Gündem
14 Tem 2015 14:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

Hanefi Avcı'dan imza gününde helallik istediler

Aydınlık gazetesi muhabiri Mehmet Bozkurt bugün, Avcı'yla okurlarının buluşmasında yaşananları yazdı.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı Pazar günü Beyazıt'ta kitap fuarında okurlarıyla buluştu. Aydınlık gazetesi muhabiri Mehmet Bozkurt bugün, Avcı'yla okurlarının buluşmasında yaşananları yazdı.
Bozkurt'un dikkatini en çok helallik isteyenler çekti. Okurlarının neden helallik istediğini sorduğunda ise Avcı gülümseyerek, 2010'daki kitaba olumsuz bakanların, özellikle de cemaatçilerin yayın organlarında Avcı hakkında olumsuz konuşanların şimdi özür dilediğini söyledi. Avcı ayrıca cemaatin yaptıklarının İslami kesimde bir travma yarattığına dikkat çekti.

İşte Mehmet Bozkurt'un kaleminde Avcı'nın imza gününde yaşananlar:

Hiç yalnız kalmadı. Çeşit çeşit insan geldi. Kitabı alan herkes bir kare de fotoğraf çektirdi. Kimi çocuğu kimi de dedesi için kitap imzalattı. Bir belediyede temizlik işçisi olan okuru önce kitabı imzalattı sonra turuncu renkli yeleğini çıkarıp bir de fotoğraf çektirdi. Kamu personeli olduğunu söyleyenler, eski meslektaşları, türbanlısı, kolunda Atatürk dövmesi olanı... Birbirinden farklı insanlar Tekin Yayınevi'nden çıkan son kitabı Cemaatin İflası'nı Avcı'ya imzalattı.

Ben de fırsat buldukça Avcı'nın yazdığı, gündeme getirdiği konular üzerine sorular sordum. Fakat imza almaya gelenlerle Avcı arasında geçen "helallik" diyalogu dikkatimi çekmeye başladı. Bazı okurları Avcı'dan hakkını helal etmesini istiyordu. Çok şaşırdım. Kafamdaki soruları bir kenara bırakıp, "Neden helallik istiyorlar?" diye sordum.

Hanefi Avcı içten bir gülümsemeyle, 2010'daki kitaba olumsuz bakanların şimdi özür dilediğini söyledi. Bir okuru cemaatin gazetelerinden birine zamanında Avcı hakkında olumsuz bir beyanat vermiş. Geldi, "Bana sizin hakkınızda soru sordular kötü şeyler söyledim. Hakkınızı helal edin, o zaman fark edemedik" dedi. Bir başkası ise yıllarca cemaatin içinde olduğunu söyleyip, "O zaman hakkınızda hep olumsuz konuştum, hakkınızı helal edin sizi yanlış tanımışım" dedi.

2010 YILINDAKİ FOTOĞRAF DELİL OLARAK DAVA DOSYASINA GİRDİ

Avcı'yla okurları arasında bu konuşmalar geçerken aklıma 2010 yılında Avcı'yla Taksim'de bir kitabevinde imza gününde çektirdiğimiz fotoğraf geldi.

Beş yıl önce Aydınlık dergisi için Avcı'ya bir kaç soru sormak üzere o imza gününe gittim. Kendimi tanıttım, çok kalabalıktı sadece bir kaç kelime konuştuk. Haliç'te Yaşayan Simonlar kitabını Avcı'ya imzalattıktan sonra bir kare de fotoğraf çektirdik. O imza gününden hemen sonra Avcı tutuklandı. Dört yıl cezaevinde kaldı. Ben de bir yıl sonra Ergenekon'dan gözaltına alındım. İkimiz de "terör örgütü" üyesi olduk. Bilgisayarımın arşivinde olan o fotoğraf ise "suç delili" olarak Ergenekon dosyasına girdi.

Beş yıl sonra bir imza gününde yine Hanefi Avcı'yla yanyana geldik. Avcı yine kitap imzalıyor, ben de yine haber için yanındayım. Değişen ise; Avcı bu kez özür dileyip, helallik isteyenlere de kitabını imzalıyor... Bana bu gördüğümü de yazmak düşüyor.



CEMAAT ÇOK İNSANIN AİLESİNİ PERİŞAN ETMİŞ

Hanefi Avcı ilk kitabı Haliç'te Yaşayan Simonlar çıktığında sadec üç imza günü yapabildi. Kitapla birlikte soruşturmalar, ifadeler ve hemen ardından tutuklama... "Hayatımı zindana çevireceklerini biliyorum" diye yazmıştı ilk kitabında. Kitaptan hemen sonra "halkı etkilemek amacıyla kitap yazdı" suçlamasıyla(!) karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz yıl çıktı cezaevinden. Bu kez yine "halkı etkilemek amacıyla" ikinci kitabını yazdı. Okurlarıyla buluşmaya çok önem veriyor. Her okurunu uzun uzun dinliyor, kendisine sorulan tüm soruları yanıtlamaya gayret gösteriyor. Bazen konferans gibi olsa da Avcı bu durumdan memnun. Yıllarca emniyette önemli görevler yapan polis Hanefi Avcı'dan ziyade yazar Hanefi Avcı'yı tanımak istiyoruz. Okurlarını, onlarla kurduğu ilişkiyi anlatmasını isteyince başlıyor anlatmaya:

"Toplumun geniş kitlesi geliyor. Devlet, ülke güveniliği gibi konularına ilgi duyan insanlar daha çok geliyor. 2010'daki kitabım çıktığı zaman iki ya da üç imza günü yapmıştım. O zaman daha çok Silivri'de olup bitenlere kaygı duyanlar, cemaat-hükümet işbirliğinin yarattığı ortamdan kaygı duyanlar geliyordu. Bugün o insanlar yine var ama onlarla birlikte, cemaat-hükümet işbirliğine iyi niyetli olarak destek olan muhafazakarlar aldandıklarının farkına vararak geliyor. Bazıları hellallik istiyor. 'Hakkınızı yedik, zamanında göremedik, doğruyu gösterdiniz' deyip ilk kitaba olumlu bakmayanların, ikinci kitaba olumlu baktığını görüyoruz."

