Gündem
11 Eyl 2011 03:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:47

HAKKI DEVRİM İHBAR ETTİ! DİLİPAK BERAAT ETTİ!

Hakkı Devrim ihbar etti, 6 yıllık yargılama sonuçlandı. Dilipak HSYK üyesi Ertosun'a hakaretten tazminata mahkum oldu. Dilipak'ın avukatı kararı temyiz etti.

2005 yılında Vakit gazetesinde yayınlanan yayınlanan “Sezer Hasta mı?” başlıklı yazısı sebebi ile Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinden görülmekte olan davada yargılama sonunda gazeteci Abdurrahman Dilipak beraat etti.

Sezer’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, Denktaş’a bir ödül töreninde Sezer’in elinin titremesi, basında Sezer’in hasta olup olmadığı şeklinde bir tartışmaya sebep olmuş, Dilipak da Sezer’in MGK toplantısındaki Anayasa fırlatma olayının ardından 381.8 milyar liralık bir kriz ve yine aynı zamanda başörtüsü krizinin sebeb olduğu toplumsal ve siyasi huzursuzluklar gibi olayların vicdanı üzerinde oluşturduğu baskının Sezer’i mutsuz, stresli bir insan haline getirdiğini yazmıştı..

Daha önce yapılan yargılama sonunda 11 ay 20 gün hapis cezasına hükmedilmiş, daha sonra bu ceza paraya çevrilmişti.. Yargıtay kararı usulen bozmuş, ve 9 Kasım günü yeniden yargılama yapılmıştı..

Dilipak savunmasında AİHM kararını ve Yargıtay kararlarını emsal göstererek “gazetecilerin ve STK temsilcilerinin genişletilmiş eleştiri hakkı ve kamu otoritelerinin artırılmış tahammül yükümlülüğü olduğunu, normal iki kişi arasında söylenip yazıldığında suç oluşturan konuların bile, bu iki kişilik arasında gerçekleştiğinde suç oluşturmayabileceği, eleştirinin alışılmışın dışında şok edici türden de olabileceğini” belirtti ve karara, Norm Hukuk statüsündeki Uluslararası hukuk, usul ve esasa ilişkin 19 Madde halinde itirazlarını sıraladı.

Savunma avukatı olarak gazetenin avukatı Ali Pacci’nin katıldığı duruşma sonunda mahkeme başkanı Hasan Gülver, Dilipak hakkında beraat kararı verdi. Dava Ahmet Necdet Sezer’in görevde olduğu dönemde Radikal yazarı Hakkı Devrim’in bir yazısı üzerine açılmıştı ve oluşturulan iddianamenin önemli bir kısmı Hakkı Devrim’in yazısındaki suçlamalardan alıntılanmıştı.

DİLİPAK ERTOSUN DAVASINDA TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Öte yandan Abdurrahman Dilipak, Ertosun hakkında basında çıkan ve dava dosyalarında yer alan, Ulucanlardaki operasyonda Mustafa Duyar’ın sözleri ile ilgili iddialarla ilgili, yazısında yer verdiği alıntıları sebebi ile HSYK üyesi Ali Suat Ertosun tarafından Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davada 4.000 lira tazminata mahkum oldu..

Dilipak kararın hukuka uygun olmadığını, AÜHS hükümleri ve AÜHM kararlarına , yasa ve Yargıtay kararlarına uymadığını söyledi ve kararı temyiz etti. Dilipak “Gerekirse Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanırım, yine gerekirse AİHM ve BM İnsan Hakları Komiserline başvuruda bulunurum” dedi.

DİLİPAK 13 EYLÜL SALI GÜNÜ HAYDAR BAŞI'N AÇTIĞI TAZMİNAT DAVASINDA YARGILANACAK

Dilipak’ın avukatı, 13 Eylül Salı günü Bakırköy 10. Asliye Hukuk Mahkemesinde, “Haydar Baş’ın sponsoru kim?” başlıklı yazısı sebebi ile Baş tarafından açılan tazminat davası sebebi ile mahkemede savunmasını yapacak. Dilipak bazı mahkeme iddianamelerinde yer alan ifadeleri sütununa aktararak, yazının başlığındaki soruyu sormuştu.
Dünya sermayesinin sesi olarak bilinen The Economist, son sayısında Türkiye siyasetinde açıkça taraf oldu. İmzasız yayınlanan bir yazı, “Muhalefet için bir oy” başlığı ile yayınlandı.

6 Mayıs’ta yayınlanan sayısında da Türkiye ekonomisinin “aşırı ısındığını ve acilen önlem alınması gerektiğini” öne süren İngilizlerin en önemli ekonomi yayını olan The Economist, bu kez siyasete el attı.

Dergi, 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde AK Parti’nin yeniden iktidar olma ihtimalinin bulunduğunu yazan gazete, böyle bir tablo karşısında Türkiye’nin Çin gibi otokrasi ile yönetilen bir ülke konumuna sürükleneceğini öne sürdü.

Erdoğan’ın yakın geçmişte reformist adımlar attığına da değinen dergi, seçimlerde CHP’ye oy verilmesi çağrısı yaptı.