Medya
24 Oca 2023 20:03 Son Güncelleme: 25 Oca 2023 09:42

Habertürk o görüntülerin ham halini yayınladı: "Annem karne hediyesi et aldı der misin"

Geçtiğimiz günlerde "Karne hediyesi et" şeklinde kamuoyuna servis edilen görüntülerin ham hali ortaya çıktı. Görüntülerde muhabir Fatmanur Boylu'nun küçük çocuğa "Annem karne hediyesi et aldı der misin" dediği görüldü.

Geçtiğimiz günlerde 'karne hediyesi olarak et alındı' şeklinde sunulan Habertürk muhabiri Fatmanur Boylu'nun yaptığı haberin gazetecilik ilke ve kurallarına tümüyle aykırı olarak sunulduğu tespit edilmiş ve kurum içi soruşturma sonucunda muhabirle iş ilişkisinin kesildiği açıklanmıştı. Konuya ilişkin kamuoyunu aydınlatmak adına, Habertürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu ana haber programına katılan Habertürk TV Haber Koordinatörü Zülfikar Ali Aydın konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

DOĞAL AKIŞI İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞMEDİ

Aydın, yapılan haberin kurumsal hassasiyetleri bakımından ciddi bir problem taşıdığını belirttiği konuşmasında "Kendi doğal akışı içerisinde gerçekleşen bir mikrofon uzatma ve onun karşılığında verilen bir cevap gibi durmuyordu maalesef, biraz can sıkıcı bizim açımızdan. Yarattığı sonuçlar tabii ki habercilik ve kurumsal hassasiyetlerimiz açısından ciddi bir problem. Doğal akışı içinde gerçekleşmediğini tespit edince bu tür bir haberin yapılması sonucunda ortaya çıkacak alınması gereken kararı alıp bu işi sonlandırmak istedik." şeklinde konuştu.

Muhalif bir haber yapıp işten atılmış bir gazeteci durumunun oluşmadığını belirten, Aydın, "Biz Türkiye'de gerçek durum neyse sokakta ona ayna tutup bir sorun varsa o soruna maddi verileriyle doğru bilgilerle ekrana yansıtmaya çalışıyoruz. Habertürk televizyonunda gerçek durumuyla haber yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bahsi geçen haberin oluşma sürecini anlatan Aydın, "Bizim en çok dikkat ettiğimiz şey güven duygusudur. O güven duygusunu zedeleyecek, gerçek durumu başka bir şekilde gösterecek bir şey çıkmışsa bir haberin içinde bu problem olur. Biz ekibimizdeki insanlara güveniriz, doğal olarak bu süreçte böyle gelişir. Yıllardır bizimle çalışan bir arkadaşımızın yazdığı bir habere güvenmeyeceğiz de ne yapacağız. Bu haber de böyle yazılmış bir haber ve onun sonucunda editör süreçlerinden geçmiş ve doğru kabul edilmiş. Çünkü mikrofon uzatıldığında doğal bir cevap olarak bunun verildiği kabul edilmiş ve bunu yayına vermişiz." dedi.

ARKA PLANINI İNCELEDİĞİMİZDE BÖYLE OLMADIĞINI GÖRDÜK

Aydın sözlerine şöyle devam etti:"Bunun arka planını incelediğimizde böyle olmadığını gördük. Bir yönlendirme niteliği taşıyan bazı ifadeler olduğunu gördük. O gün karne günüydü ve karne günü annesinin onayıyla, annesine mikrofon uzatıyor arkadaşımız. Annesinin bir karne yemeği hazırladığına dair bir ifadesi var. Muhabir arkadaşımız dönüp çocuğa böyle bir şey söylemesini istediğini biz fark ettiğimiz anda olay başka bir şeye dönüşmüş oldu.

RÖPORTAJIN HAM HALİNİ PAYLAŞTI

Habertürk Haber Koordinatörü Zülfikar Ali Aydın, ayrıca Twitter hesabından söz konusu röportajın önceki halini paylaşarak “Doğru ve dürüst haber, çalıştığımız kurumun hakkı ve mesleğimi korumak için. Vicdanımızın sesi ile ham ve gerçek görüntüler. Bakalım ne anlatıyor”? dedi. 

"AYAZCIĞIM 'ANNEM KARNE HEDİYESİ BANA ET ALDI" DER MİSİN?"
Aydın'ın paylaştığı görüntülerde Boylu'nun "Mikrofonu uzatayım hatıra kalsın. Karne hediyesi herhalde bugün bir et yemeği" sorusuna çocuğun annesi "Evet aynen" yanıtını veriyor. Daha sonra Boylu, "O zaman Ayaz'a da sorayım. Ayazcığım bana şey der misin, 'Annem karne hediyesi bana et aldı" diyerek mikrofonu çocuğa uzatıyor. Çocuk da "Annem bana karne hediyesi et aldı" diyor. 

"BİR DAHA DE ŞİMDİ"
"Seviyor musun eti?" sorusuna çocuk, "Hayır. Abimler yer" yanıtını verince, Boylu "Ama senin karne hediyen ne olacak" diye soruyor. Çocuk da "Bir şey olmaz" karşılığını veriyor. Boylu'nun "Bir daha de şimdi, 'Karne hediyesi et aldım' diye" sözleri üzerine çocuk yeniden "Annem karne hediyesi et aldı" karşılığını veriyor.

"ANNESİNİN HATTA KASABIN DUYACAĞI ŞEKİLDE ANLATTIĞIM ORTADA"
Zülfikar Ali Aydın'ın paylaşımına yanıt veren Fatmanur Boylu, "Teşekkür ederim paylaşım için. Her şeyin açık şekilde olduğu. Kimsenin kulağına bir şey fısıldamadığım, öncesinde konuştuklarımızı tekrar annesinin hatta kasabın duyacağı şekilde anlattığım ortada. TV haberciliğinde tekrarlamalarını -kayıt altına almak için- yaptığımız görünüyor" ifadelerini kullandı.