'İslami kesim bu travmayı yaşayacak'

Benim de dikkatimi çeken bu durumu biraz daha açmasını rica edince Avcı, helallik isteyenlerle yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Cemaatin tesiriyle, İslama zarar veriyorum gibi bir havaya kapılmışlar. Şimdi olayı görünce, bir aldanışlık, bir yanlışlık görüp, "haksızlık ettik" diye gelip söylüyorlar. Sağ camia cemaati müspet görüyordu. Hep saygı duyuyordu. Zaman içinde gerçek yüzleri ortaya çıkınca şimdi gelip özür dileyenler oluyor. Bence İslami kesimler bu travmayı ilerde daha da yaşacak. Kendilerince İslami ölçülerde yaşayan insanların bir an da böyle hiçbir hak, hukuk tanımaz bir şekilde tüm insanlara zulm etmesi İslami kesimde büyük travmadır. Bu daha da yaşanacaktır. Halkın içinde cemaatten mağdur olmuş çok insan var. Hatta bu yüzden Türkiye'de diğer dini cemaatler mağduriyet yaşıyor. Onlar da cemaatin çok zararını görmüşler. Dikkat ederseniz Türkiye'de diğer dini cemaatler ilk günlerden cemaate tavır almış ama biz onların seslerini duymamışız. Bu grubun bu kadar siyasallaşmasını, devlet içine bu kadar girmesini çok tasvip etmemişler. Bu yapıya evini, arabasını satıp verenler oldu. Ciddi olarak islamiyete, insanlığa hizmet ediyor diye cemaate çok büyük destek vardı. O insanlar şimdi buna üzülüyorlar. "Biz bunlar devlete, topluma zarar versin diye mi?" bunlara destek verdik diyen çok insan üzüntü yaşıyor. Çok insan artık bu tür yapılarak karşı tedbirli hareket ediyor. Eskisi gibi değil.

'Binlerce insanın hayat hikayesini dinliyorum'

Cemaatin bürokrasideki yüzü yazılıp çiziliyor ama halk içinde yarattığı tahribatı görmek için Avcı'nın imza gününde gelenleri dinlemek bile yeterli. Avcı kamuoyuna yansımayan şu duruma dikkat çekiyor:

"Kendileri de mağdur olmuş insanlar çıkıp geliyor. E-posta ve telefonla iletişim kuruyoruz. Şunu gördüm, mahkemeler intikal etmiş bizim bildiğimiz davaların haricinde adı duyulmayan, kimi mahkemeye intikal etmiş, kimi idari soruşturmalara uğramış, bir kısmı ise hakikaten çok sıkıntı çekmiş binlerce insanın hayat hikayesini dinliyorum. Cemaat bu ülkede bir çok insanı mağdur etmiş. Bir çok insanın ailesini perişan etmiş. Bazılarını soruşturmalarla uğraştırmış, çokça memuru ise sürdürmüş."

'Sizin başkalarına saldırmaya hakkınız yok'

Avcı bu sözleri söylediği sırada Taşhiye Yayınevi'nden bir yetkili gelip kendisine kitap hediye etti. Tokalaştılar, karşılıklı "geçmiş olsun" denildi. Avcı sonra şu sözlerle devam etti:

Bakın Türkiye'de sadece sol, şu bu kesimler değil, İslami kesimden de insanlar aynı mağduriyeti yaşamış. Bu insanların da evlerine, iş yerlerine bomba, silah konularak örgüt yapılmış. Hiçbir insanın, hiçbir vicdanın, hiçbir değerin kabul etmeyeceği bir şey! Bir insana kişisel nefretiniz olabilir ama hiçbir insanın evine bomba koyarak onları bir örgüt olarak göstermenin mantığını anlamak mümkün değil. Zaten biz cemaate bunun için kızıyoruz. Sizin mantığınızın, sizin bu ülkeye verdiğiniz tahribatı anlamak mümkün değil. Sizin insana saldırınızın ölçüsü yok. Siz kendi dünyanız olabilir ama sizin başkalarına saldırmaya, devlet gücünü elinize alarak başkalarına hayatı zindan etmeye hakkınız yok. Bu devlet hepimizin devleti. Toplumdaki her katmanın devleti. Herkese eşit ve adil davranacaktır. Birilerinin devleti ele geçirip diğer kesimlere baskı yapması kabul edilir şey değildir. Bu böyle basitçe bir dava değildir. Bizim ülkede birlik, dirlik içinde olmamız lazım. Biz devletin hatasında da eşit davrandığını görüyoruz. Hata da yapsa bu bizim devletimiz. Bu cemaat bütün ölçüleri bozarak, içine girerek herkese zarar vermeye, devletin herkese eşit davranma ilkesini bozup kendi lehine, diğer herkesin aleyhine davranması biçiminde yol izliyor. Bu hareket hiçbir şeye benzemez. Bu ülkeye yapılmış en büyük kötülüktür. Asla affedilemez, asla hoş görülemez.