Gündem
07 Şub 2024 12:32 Son Güncelleme: 07 Şub 2024 12:47

Hamas'tan yeni teklif: 3 aşamalı ateşkes planı! Taslak metin ortaya çıktı…

İsrail'in 7 Ekim'den sonra başladığı Gazze'ye yönelik saldırılarında 124'üncü güne girildi. Ölü sayısı 27 bin 585, yaralı sayısıysa 67 bini buldu. Hamas, kendilerine sunulan ateşkes teklifini genel hatlarıyla olumlu karşıladı. Ancak bazı taleplerde bulundu. Reuters tarafından ele geçirilen taslak metne göre Hamas'ın önerdiği 3 aşamalı ateşkes planı, İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor.

Hamas, esir değişimi ve ateşkes teklifinin "çerçeve anlaşmasına" dair cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini ve "olumlu" yanıt verdiğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "Hamas'ın rehine anlaşması çerçevesine verdiği yanıtı gözden geçiriyoruz, çarşamba günü İsrail hükümeti ile görüşeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

NTV’nin Arap basınından aktardığına göre Hamas, Katarlı ve Mısırlı arabuluculara yanıt olarak 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes teklifinde bulundu.

Reuters tarafından görülen bir belgeye göre Hamas'ın sunduğu 3 aşamalı ateşkes planının koşulları; 7 Ekim'de ele geçirilen İsrailli rehineler Filistinli mahkumlarla takas edilmesini, Gazze'nin yeniden inşasının güvence altına alınması, İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi ve cenazelerin iade edilmesini içeriyor.

Belgeye göre ikinci aşamada İsrailli erkek rehinenin belirsiz sayıda Filistinli mahkumla takas edilmesi ve İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi karşılığında tamamen serbest bırakılması önerildi.

Üçüncü aşamada ise cenazelerin takas edileceği 45 günlük bir ara verilmesi planlanıyor.

ETİKETLER
#ismail #hamas #gazze