Kültür Sanat
13 Haz 2022 16:12 Son Güncelleme: 13 Haz 2022 16:12

‘Hakan Muhafız’ın senaryo davasında yeni gelişme! ‘Karar istinaf edilecektir…’

‘Hakan Muhafız’ın senaryo davası ile ilgili yeni gelişme yaşandı. ONK Ajans, ajans yazarlarından N. İpek Gökdel’in aldığı ceza ile ilgili detayları paylaşarak kararın istinaf edileceğini belirtti.

'Hakan Muhafız’ isimli eserin uyarlandığı 'Kara Kalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi' isimli senaryoyu 3 kişinin yazmasına rağmen, ‘kendi romanından uyarlamış gibi toplumda algı yarattığı’ iddiasıyla yazar Nilüfer Gökdel hakkında açılan davada karar çıktı. Mahkeme, Gökdel’in kamuoyu nezdinde tek eser sahibi olarak anılmasının diğer 2 yazarın haklarına ‘tecavüz ettiğine’ kanaat getirerek Gökdel’in 15’er bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Konu ile ilgili detaylı açıklamada bulunan ONK Ajans ise, ajans yazarlarından N. İpek Gökdel’in aldığı ceza ile ilgili detayları paylaşarak kararın istinaf edileceğini belirtti.

Onk Ajans tarafından yapılan açıklamada, detaylara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Ajansımız yazarlarından N. İpek Gökdel, 2008 yılında Atilla Ünsal ve Seniha Aşkım Özbek’in bir senaryo grubu oluşturarak birlikte kaleme aldıkları “TILSIMLI GÖMLEK” adlı 151 sayfalık sinema filmi senaryosu oluşturmuşlardı. Her üç senarist, ellerindeki sinema filmi senaryosunu satabilmek adına çaba sarf etmişlerse de satış olamamış ve senaryo vizyonda yerini bulamamıştır.

Bunun üzerine üç senarist bir araya gelerek aralarında bir protokol düzenleyerek, senaryonun yapımcılara satışı için 2 yıllık süreler halinde çalışacaklarını kararlaştırmışlar ve önceliği yani ilk çalışmanın yapılması için yazarımız N. İpek Gökdel’e yetkilendirmişlerdir. Aynı protokolde, N. İpek Gökdel’in “Tılsımlı Gömlek” senaryosunu yapımcılara satışına dair çalışmalara devam ederken, senaryoda yer almayan yeni karakterler, yeni hikâyeler, yeni mekanlar ve yeni bir kurgular yaratılarak roman yazılabileceğine dair anlaşma sağlanmıştır. Bu hükme istinaden N. İpek Gökdel’in roman niteliğinde bir eser meydana getirmesi durumunda “Tılsımlı Gömlek” senaryosunu birlikte vücuda getirmiş olmalarından dolayı Atilla Ünsal ile Seniha Aşkım Özbek’in isimleri belirtilerek romanın ön sözünde teşekkür edileceği de kararlaştırılmıştır. N. İpek Gökdel, bu anlaşmadan sonra “Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi” isimli romanı kaleme almıştır. 2017 yılında O3 MEDYA olarak tanınan yapımcı şirket “Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi” adlı romanın dizi şeklinde uyarlanması ve NETFLIX adlı platformda yayınlanması için işleme haklarına talip olmuştur. N. İpek Gökdel adına ajansımız, Atilla Ünsal ve Seniha Aşkım Özbek adına da yetkilendirdikleri avukat Ekin Gökkılıç birlikte hareket ederek O3 MEDYA ile sözleşme şartlarını görüşmüştür. Görüşmeler anlaşma ile sonuçlanmış ve O3 MEDYA ile hem N. İpek Gökdel’in hem de Atilla Ünsal ile Seniha Aşkım Özbek’in taraf olduğu bir sözleşme yapılmış, yapım şirketi her üç senariste de sözleşmede yer alan ödemeleri yapmıştır ve romandan hareketle yapılan Hakan: Muhafız adlı dizi yayına girmiştir..

Taraflar arasındaki ihtilaf ise; adı geçen diğer iki senaristin NETFLIX’te yayınlanan diziden aldıkları ödemeler sonunda, bu kez N. İpek Gökdel’in kaleme aldığı romanın 2 nci baskısında aralarındaki protokolde yer alan isimlerinin belirtilerek ÖN SÖZDE teşekkür edileceğine dair hükmün, SON SÖZDE teşekkür edilerek ihlal edildiği gerekçesi ile FSEK’in ihlal edildiğinden ceza davası ile maddi ve manevi tazminat davası açılmışsa da yapılan yargılama sonunda ceza davasından beraat etmiş, tazminat davasında da maddi tazminat talepleri red edilmiş, manevi tazminat yönünden dava her iki senariste 15.000 TL. ödenmesine hükmedilmişse de karar istinaf edilecektir.

Bazı basın araçlarında yer alan haberlerin kamuoyunu yanıltabilme olasılığına istinaden kamuoyuna saygıyla duyururuz.