Gündem
07 Kas 2012 09:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

HABER KAMERAMANLARI DERNEĞİ'NDEN BM'YE 'ESİR GAZETECİLER' TEPKİSİ

Haber Kameramanları Derneği, BM yetkililerini göreve çağırarak Suriye'deki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi

Türkiye Haber Kameramanları Derneği, dün akşam saatlerinde Suriye Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yaparak, gazeteciler Cüneyt Ünal ve Başar Kadumi'nin sağlık durumlarından endişe ettiklerini ve Suriye makamlarından bir açıklama alamadıklarını ifade etti.

Ünal ve Kadumi'nin sadece gazeteci olarak orada bulunduklarını belirten Dernek Başkanı Talay Ulusu, iki gazetecinin iadeleri konusunda en kısa sürede sonuç beklediklerini ve bu konudaki girişimlerini sürdüreceklerini ifade etti. Ulusu, Birleşmiş Milletleri'n Suriye'deki görevlilerinden de çabalarına katkıda bulunmalarını talep etti.

Uluslararası gazeteci örgütlerinin, Suriye Hükümeti üzerinde baskı unsuru olmaya davet edildiği bildirgede, şöyle denildi:

"-Suriye'deki olaylar sırasında mesleğini icra etme amacıyla bu ülkede bulunan ancak gazetecilik yapmak isterken tutuklanarak esir tutulan meslektaşımız Cüneyt Ünal'ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

-Türkçe konuşan ülkelerdeki meslek örgütlerimizle ortak projeler geliştirilmesi ve o ülkelerdeki meslektaşlarımızla yakın ilişkiler geliştirerek birlikte etkinlikler düzenlenmesi karşılıklı yararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu konuda gerekli çalışmalar TGF tarafından başlatılmış olup, Türkiye ile Türki Cumhuriyetler'de mesleğimiz adına gelişmeye katkı koyucu, karşılıklı mesleki ve kültürel etkinlikler için projeler üretilmesi kararlaştırılmıştır. Bu konuda Osmaniye TGF Delegesi Menderes Demir'e görev verilmiştir.

-Meslektaşlarımızın en önemli eksiklikleri arasında yabacı dil konusu gelmektedir ve en az bir yabancı dilin pratik konuşma açısından çok önemli olduğundan hareketle, bu konuda projeler üretilmesi kararlaştırılmıştır. Konuyla ilgili olarak Doğan Haber Ajansı Londra Muhabiri Aynur Özgür'ün hazırladığı geniş kapsamlı AB Projesi görüşülmüş ve desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bu proje ile 18-29 yaş grubundaki 100 gazetecinin, İngiltere'de 8 hafta veya daha uzun süreli eğitim ile yabancı dillerinin geliştirilmesine olanak sağlanacaktır.