Röportaj
07 Oca 2011 11:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

HABERCİLERİN "KORKULU RÜYASI" ZAYTUNG'UN REYTİNGLERİ NASIL PATLAMA YAPTI?

İnternetin en çok okunan haber mizahı sitesi zaytung.com'un kurucularıyla Aycan Aşkım Saroğlu Aktüel için konuştu...

“Sierra Leone'de unutulan büyükelçi çareyi Ermeni tasarısında buldu” başlıklı haberleri Banu Avar tarafından gerçekmiş gibi kullanılınca patlama yapan ve habercilerin "korkulu rüyası" haline gelen zaytung.com'un kurucularıyla Aycan Aşkım Saroğlu Aktüel için konuştu...

Yaklaşık bir yıl önce hayatımıza giren ve her geçen gün bir marka olma yolunda ilerleyen, hayata ve haberlere getirdiği sıradışı, “edepsiz” ve alabildiğine matrak yorumlarıyla “internetin en çok okunan haber mizahı sitesi” olan zaytung.com’un yöneticileriyle geçtiğimiz hafta kutladıkları doğum günleri vesilesiyle konuştuk.
Önce beş kişilik Zaytung beyin takımını tanıyalım. Yaklaşık bir yıl önce hayatımıza giren, “mizahi haber sitesi” zaytung.com’un kurucusu 32 yaşındaki elektronik mühendisi Hakan... 23 yaşındaki İngiliz Edebiyatı mezunu Çağla, Zaytung’un tek dişi editörü. 28 yaşındaki Onur avukat, 30 yaşındaki Yavuz devlet memuru ve 28 yaşındaki Seçkin yine mühendis...

10 yıldır internet sektöründe çalışan Hakan, Yavuz ve diğer birçok Zaytung editörü gibi, eski bir Ekşisözlük yazarı. Bir yıl önce Amerika’nın benzer nitelikte sitesi theonion.com’dan etkilenerek, Almanca gazete anlamına gelen zaytung.com’u kurmuş. Zaytung adını seçme nedenleri de zaten Almanca’nın fonetiğindeki ciddi, sert hatta otorite havasıymış.

Zaytung.com’un en büyük başarısı mavrasını geçtiği haberleri sanki mantıki, hakiki bir temele dayanıyormuşçasına son derece ciddi bir üslupla vermesi. Elbette sınırsız yaratıcılığının yanı sıra...

Bir yılda üç milyon kişi...

Hakan’ın can sıkıntısından kurduğu, başlangıçta yalnızca beş kişinin ziyaret ettiği Zaytung haberleriyle kendi aralarında eğleniyorlarmış. Daha önceden arkadaş olan Onur da bu sırada olaya dâhil olmuş.

“Birden Ekşisözlük’te birisi yazınca o gün 10 bin kişi girdi” diye anlatıyor. Ardından bir sürü CV gelmeye, üyelik akını olmaya başlamış. Şu anda günlük ziyaretçi sayısı 45-50 bin kişi. 1 Ocak-1 Kasım arası toplam ziyaretçi sayısı 3 milyon, sayfa gösterimi ise 30 milyon kadar. Doğrusu çiçeği burnunda bir site için gerçekten büyük rakam. Ayda aşağı yukarı 700 bin kişi tıklıyormuş siteyi.

Şu anda sitede sekiz editör çalışıyor. Günde yaklaşık 200 kadar haber geliyormuş ancak bunların birkaçı yayına giriyormuş. En çok yayına giren ise son dakika haberleri.

Amaçlarının siteyi daha da geliştirmek, içerik olarak zenginleştirmek ve şu anda çalışan editörleri başka bir iş yapmalarına ihtiyaç kalmadan sadece Zaytung üzerinden geçinebilir hâle getirmek olduğunu söylüyorlar.

Banu Avar Zaytung haberini geçti

Zaytung.com’a patlama yaptıran hiç kuşkusuz “Sierra Leone'de unutulan büyükelçi çareyi ermeni tasarısında buldu” başlıklı haber.

“Bir dönem Ermeni meselesi ile ilgili sürekli büyükelçiler çağrılıyordu. Onu ti’ye alan bir haber yapıp, ‘12 yıldır Sierra Leone’de unutulan büyükelçi Türkiye’ye geri çağrılabilmek için çareyi Ermeni tasarısını meclise sunmakta buldu’ türünden bir haber yaptık. Haber farklı yerlere gitti, Amerika’daki Ermeni cemaatleri bunu İngilizceye çevirip kendi aralarında tartıştı. Oradan Amerika’daki Türkler’e gitti, onlardan bizim basının haberi oldu. Ondan sonra Banu Avar bir televizyon programında bu haberi gerçekmiş gibi sundu” diye anlatıyor Onur. Bu haber yüzünden site çoğu ana haber bültenlerine çıkmış. Bir başka haberlerini bir köşe yazarı yazmış. Kimileri de Facebook sayfasındaki haberleri gerçek sanıp oradan tepkilerini gösteriyorlarmış...

