onun bu genişliğini seviyor, fakat bir kesim de ’bu ne genişlik be anne!’ demekten kendini alamıyor. Zira Yasemin’in yaşadıkları toplumun çok da normal karşılayabileceği olaylar değil.

Kurtlar Vadisi’ni izleyenler Nazife Anne’yi (Serpil Tamur) bilirler. Tam bir Anadolu annesi olan Nazife Ana’nın toparlayıcılığı, naifliği onu en sevilen annelerden biri yapıyor. Aşk-ı Memnu’nun genç kızlarla yarışan annesi Firdevs Hanım (Nebahat Çehre) ise sürekli çıkarlarını ön planda tutan ve kızlarını da bu şekilde yönlendiren yanıyla entrikacı anne kategorisinin en belirgin örneği.

Ezel’in annesi Meliha Hanım (İpek Bilgin) ne yaşamış olurlarsa olsun sürekli çocuklarına iyiliği öğütleyen bir anne olarak aslında bir çoğumuzun annesine benzettiği bir karakter. Bu yüzden olsa gerek Meliha Hanım dizilerin anneleri arasında en sevilen karakter. Benim Annem Bir Melek dizisinin annesi Neriman(Oya Başar) sıcaklığıyla, gelinlerine ve oğullarına olan yaklaşımıyla hem en eğlenceli hem de en akıllı annelerden biri. Yani Neriman deyim yerindeyse tam bir melek anne!

Perihan Savaş, Güler Ökten, Aliye Uzunatağan, Tomris İncer, Serpil Tamur, Nebahat Çehre, İpek Bilgin, Sennur Nogaylar ve Güven Hokna her biri üstlendikleri anne rolünü dizilerde başarıyla oynuyor. Fakat onlar dizilerdeki evlatlarını sarıp sarmalıyor!

Ayla Algan

Unutulmaz dizisinde Aliye Uzunatağan’ın oynadığı anne karakterini ben beğeniyorum. Aynı erkeği seven iki kız kardeşin annesi rolünü oynuyor.

Perihan Savaş

Ben Ezel’deki anne karakterini beğeniyorum. O kadar duygusal bir anne ki her şeye rağmen evlatlarına göğüs geren, her şeye rağmen evlatlarının sıkıntılarını hissedebilen, yaşayabilen bir anne. Onun dışında zaten anne modellerine baktığınız zaman çok fazla elle tutulur bir anne modeli yok.

Demet Şener

Ezel’i izliyorum. Hep oğlu intikam almaya çalışsa da oğlunun doğru yoldan ayrılmasına üzülen, onu saf ve naif halinde görmek isteyen bir anne.

Nilgün Belgün

Ben en çok Aşk ve Ceza’da kızın annesini oynayan anneyi seviyorum. Çünkü kızına çok yardımcı, hayatını kolaylaştıran, kızına doğru yolu göstermeye çalışan bir anne. Evladına yardımcı bir anne hayatta.

Çolpan İlhan

Ezel’de İpek Bilgin’in oynadığı anne karakterini çok beğeniyorum. Çocuklarının sıkıntısını hisseden bir anne. Çocuklarına verdiği öğütler çok güzel.

Rahime Sezgin / Zaman Pazar