Medya
07 Eki 2020 13:03 Son Güncelleme: 07 Eki 2020 13:26

Habertürk yazarından bomba iddia! TBMM'ye gelen fezlekeler ara seçimi tetikleyebilir!

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya "HDP'lilerin milletvekillikleri düşürülür, 9 isim de istifa ederse Nisan 2021'de ara seçime gitmek zaruri olacak" yorumunda bulundu.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, TBMM’de değişmesi olası sandalye durumunun ara seçim getireceğini yazdı.

Sarıkaya, bugünkü köşesinde HDP’li 7 vekil hakkında hazırlanan fezlekeyi hatırlattı ve bu kişilerin vekilliklerinin düşmesi durumunda ara seçim olabileceğine dikkati çekti.

Sarıkaya, şunları yazdı:

Siyaset gelecek okumasını bir süredir HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kalkması ve milletvekilliklerinin düşmesine odakladı. Kobani olayları nedeniyle yeniden başlatılan soruşturma kapsamında 7 milletvekili hakkında fezleke hazırlanması dikkatlerin odaklanmasındaki en önemli neden. Gerekçeleri de bunun sandığı tetikleyeceği…

Şöyle ki… TBMM’de fezlekeler üzerinde bir grup milletvekili ile sohbet ederken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, şu soruyu yöneltti:

“İktidar partisi seçim mi istiyor? Eğer öyle ise bize düğün bayram… AK Parti’den 4 bakandan boşalan milletvekilliklerini alırız; Millet İttifakı’nın ne olduğunu bir daha görürler…”

Özel’in üzerinde durduğu, fezlekesi hazırlanan 7 milletvekilinin üyeliğinin de düşmesi halinde, Anayasa gereği bunun ara seçimin önünü açacak süreci başlatacak olması. Çünkü şu an vefat, bakanlık ve belediye başkanlığı nedeniyle ayrılmalar ile milletvekilliğinin düşürülmesi nedenleriyle TBMM üye sayısında 14 eksilme oldu. Eğer 7 milletvekili hakkındaki fezleke gelir ve dokunulmazlık ile birlikte onların da vekilliklerinin düşürülmesinin önü açılırsa, TBMM’nin eksik sandalye sayısı 21’e çıkacak.
Anayasanın “Boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasına karar verilir…” maddesini hatırlatan Sarıkaya, şöyle devam etti:

Bu sayı 30 milletvekiline denk düşüyor. Dolayısıyla boş bulunan 14 sandalyeye 7 daha eklenerek 21’e çıkması ara seçimi de tetikleyen faktör oluşturacak. HDP’den ihraç edilen Mardin Milletvekili Turna Çelik’in vekilliğinin düşmesine ilişkin komisyon raporu hazırlandı, TBMM Genel Kurul gündemine girdi.

Çelik’in Milletvekilliğinin düşmesi için de Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre üye tam sayısının salt çoğunluğuna da ihtiyaç yok; Genel Kurul’da karar yeter sayısında milletvekili bulunması ve yarısından bir fazlasının kabul oyu vermesi yeterli. HDP de sahiplenmediği için Çelik’in vekilliğinin düşme ihtimali yüksek. Bu durumda boş sandalye sayısı 22’ye çıkacak. Geriye 8 milletvekili kalacak…

“HDP’den 8 milletvekili daha istifa ederse ne olur?” diye soran Habertürk yazarı, bunun yanıtını şöyle verdi:

Bu durumda genel seçim Haziran 2018’de yapıldığı için henüz üzerinden 27 ay geçti, 3 ay daha gerekiyor. Ara seçim hesabını yapanlar da HDP’nin 7 milletvekilinin dokunulmazlık dosyasının ele alınması ve davaların sonlanmasının üç ay alacağını öngörüyor. Bu hesapta 2 milletvekilinin üyeliklerinin düşmesinde yaşanan sürecin de 3 ay aldığına vurgu yapılıyor. Bu da demektir ki Ocak ayından itibaren ara seçim sürecinin başlama olasılığı var.