Medya
22 Nis 2021 07:11 Son Güncelleme: 22 Nis 2021 10:33

Gürkan Hacır: TRT'de ilk mevlit yayınını solcu İsmail Cem yaptırdı

Korkusuz Gazetesi yazarı Gürkan Hacır, bugünkü köşe yazısında TRT'de ilk dini içerikli yayının ne zaman ve nasıl yapıldığını kaleme aldı.

Gürkan Hacır, dönemin TRT Genel Müdürü İsmail Cem'in kurumda ilk mevlit yayınını yaptığını hatırlatarak, "20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattık. Harekatımız askeri olarak başarıya ulaşıyordu. … Ama şehit haberleri de ardı ardına gelmeye devam ediyordu. Başbakan Ecevit, moral değerleri yükseltmek için harekete geçti. Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lütfü Doğan’a bir yazı yazdı. TRT’nin böyle bir savaş atmosferinde birleştirici ve dini yayınlar yapmasını ‘rica’ etti. Lütfü Doğan, TRT Genel Müdürü’nü arayıp Başbakan’ın ‘dini yayınlar’ ricasını iletti." ifadelerini kullandı.

İsmail Cem'in TRT Genel Müdürü olarak yaptığı atılımları yazan Hacır, TRT'de ilk dini içerikli yayının perde arkasını şu sözlerle kaleme alarak "İsmail Cem için aydın, entelektüel, sosyal demokrat gibi pek çok tanım kullanılabilir ama sanırım ‘dindar’ denilemezdi. Ancak Kıbrıs Savaşı’nın gölgesinde, Başbakan’dan gelen talimatı yerine getirmekte çekinmedi. Okutulacak mevlid-i şerifin ilk kez TRT’den canlı yayınlanmasına karar verildi. 1 Eylül 1974 gecesi Ankara’nın en görkemli camii olan Maltepe Camii’nde Kıbrıs şehitlerimiz için mevlid-i şerif okutuldu. TRT, bu mevlidi canlı olarak yayınlandı. Bu bir ilkti. Ama o günlerde asıl büyük şaşkınlık İslamcı çevrelerde yaşandı. Devlet televizyonu bir mevlidi canlı yayınlamıştı. Gözlerine inanamadılar. Üstelik bunu solcu bilinen bir genel müdür yapıyordu." görüşünü savundu.

Gürkan Hacır yazısına şu sözlerle devam etti:

"İsmail Cem ve ekibi hız kesmedi.

Halktan gelen olumlu tepkilerden de güç alarak çıtayı biraz daha yükseğe koydu. Ertesi gün gazetelere “Mevlit yayınlarımız bundan böyle devam edecektir. İlk olarak mübarek Kadir Gecesi, mevlit yayını yapacağız” dedi.

Ramazan ayında Hac’dan yayın yapılacaktı.

Bu öneri Hıfzı Topuz’dan gelmişti. Medine’ye bir TRT ekibi yollanacak ve orada Hac farizasını yerine getiren hacı adaylarından günlük canlı haberler Ankara’ya geçilecekti. Akşam da Ana Haber Bülteni’ne canlı bağlantılar yapılacaktı.

TRT’nin Kıbrıs Savaşı gölgesinde başlattığı bu ‘din devrimi’ne kurum içerisinde karşı çıkanlar çoktu. Bunlardan biri de kimdi dersiniz?

Turan Dursun!

Turan Dursun, 1965 yılında müftülükten ayrıldı.

Sonra TRT sınavlarına girdi. Önce ambar memurluğunda çalıştı. Ardından prodüktörlük sınavlarına girerek kadro aldı.

Din ağırlıklı sohbet programlarının yapımcılığı verildi.

TRT’de önce mevlit, ardından da Hac’dan canlı yayın fikrine tek başına karşı çıkan Turan Dursun’un sesi pek duyulmadı.

13 Ekim 1974 günü Kadir Gecesi’ne denk geliyordu.

İlk Kadir Gecesi mevlit yayını da o gece yapıldı."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN