Hangi ajans abonelerini ‘eşek’ yerine koydu? Taksitli eşek yalanı!

Medyaradar’ın usta yazarı 'Radar Operatörü', medya dünyasında çok konuşulacak skandalı kaleme aldı.

Değerli MedyaRadar dostları, bütün dünya Korona Virüs ile mücadele ederken benim sizlere anlatacağım konunun hafifliği karşısında sizlerden özür diliyorum. Lakin yazmasam da içim içimi yiyecek, çünkü ben ne kimseyi eşek yerine koyarım, ne de bunu yapanlara seyirci kalırım…

Anlatacağım ama önce küçük temel bir mesleki hatırlatmada bulunmak istiyorum!…

Haber nedir?

-Haber, henüz gerçekleşmiş (ya da ilk kez ortaya çıkartılan) bir olayın olabildiğince nesnel ve gerçeğe uygun bir biçimde aktarılmasıdır.

Peki, Gazeteci kimdir?

Gazetecilik kamu görevidir; gazetecinin temel amacı haber ve yorum üreterek halkı ve kamuoyunu bilgilendirmektir. Gazetecilik, özel amaç ve çıkarlara alet edilemez; haber ve bilgiyi yayımlamak ya da yayımlamamak karşılığında maddi manevi çıkar sağlanamaz, hediye kabul edilemez.

Meselemizin ve size anlatacaklarımın özü bu çerçevede yer alıyor…

Tarih, 06.12.2012… Doğan Yayın Holding'e ait günlük gazete olan ve daha sonra zarar ettiği gerekçesiyle 2014 yılında yayın hayatına dijitalde devam eden Radikal’de bir haber; "Eşeğin taksitlerini kaymakam ödedi." Haberin başlığı bu içerik ise kısaca şöyle;

“KIZILTEPE - Kızıltepe’nin Gürmeşe Köyü’nde yaşayan Celal Dinler, köydeki içme suyunun sağlıksız olması nedeniyle 3 kilometre mesafedeki kaynaktan su taşıma işinde kullanmak için 5 taksitte ödemek şartıyla 500 liraya bir eşek satın aldı. Eve su taşıyan çocukları için satın aldığı eşeğin 100 liralık ilk taksidini ödeyen Celal Dinler, ikinci taksit zamanı geldiğinde bunu ödeyemeyip eşeği de geri vermek istemediği için Mardin Valisi Turhan Ayvaz ile hayırsever işadamlarından yardım istedi….” (http://www.radikal.com.tr/turkiye/esegin-taksitlerini-kaymakam-odedi-1110869/)

Sonuçta dönemin Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın talimatıyla yine dönemin Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık yardım etmiş ve Celal Dinler kardeşimizi bu dertten kurtarmış… Bu konuyu haberleştiren ve kamuoyunun gündemine getiren kişi ise DHA muhabiri Mehmet Ali DİNLER

Tarih, 05.09.2020… Demirören Haber Ajansı- DHA;  “Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, çoban Celal Dinler’in, 700 liraya anlaşarak 7 taksit şeklinde satın aldığı eşeği, kalan 5 taksiti ödeyemediği için elinden alınacak. Eşeğine 'Öksüz' adını veren Dinler, "Çobanlık yaptığımda eşeğime ihtiyacım oluyor. Şimdi kalan taksitlerini ödemekte güçlük çekiyorum. Öksüz, elimden alınırsa üzülürüm" dedi. (https://www.dha.com.tr/yurt/taksiti-odeyemezse-esegi-elinden-alinacak/haber-1787714)

Ve bu haberi de yapan yine Mehmet Ali Dinler..

Habere konu olan Celal Dinler ile akraba mıdır bilmiyorum! Ama bildiğim bir şey var ki o da 8 yıldır bir eşek mevzusu ısıtılıp ısıtılıp önümüze konulduğu gerçeği! Biraz daha açacak olursak yapılanı, ortada bir mizansen var ve birisi bizleri ısrarla ‘eşek yerine koymaya çalışmakta!

Evet dostlar, medya sektörü zor bir süreçten geçiyor.  Sadece özgürleşme değil, ekonomik baskı da medyanın tepesinde ‘Demoklesin Kılıcı’ gibi duruyor. Ancak DHA yönetimi unutmasın ki; ajans haberciliğinin en önemli ilkesi ‘güvenilir ve tarafsız’ olmaktan geçiyor!

DHA’nın değerli yöneticilerine son bir not… Bu arkadaş belli ki arsızlığı eline almış bir kere ama sizler devraldığınız bu önemli markaya sahip çıkmanız gerekiyor!

Kalın sağlıcakla!