“Bugüne kadar en çok ilgiyle karşılanan haberiniz neydi?” diye soruyoruz.

“Emre Aydın'ın eski sevgilisini unutmak üzere olması, müzik şirketinde paniğe neden oldu” haberi en çok okunan haberlerin başında geliyormuş. Emre Aydın haberi eğlenceli bulup, twitter’dan paylaşmış ancak Aydın hayranlarından tepkiler gelmiş. Nasıl tepkiler diyoruz Onur, “Unutturmayacağız” dediler, diyor.

Genellikle zaytung.com’un takipçilerinin yüzde 50’sini 18-24 yaş arası gençler oluşturuyor. Yüzde 30’u da 24-35 yaş arası kuşak. Bu nedenle en çok öğrencilere değinen haberler okunuyormuş.

“Televizyon programına çıkmak istemiyoruz”

Medyada gerçek kimlikleriyle gözükmeyi tercih etmiyorlar. Hakan “Daha rahat hareket edebilmek için bunu tercih ediyoruz. Sağdan soldan gelecek tepkilerden etkilenebiliriz, ortada görünmemek bizi kişisel tepkilerden de koruyor. Adam Zaytung’a tepki gösterebilir ama Hakan’a ve Onur’a tepki gösteremiyor” diyor.

Politik duruşları konusuna da şöyle açıklık getiriyorlar: “Bir derdimiz olduğunda onu anlatmak istiyoruz ama o konuyla ilgili yeterince iyi bir fikrimiz yoksa ortaya çıkmıyoruz çünkü o zaman bu her yerde söylenebilir. Apolitik değiliz, mizah politik olmak zorundadır, politik olması illa siyaset ile ilgili olduğu anlamına gelmiyor. Her anlamda politik olan, altında bir metni olan mizahı ortaya koymaya çalışıyoruz” diyor Hakan.

Tüm medya bu siteyi takip ediyor

“Sitenizi takip eden ünlü şahsiyetler var mı” diye sorduğumuzda ise “Cüneyt Özdemir’in, Ahmet Hakan’ın, İsmet Berkan’ın, Emel Müftüoğlu’nun okuduğunu biliyoruz” diyorlar. Ahmet Turan Alkan da uzun bir köşe yazmış Zaytung hakkında. Birkaç televizyon programında söz edilmiş.

Kırmızı çizgilerinin hukuki bir duruma yol açmamakla sınırlı olduğunu söylüyorlar. Fikir çalıp yazan çok oluyormuş, buna da müdahale ediyorlar.

Peki Turkmax’daki “Heberler”in onlardan etkilenip etkilenmediğini soruyoruz. Evet deseler başlık çıkacak ama temkinliler: Hakan “Bunu biz icat etmedik, sadece çok popüler olduğu için bu tarz mizah Zaytung sanılıyor. Ama kimsenin sahiplenmeye hakkı yok. En fazla Zaytung’un popülaritesi böyle bir programı tetikledi denebilir. Kimse araklıyor diyemeyiz. Bu tarz mizah çok eskiden beri yapılan bir şey” diyor.

Ferhan Şensoy, Hakan’ın; Cem Yılmaz da Onur’un beğendiği mizahçılardan. Seçkin ise Leman’dan Ahmet Yılmaz’ı söylüyor. Ama temel mizah anlayışlarını şekillendirenin Ekşisözlük olduğunu belirtiyorlar.

Bir keresinde siteyi satın almak istemişler ancak o da zaytungluk bir durumla rafa kalkmış. Onur, “Hakan’la oturuyoruz, teklif üzerine konuşuyorduk. Sitenin başında durmaya devam edeceğiz, onlar bize taksitle belli bir para verecekler, reklam gelirlerinden de pay verecekler ama site onların olacak. Konuşurken, Hakan ‘yan masayı dinle’ dedi. Yan masada da iki kız biri erkek, üç kişi Zaytung’u konuşuyorlardı, vazgeçtik” diye anlatıyor.

Zaten satmak gibi bir niyetleri yok, amaçları siteyi daha da geliştirmek.

