Gündem
25 Eki 2011 14:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

HAMAMDA TÜRK KAHVESİ İÇERKEN NEYİ BULDU?

Apple'ın efsanevi patronu Steve Jobs'un hayat hikayesini anlatan kitaptan ilginç bir İstanbul ayrıntısı çıktı.

Jobs: İstanbul’da gerçek ilham geldi
 
İstanbul seyahati sırasında Osmanlı tarihi, Türk kahvesi, Türk gençliği üzerine kafa yoran Jobs, anlatılanlar ve gördüklerinden etkilendi. Bu fikirler, ürünlerinde uygulayacağı “tek dünya” fikrinin temelini oluşturdu
 
ŞÜKRÜ ANDAÇ/Milliyet

Ünlü biyografi yazarı Walter Isaacson’un kaleme aldığı Steve Jobs’un biyografisindeki kişisel notlar bölümünde Apple’ın geliştirdiği ürünlerdeİstanbul’dan ve Türk gençlerinden de ilham alındığı ortaya çıktı. Bundan 5 yıl önce ailesiyle birlikte çıktığı Avrupa turu sırasında İtalya veYunanistan’ın ardından son durak olarakTürkiye’de yaklaşık 10 gün geçiren Steve Jobs, tatille ilgili olarak Isaacson’a şunları anlattı: “Hayatımın en iyi tatilinde İtalya kıyısı boyunca ilerleyip Atina’ya (Berbat bir yer ama Parthenon nefes kesici) oradan da Türkiye’deki Efes’e gittik. Efes’teki mermerden yapılma antik umumi tuvaletlerin ortasında müzisyenlerin serenat yapmaları için bir yer var.”

Türk kahvesi ve GAP!
Seyahat sırasında İstanbul’a gittiklerinde Jobs’un bir tarih profesörünü ailesine rehberlik yapması için tuttuğu sonunda bir Türk hamamına gittikleri ve profesörün anlattıklarının Steve Jobs’u gençliğin küreselleşmesi üstüne düşündürdüğü notu yer alıyor.
“Gerçek bir ilham geldi” diyen Steve Jobs, o anları şöyle aktarıyor: “Hepimiz bornozluyduk ve bize Türk kahvesi yaptılar. Profesör bu kahvenin başka yerlerin kahvelerinden çok farklı hazırlandığını açıklayınca, “Ne olmuş yani?” diye düşündüm. Türk kahvesi, Türkiye’deki gençlerin umrunda mıydı? Hepsi de dünyadaki diğer bütün gençlerin içtiği şeyleri içiyor, GAP’ten satın alınmış gibi görünen giysiler giyiyor ve hepsi de cep telefonu kullanıyorlardı. Diğer her yerdeki gençler gibiydiler. Artık bu dünyanın tamamının gençler için aynı olduğunu anladım birden. Ürünler yaparken aklımızda özellikle Türkiye’deki gençlerin isteyeceği bir cep telefonu ya da müzikçalar yaratmak diye bir şey yok. Artık tek bir dünyayız sadece.”