Medya
28 Ağu 2011 01:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

HABER KANALLARINDA GEÇEN DÖNEM NELER OLDU? YENİ DÖNEMDE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Ramazan Bayramı'nın ardından yeni sezonun startını verecek olan haber kanalları geçtiğimiz yıl neler yaptı? Yeni dönemde neler olacak? KESKİN KALEM yazdı.

Tatillerin bitmesiyle medyada en büyük heyecan haber kanallarında yaşanır. Bu yeni sezon heyecanı. Haber kanalları muhtemelen Ramazan Bayramı’nın hemen ardından yeni sezonun startını verecek... Yeni döneme bakmadan önce haber kanallarının geçen yılki karnelerine bir bakalım. Neler yaşandı? Bir de yeni yayın döneminde hangi değişiklikler var?

NTV ile başlayalım… Geçen sezon en çok gündemde kalan kanal NTV’ydi.  Sene başından itibaren ekranda çok güçlü bir kadrosu vardı. Ruşen Çakır, “Yazı İşleri” ile sabahları gündemi değerlendirirken yeniden gündem yaratıyordu. Çakır’ın siyasi birikiminin bundaki payı büyüktü.  Oğuz Haksever’in üslubunu kattığı öğleden sonraki haberler de kanalın takip edilen programları arasındaydı. NTV’nin en çok konuşulan isimlerinden biri de Banu Güven’di. Yıllardır adeta NTV ile özdeşleşmişti. Her ne kadar soru sorma tarzı hep eleştirilse de hafta içi her gün yaptığı röportajlarla gündem oluşturuyordu. NTV’nin diğer önemli bir ismi de Mirgün Cabas. Yine hafta içi akşamları gündemdeki “Her Şey” i farklı isimlerle değerlendiriyordu. NTV’nin en önemli programlarından biri “Canlı Ana Haber”di. Can Dündar her ne kadar “Canlı Gaste”deki performansını göstermese de rakiplerine büyük fark atıyordu. Seçim surecinde ve ardından bu isimlerden bazılarının NTV ile yolları ayrıldı. Önce Banu Güven gitti ardından Can Dündar. Ruşen Çakır’ın ise programı yayından kaldırıldı.

TARTIŞMA YOK, HABER OLACAK!

NTV’de yeni yayın dönemi hazırlıkları sürüyor.  Ancak Banu Güven, Can Dündar ve Ruşen Çakır’dan yoksun başlayacak yeni yayın dönemine.  En önemlisi NTV yeni yayın dönemine ciddi bir konsept ve çizgi değişikliğiyle girecek.  Tartışma programları olmayacak. Sadece haber olacak. Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, NTV’deki değişimi ve yeni yayın dönemini geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda şöyle anlattı: “Yorumu izleyici yapacak, NTV’nin görevi olup biteni en anlaşılır haliyle izleyiciye ulaştırmak, haberi yorumla değil bilgiyle tamamlayacağız.” Aslında NTV’nin güçlü muhabir kadrosu yeni çizgiye çok elverişli.  Yeni dönemde daha çok muhabirler ön planda olacak gibi görünüyor. Alanın uzmanı yeni muhabirler de transfer edildi. Ancak yeni ekran yüzleri transfer edilmedi. Görünen o ki Oğuz Haksever yeni dönemde de ekranın temel yüzü olacak.  Yaz boyunca da hep ekrandaydı.  Celal Pir’in önü yeniden açılacak. 

YİĞİT BULUT, YİĞİT BULUT, YİNE YİĞİT BULUT!

Yiğit Bulut yönetimindeki Habertürk TV açısından geçen dönem hayli hareketli oldu. Habertürk, geçen dönemi tartışma programlarıyla kapattı. O tartışma programları yaz boyunca da devam etti. Hepsinin içeriği de birbirin aynısı. Kanalın en büyük ekran yüzü de yine Yiğit Bulut oldu. Habertürk’ün marka isimlerinin başında Balçiçek İlter geliyor. İlter bir tartışma bir de sohbet programlarıyla izleyicinin karşısına çıkıyor. Ancak daha çok sert tartışmaların yaşandığı “Karşıt Görüş” ile gündeme geldi.  Diğer bir isim ise Oylum Talu. Habertürk, cumartesi ve pazar günleri sabahları Talu’nun programlarıyla başta NTV’ye olmak üzere rakiplerine fark atıyor. Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu “Türkiye’nin Nabzı” konuşulan programlar arasında yer alıyor. Ana haber programı Akşam Raporu da geçen dönem Habertürk’ün alternatif programlarından biriydi. Ancak yazla birlikte bu özelliği yok oldu.
Yeni dönemde yine ekranda ağırlıklı olarak Yiğit Bulut’un olması şaşırtıcı olmayacak. Yine Habertürk yeni yayın döneminde tartışma ve bol konuklu bir ekran olacak gibi görünüyor.

CNNTÜRK’ÜN KOZLARI KİMLER OLACAK?

CNN Türk ise geçen yıl üç ismin programı çok ön planda oldu; Ayşenur Arslan’ın “Medya Mahallesi”, Cüneyt Özdemir’in artık kanalın klasiği kabul edilen “5N1K” ve Ahmet Hakan’ın “Tarafsız Bölge”si. Bu üç programın yanı sıra Şirin Payzın ve Nevşin Mengü de kanalın ekran yüzleri olarak gündemde oldu. 
Dönem sonunda ise yönetim değişikliği yasandı. Haberin başına yeniden Ferhat Boratav geldi. Bakalım bu değişiklik yeni dönemde ekrana nasıl yansıyacak? Medya Mahallesi, Tarafsız Bölge ve 5N1K’nın devam edeceği aşikar. Diğer taraftan Ahu Özyurt yeniden yuvaya döndü, Rıdvan Akar’ın ise rahatsız olduğu biliniyor.
Ya diğer kanallar? 5 ay önce yayın hayatına başlayan A Haber ile  24 ve SKY Türk ise yeni yayın döneminde ağırlıklı olarak aynı programlarla devam edecekler gibi görünüyor.

KESKİN KALEM