Bazı haberleri de internet sitelerinde ciddi ciddi tartışılmış. Mesela “Müslüman bilimadamları Kuran’daki bilgilerden yararlanarak jenaratör üretti” haberi. En çok ateist forumlarda konuşulmuş. Seçkin’in “Das Kapital dizi oluyor” haberi de sol cenahta büyük gürültü koparmış, “sermaye bunu yapamaz” diye eleştirilmiş.

Son noktayı ise Çağla koyuyor: “Artık gerçek ama komik bir haber olduğu zaman insanlar paylaşım sitelerinde parantez içinde ‘bu bir zaytung haberi değildir’ diye not düşme ihtiyacı hissediyorlar.”

Zaytung’dan seçme haberler

*Erkek dergilerinde anlatılan bütün yöntemleri uygulamasına rağmen kadınları baştan çıkarmayı başaramayan Doruk Görgün, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

İstanbul, Kurtuluş'taki evinde tek başına yaşayan ve bir denetim firmasında orta düzey yönetici olarak çalışan 32 yaşındaki Doruk Görgün, uzun zamandır takip ettiği erkek dergilerindeki yöntemlerle etrafındaki kadınları baştan çıkaramadığı iddiasıyla söz konusu dergileri tüketici mahkemesine vermeye hazırlanıyor. 10-20-30 adımda kadınları elde etmek derken, dergilerde yazılan her maddeyi harfiyen uyguladığını ifade eden Görgün'le sizin için konuştuk.

*Doruk Bey, isterseniz öncelikle hikâyenin başına gidelim; erkek dergisindeki ilişki taktiklerini kullanmaya ilk olarak nasıl başladınız? Ne ara bu kadar düştünüz?

D.G.: Bundan üç sene önceydi. Nişanlımdan ayrılınca arada bir o da sadece fotoğraflarına bakmak için aldığım erkek dergilerini artık boşluktan mıdır nedir, okumaya da başladım. Dergilerin neredeyse hepsinde yer alan ilişki testlerinden artık yeni bir ilişkiye hazır olduğum sonucu çıkar çıkmaz, ki bu nişanlımdan ayrılmamızdan bir hafta sonraya denk geliyor, "10 Adımda Kadınları Baştan Çıkarın" başlıklı yazıdaki tavsiyeleri uygulamaya başladım.

*İşler beklediğiniz gibi gitti mi?

D.G.: Yanii... Aslında umut verici gelişmeler olmadı değil. Yazılarda sürekli "Romantik olun, onlara sık sık sürprizler yapın" gibi tavsiyeler gördüğümden, bizim ofise yeni gelen bir bayan arkadaşı iş yemeğine götürüyorum diye romantik bir öğle yemeğine götürmüştüm. Hanımefendi için inanın büyük bir sürpriz olmuştu... Yemekte kendisinin nişanlı olduğunu öğrenmek de aynı şekilde benim için büyük bir sürpriz oldu...

*Siz de şansınızı bir başkasıyla denediniz herhâlde

D.G.: Bana kalsa öyle yapacaktım aslında ama o dergilerde sürekli "Israrcı olun, ondan kolayca vazgeçmediğinizi gösterin. Kadınlar vazgeçmeyen erkekleri çekici bulur" şeklinde uyarılar okuyunca biraz kafam karıştı. Ben de tıpkı onların dediği gibi ısrarcı oldum; masasına notlar bıraktım, telefondan, facebook'tan, outlook'tan mesajlar yolladım; hatta inanmazsınız iş çıkışında onunla beraber evine kadar bile yürüdüm... Yani en fazla bi 20 metre falan arkasındaydım o yürürken...

*Sonra...

Sonrası biraz karışık... Nişanlısı, abisi, hastane, karakol falan... Bir takım tatsızlıklar yaşandı… Neticede bir hafta kadar hastanede müşahede altında kaldım. Döndüğümde de işten çıkarıldığımı öğrendim... Aslına bakarsanız iyi oldu o çıkarılma çünkü tam da o sıralar Men's Power'ın bir sayısında "Gizemli olun, erişilmezi oynayın..." gibi bir şey okumuştum. Bu olay bir süre inzivaya çekilmek için aradığım fırsatı verdi bana... Erişilmez ve gizemli bir vaziyette üç ay evde oturdum.

ZAYTUNG’TAN AL HABERİ

Sabah yapılan antrenmanda kafasına darbe alan Alex, takımdan ayrı çalıştı...

Güney Kore'yi işgale hazırlanan Kuzey Kore ordusu, KGS gişelerinin yetersizliğinden şikayetçi...

Allen Iverson kılığında yurda sahte Rolex sokmaya çalışan Nijeryalı kaçakçı, Atatürk Havalimanı'nda yakayı ele verdi...

AYCAN AŞKIM SAROĞLU - Aktüel