Polemik & Kulis
27 Tem 2018 08:48 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:46

Habertürk’te tazminat isyanı! 22 gün geçti hala ses yok! (Medyaradar/Özel)

Ciner Medya Grubu çatısı altında 9 yıldır yayın yapan Gazete Habertürk, reklamların azalması ve artan baskı maliyetleri nedeniyle 5 Temmuz'da yayın hayatına son vermişti.

Habertürk’ün 5 Temmuz’da toplu işten çıkardığı çok sayıda basın emekçisi, tazminatlar konusunda İnsan Kaynakları bölümünün 22 gündür sessizliğini korumasına  isyan etti. Personele çıkış tebliği imzalatılırken ortalama alacakları tazminat rakamlarını söylemeleri dışında işten çıkarılanların 22 gündür tazminat akibetleri belli olmadı.Çıkarılanlar tazminatlarını hangi tarihte alacakları ve ne kadar olacağı konusunda İnsan Kaynakları departmanından hem bilgi almayı, hem de artık çağırılmayı bekliyorlar.

NASIL GEÇİNECEĞİZ

Ciner Medya Grubu yönetimine seslenen çalışanlar “Zaten işten çıkarılarak mağdur edildik bari tazminatımızı zaman geçmeden tamamını verin de mağdur olmayalım.Nasıl geçineceğiz.Tazminatlarımız da çok yüksek tutmuyor.Lütfen taksitle vermeyin” diyor.İnsan Kaynakları imzalattığı çıkış tebliğinde 5953 sayılı yasaya göre çalışanlara tazminatı 4 taksitle ödeyeceğini bildirmişti.

MADDİ İMKANSIZLIK GEREKÇESİ DOĞRU MU?

Habertürk’ün basın emekçilerine tazminatları 4 taksitle ödeyeceğini tebliğ etmesi de şaşırttı.Bir tarafta yeni çalışanlar gruba alınırken diğer tarafta “maddi imkansızlıklar” gerekçesiyle tazminatların 4 taksitle ödenmek istenmesine de çıkarılanlar isyan etti. 5953 sayılı yasaya göre o madde şöyle:“İşverenin maddi imkânsızlık sebebiyle gazetecinin tazminatını bir defada ödeyememesi halinde, tediye en çok dört taksitte yapılır ve bu taksitlerin tamamının süresi bir yılı geçemez. Ancak, bu bölünme o iş yerinin mali vergisini tahakkuk ettiren maliye şubesinin, müessesenin zarar etmekte olduğu kararı üzerine yapılabilir”