Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı…

Bir yıl boyunca belediyelerin hesap ve faaliyetlerini inceleyen Sayıştay denetçileri, usulsüzlükleri tek tek raporladı.

Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 1

Sayıştay denetçileri bir yıl boyunca belediyelerin hesap ve faaliyetlerini inceledi. Usulsüzlükleri tek tek raporladı. Örneğin Bursa Belediyesi hediye altın dağıttığı, Fatih Belediyesi’ndeki 3 başkan yardımcısına yönetiminde bulundukları 2 belediye şirketinden de huzur hakkı ödendiği, Bağcılar Belediyesi’nin, mülkiyetinde olan park, çocuk bahçesi gibi yerleri usule aykırı şekilde başka kişilere kiralayarak otopark, halı saha, düğün salonu, kafeterya gibi kullandırdığı ortaya çıktı.

116
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 2

İSMİ GİZLENEN VAKFA 2.8 MİLYON AKTARILDI

Gaziantep Büyükşehir ve Şehitkamil Belediyesi'nden bir vakfa toplam 2.8 milyon lira bağışlandığı belirlendi. Sayıştay, raporunda vakfın adını gizledi.  Adı gizlenen vakıfa Büyükşehir'den 1 milyon 800 bin, Şehitkamil Belediyesi'nden de 1 milyon lira bağış yapıldı. Sayıştay raporunda, “İdare tarafından vakfa ortak hizmet projesi kapsamında, nakit kaynak aktarımı yapması mümkün değildir. Dernek ve vakıflar ile yapılacak protokollerde, hizmetlerin ve kapsamın daha somut olarak belirlenmesi, idarenin nakit kaynak aktarımı yapmadan kendi üzerine düşen sorumlulukları gerçekleştirmesi gerekmektedir” denildi. Denetim sonunda iki belediye de Sayıştay tarafından uyarıldı.

216
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 3

İHALE YASASINI İHLAL ETTİ, ALIMLARI TAKSİDE BÖLDÜ

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin Kamu İhale Kanunu'na uymadığı tespit edildi. Belediye, Zağanos Meydanı'nda sergilemek için aldığı eserler ve Çamlık tesisindeki kütüphanenin duvar kaplamasını yaptırmak için ihaleye çıktı. Ancak şartnamede marka, model ve patent ismi verildi. Böylece özel bir firmanın işaret edildiğine dikkat çeken Sayıştay, belediyenin ‘doğrudan temin' usulüyle alım yapmak amacıyla 121 bin 405 TL olan sınırın altında kalıp, ihaleleri böldüğünü de tespit etti. Raporda, “Avadanlık ve yedek parça alımları 223 kez doğrudan teminle yapılmış olup 10 milyon 600 bin 642 TL tutarında. Yağ alımı 10 kez doğrudan teminle 799 bin 807 TL'ye yapılmış. Temizlik malzemesi alımları (16 kez) 809 bin 26 TL, baskı ve cilt gideri alımları (51 kez) doğrudan teminle 2 milyon 850 bin 272 TL tutarındadır” denildi. Belediyenin mobilya alımını da 4'e böldüğü, toplam 470 bin 560 TL'lik mobilyayı 119 bin 460, 119 bin 970, 110 bin 780 ve 120 bin 350 TL olarak ödediği belirlendi.

316
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 4

20 MİLYON ALACAK TAHSİL EDİLEMİYOR

Sayıştay, MHP'li Karaman Belediyesi'nin, vergi, para cezası, kira, taksi çalışma ruhsat harcı gibi alanlarda toplam 20 milyon 806 bin lira vadesi geçmiş alacağı bulunmasına rağmen takibat yaptırmadığını ve bu paranın tahsil edilemediğini tespit etti. Raporda, alacağın 16 milyonluk bölümü için hukuki sürecin başlatılması gerektiği belirtildi. Belediyenin 312 taşınmazı kiraya verdiği ancak kayıtlarda görünmediği belirlendi. Vergi mükellefi olan 4 bin 23 kişinin de çevre temizlik vergisi mükellefi olmadığı tespit edildi. Belediye, Enerya Gaz Dağıtım Şirketi'yle yüzde 10'luk ücretsiz ortaklığı da kurmadı. Ortaklık olsaydı kârın yüzde 10'u belediyeye yatırılacaktı.

416