Politika
24 Tem 2023 20:19 Son Güncelleme: 24 Tem 2023 20:28

Halk TV’nin CHP’den aldığı para ortaya çıktı! Protokolün fişini Kılıçdaroğlu çekti...

Halk TV ile CHP arasında yaşananların perde arkasını açıklayan gazeteci Mehmet Mert, olayın iç yüzünü rakamlarla ortaya döktü.

Halk TV ile CHP arasında yaşananların perde arkası ortaya çıktı. Parti ile kanal arasında yaşanan gerilimde karşılıklı açıklamalar sürerken, gazeteci Mehmet Mert’ten ses getirecek bir paylaşım geldi. CHP ile Halk TV arasındaki protokolün fişinin bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından çekildiği öne sürüldü.

YILDA 70 MİLYON TL

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Halk TV ile ilişkisini bitirdiğini açıklamasının ardından tartışmalar sürüyor. Konuya ilişkin kişisel Twitter hesabından bir paylaşım yapan gazeteci Mehmet Mert, CHP ile Halk TV arasında yaşanan gerginliğin detaylarını aktardı. Tartışmanın çıkış kaynağı açıklayan Mert, “Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Halk TV’ye yılda 70 milyon TL ödeneceği doğru mu?” diye sorarak tartışmaya yeni bir boyut getirdi.

"YENİ A HABER'E GEREK YOK"

Olayların ortasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun 36 yıllık Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü’nün de olduğunu dile getiren Mert, protokolün bozulmasının bizzat CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafınan talep edildiğinin de altını çiziyor. Kılıçdaroğlu’nun PM toplantısında ve belediye başkanları ile yapılan toplantıda bu olaya değinerek “Yeni A Haber’e gerek yok” çıkışı yaptığı da iddialar arasında.

TARİHİN EN BÜYÜK SKANDALI MI, SIRADA MEDYA SİYASET İLİŞKİSİ Mİ?

İşte Mehmet Mert’in konuya dair çarpıcı açıklamalar içeren paylaşımının tamamı:

Kimine göre Türk medya tarihinin en büyük skandalı… Kimine göre sıradan medya-siyaset ilişkileri… CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'in CHP'nin Halk TV ile tüm ilişkisinin sona erdirdiğini duyurduğu, CHP Genel Merkezi Avukatı Çağlar Çağlayan imzasıyla ve Ankara 54. Noteri aracılığıyla #HalkTV’ye gönderilen “Fesihname” hangi anlaşmayı iptal etmişti. Protokolde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti sözcüsü Faik Öztrak’ın yayına çıkması yazmaktaydı. Sıkı durun. Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu’na net olarak soruyorum; Bu protokolde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Halk TV’ye yılda 70 milyon TL ödeneceği doğru mu? Bu rakamın içerisinde seçim reklamları vs’de var mı? 'Görkemli Hatıralar' isimli programının yapımcısı Serhan Asker’in program başına 300 bin lira aldığı, bu paranın 100 bin lirasını kendisine 50 bin yayına katılan sanatçılara 150 bin lira kanala ödendiği doğru mu? CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 36 yıldır çalışma arkadaşı olan Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü belediyeleri arayarak 'Görkemli Hatıralar' programına sponsor olmalarını istiyor. Ne zamanki protokol şartlarına uyulmuyor. Halk TV ekrana CHP lideri Kılıçdaroğlu’na muhalif milletvekillerini çıkartırken, kendisini destekleyen milletvekillerini çıkartmamaya başlıyor. Protokolün bozulmasını bizzat CHP Lideri Kılıçdaroğlu talep ederek; “Türkiye’de bir tane A-haber var, Halk TV yeni bir A-haber olmaya çalışıyor. Türkiye’de yeni bir A-Haber’e gerek yok.’’ Diyor. Üstelik bunu hem PM toplantısında hem de belediyeler toplantısında dile getiriyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 36 yıldır çalışma arkadaşı olan Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü belediyeleri arayarak 'Görkemli Hatıralar' programına sponsor olmalarını istiyor. Antalya Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç Serhan Asker’i ’arayarak; “programınızı size ayırdığımız Kırkhan’da halıları serdiğimiz yerde yapabilirsiniz. Ancak ben partinin talimatı gereği protokolü bozduğumuz için yayına katılmayacağım. Siz belirlenen yerde programı yapın” diyor. Asker ise “Biz oraya gitmeyeceğiz. Surların yanında yayın yapacak ve bunu bir direniş programına çevireceğiz” diyerek belediyenin kendilerine verdiği mekana gitmiyor. Yayınlarda ise bu gerçeği saklıyor.

NE OLMUŞTU?

22 Temmuz 2023 Cumartesi günü CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, CHP'nin Halk TV ile tüm ilişkisinin sona erdiğini duyurmuştu. Yazılı bir açıklama ile partinin kararını açıklayan Erdem ayrılık kararına dair şu açıklamaları yapmıştı: "Halk TV isimli televizyon kanalı ile partimiz arasında yapılmış olan ve Anayasa Mahkemesi ve Sayıştay denetimine tabi; 01.01.2023 tarihli protokolün 6.3. maddesi kapsamında, partimiz tek taraflı fesih hakkını kullanmış, Halk TV ile tüm ilişkimiz sona ermiştir"

HALK TV'DEN EREN ERDEM'E SERT TEPKİ: BİR ERGENİN AKLININ...

Kararın ardından Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu ise yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek kanala karşı yapılan baskının kaldırılması gerektiğini dile getirmişti.

Açıklamalarında Eren Erdem’e de yüklenen Mahiroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısına yönelik, “"Yetişkinlik evresine ulaşamamış bir ergen aklının CHP’ye ihanet etmesine, kurumsal kimliği aşındırmasına lütfen izin vermeyin" ifadelerini kullanmıştı.

BASIN KONSEYİ, HALK TV'Yİ SUÇLADI

Son olarak tartışmaya katılan Basın Konseyi ise konuya dair bir açıklama yayınlayarak olayın Basın Meslek İlkeleri yönüyle değerlendirileceğini belirtti. İşte Basın Konseyi’nin yaptığı o açıklama: "Medya etiğinin örselenmesine izin verilmeyecek, Bir siyasi parti ile bir televizyon kanalının, grup toplantıları ve haberlerinin yayınlanması için sözleşme yaptıkları, bu sözleşmeyi partinin iptal etmesiyle ortaya çıkmıştır. Söz konusu kanal kendini haklı çıkarmak için sözleşmeyi iptal eden partiyi suçlayan yayınlar yapmıştır. Basın Konseyi Yüksek Kurulu, olayı Basın Meslek İlkeleri yönüyle değerlendirecektir. Gazeteciliğin ve yayıncılığın temeli olan bağımsız habercilik refleksinin bozulmasına ve medya etiğinin örselenmesine izin verilmemesinin önceliğimiz olduğunu kamuoyuyla paylaşırız. Gazeteciliğin ve yayıncılığın temeli olan bağımsız habercilik refleksinin bozulmasına ve medya etiğinin örselenmesine izin verilmemesinin önceliğimiz olduğunu kamuoyuyla paylaşırız."