Politika
07 Kas 2023 10:05 Son Güncelleme: 07 Kas 2023 10:33

Hakan Fidan’ın Blinken hamlesinin nedeni belli oldu! ‘Kapıda telefonu kapatmasını beklemedi…’

Hürriyet yazarı Hande Fırat, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşıyla ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Türkiye'ye gelmesinin detaylarını yazdı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Blinken’ın aracının Dışişleri Bakanlığı’nın kapısına geldiğinde, her konuk bakana yapıldığı gibi Hakan Fidan'ın aşağıya inerek, bakanlığın kapısının önüne çıktığını belirtti.

"Ancak Blinken arabadan inmedi, telefonla konuşmakta olan Blinken arabadan çıkmayınca; Fidan da geriye dönerek içeri girdi” detayını paylaşan Hande Fırat, Diplomatik nezaketsizlik gösteren Blinken’ı içeride karşılayan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı’nın öpme hamlesini de geri çevirdi" ifadelerini kullandı.

Hande Fırat, görüşmenin detaylarını şöyle anlattı:

"Fidan ve Türk heyeti, Gazze’de yaşananları, sivil ve çocuk ölümlerini, altyapının İsrail tarafından yok edildiğini, İsrail’in bir anlamda insanlık suçu işlediğini açık açık anlattı.

Başta bölge halkları olmak üzere, Paris’ten Londra’ya, Washington’a tüm dünya halklarının gördükleri katliam karşısında ayağa kalktığı hatırlatılarak, 'Tüm dünya ayakta, ABD hem bölgede hem de tüm dünyada kendi imajına zarar veriyor. Bölge infial halinde. Herkesi zora sokuyorsunuz. Kendi imajınızı da zora sokuyorsunuz çünkü İsrail’in işlediği suçların hamisi olarak görülüyorsunuz' mesajı verildi.

Blinken ve ABD heyeti, Gazze’nin boşaltılması gibi bir planları olmadığını da ifade ettiler; 'Herkes yerinde kalacak' mesajı ile.

Görüşmelerde Blinken ve ABD tarafı, hedeflerinin iki devletli çözüm olduğunun altını çizdi; 'Tarafları bu noktaya getirmeye çalışacağız' mesajı verdiler. Hakan Fidan ve Türk heyeti de 1967 sınırları çerçevesinde iki devletli çözümün şart olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu çözüm için gündeme getirdiği garantörlük formülünü anlattı. Görüşmenin sonunda Blinken’in Fidan’a, 'Sürekli temas halinde kalalım' dediğini de aktaralım."