Gündem
21 Şub 2013 12:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

HABERİ GELDİĞİ GİBİ KULLANMA ZORUNLULUĞU YOK!

Gazeteci-Öğretim Üyesi Hasan Fehmi Ketenci, haberin orjinalinin bozulmadan değiştirilebileceğini söyledi..

Gazeteci-Öğretim Üyesi Hasan Fehmi Ketenci, sayfa sekreterlerinin, gelen haberlerin başlık, spot, alt ve üst başlık, fotoğraf ve diğer görsellerinde, mizanpajın durumuna göre değişiklik isteyebileceğini söyledi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Hatay Şube Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) işbirliğiyle Hatay'daki gazetecilere yönelik olarak düzenlenen CorelDRAW Programı Eğitim Semineri'nin üçüncü gününde, ikinci gün incelenen gazetelerin dışındaki gazetelerin birinci sayfaları incelendi. Gazeteci-Öğretim Üyesi Hasan Fehmi Ketenci ile Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü'nden Özer Elikoğlu tarafından verilen seminerde, CorelDRAW programının masaüstü ve menü bölümü tanıtıldı.

"Haberin kimyasını bozmamak şartıyla değişiklik istenebilir"

Hasan Fehmi Ketenci, sayfa sekreterlerinin, gelen haberlerin başlık, spot, alt ve üst başlık, fotoğraf ve diğer görsellerinde, mizanpajın durumuna göre değişiklik isteyebileceğini söyledi.

Her haberin geldiği gibi kullanılma zorunluluğunun olmadığını belirten Ketenci, "Sekreterler, sayfanın ve mizanpajın gereğine göre haber metin ve görsellerinde haberin kimyasını bozmamak koşuluyla yazı işlerinden birtakım değişiklik ve tercih talep etme hakkına sahiptir. Bu durumlarda, muhabir arkadaşımızın haberi ben verdim ama başlığını ben atmadım deme lüksü yoktur. Ama sekreterlerinin de yazı işleri veya muhabirden habersiz hareket etmesi doğru bir davranış değildir" dedi.

Hatay'da sayfa sekreteri ve editörlerine "dizgici" denilmesinin yanlış bir niteleme olduğunu kaydeden Ketenci, sayfa sekreteri ve editörünün yaptığı iş ile dizgiciyi aynı görmenin yanlış olduğunu, çünkü dizgi işleminin artık çok gerilerde hurufatın bir dalı olduğunu, ancak şimdilerde karşılığının olmadığını ifade etti.

Ketenci, bu sebeple, Hatay'daki gazetelerin mizanpajının düzelebilmesi için öncelikle, bu işi yapan insanlara gereken önemin verilmesi gerektiğini belirtti.

Antakya'da yayınlanan Asi, Hatay, Hatay Cemre ve Hatay Zafer gazetesinin yanı sıra Samandağ'dan gelen Cemre gazetesinin nüshalarını inceleyen Ketenci, gazetelerin mizanpaj hataları konusunda uyarılarda bulundu.

"Ne kadar esnek ve göreceli bir iş olursa olsun, mizanpaj akademik bir disiplindir"

Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürlüğünden Özer Elikoğlu ise, "Mizanpaj konusunda ‘en'lerin seçilerek yayınlandığı uluslararası bir çalışma var. Bu yayına baktığımızda gazetelerin ne için seçildiklerini anlamak zor değil. Çünkü sayfa düzeni denilen iş, kuralları olan ancak, gazetenin yayınlandığı mahal, gazetenin kimliği ile sayfayı yapan kişinin bilgi düzeyi ve psikolojisine göre estetiği değişen akademik bir disiplindir" diye konuştu.

Seminerin ikinci gününde katılımcılara Türkiye'nin değişik illerinde yayınlanan yerel gazetelerin birinci sayfaları ile alâkalı bir sunum izlettiren Elikoğlu, Batılı ülkelerin yanı sıra Arap ülkelerinde yayınlanan birçok yerel gazetenin de dünya ölçeğinde takip edildiğini belirterek, bu kez dünyanın diğer ülkelerinde yayınlanan yerel gazetelerin sayfa düzenlerini ihtiva eden bir sunum yaptı.

Seminerin üçüncü gününün son bölümünde Ketenci, CorelDRAW programının masaüstü ve menü bölümünde yer alan özellikler konusunda katılımcılara temel bilgiler verdi.

Seminerin ardından Antakya gazetesine giden Ketenci ile Elikoğlu, Gazetenin sayfa sekreterleri Hatice Koç ve Sultan Gökdemir ile 21 Şubat 2013 Perşembe gününün birinci sayfasını birlikte hazırladı.

Seminerin dördüncü gününde, katılımcılara gerek Türkiye gerek dış yerel basının ulusal hatta dünya gündeminde yer alabilmesi ile alâkalı örnekler verilmesinin yanı sıra, CorelDRAW programında uygulama çalışmaları yapılacak.