Kültür Sanat
02 Mar 2020 09:10 Son Güncelleme: 02 Mar 2020 13:47

Günümüz plaza aşklarını konu alan roman: Mina

Geçtiğimiz günlerde “50 Soruda Göbeklitepe ve Sırları” adlı araştırma kitabı yayımlanan gazeteci Doğan Satmış’ın ‘Mina’ adlı romanı yeni baskı yaptı.

Geçtiğimiz günlerde “50 Soruda Göbeklitepe ve Sırları” adlı araştırma kitabı yayımlanan gazeteci Doğan Satmış’ın ‘Mina’ adlı romanı yeni baskı yaptı.Bu arada roman Rusça’ya da çevrildi. MD Basım tarafından yayımlanan roman birbirini çok seven aşık bir çifti konu alıyor. Roman günümüz İstanbul’u ve Moskova’sında geçiyor. Kitabın bir özelliği de, romana konu olan tüm mekanların gerçek ve hayatımızın içinde olması…

Roman tıpkı ünlü şarkıcı John Lennon’ın “Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir” sözlerine benzer bir şekilde insan hayatının bir günde nasıl değişebileceğini çarpıcı bir dille anlatıyor.

Sayfaları açınca, elinizden bırakamayıp, bir solukta okuyacağınız romanı, kendi kahramanı Mina şöyle anlatıyor:

 “Ben Mina.

2020 Türkiyesi’nin iddialı ama sıradan kadınlarından biriyim. Plazada çalışan, rezidansta oturan, hayalleri olan ama ayakları yere basan, topluma duyarlı bir insanım. Hayatı, yaşamayı, gezmeyi, eğlenmeyi, dolaşmayı, keşfetmeyi, mekanlara takılmayı severim.

Bu kitapta olduğu gibi; mekanları adıyla sanıyla gerçek haliyle herkese anlatmayı isterim.

Lüks merakım yoktur ama olursa da hayır demem. Sosyal medyayı da severim, takip ederim, cep telefonum elimden düşmez. İnsanları gözlemlerim. Aşıkları izlerim. Ve bazen, insan hayatının bir günde nasıl değiştiğini görünce şaşırırım.

İşte bu kitapta, hayatı bir günde değişen bir insanın öyküsü var. O insan, bulutların üzerinde uçarken, bir anda kendini korkunç bir uçurumun dibinde buldu.

Neyse ki, yanında Mina vardı, yani BEN vardım.

Ve BEN ona hep inandım.”

Doğan SATMIŞ kimdir?

Gazeteci-yazar Doğan Satmış 80’li yıllardan beri gazetecilik yapıyor. Hürriyet ve Sabah dahil pek çok gazetede yöneticilik yaptı. Habertürk Gazetesi’nin kurucularındandı. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayın danışmanlığı ve köşe yazarlığı yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ve Uluslararası Basın Enstitütüsü Türkiye Komitesi üyeliğinde bulundu. Dünya Ombudsmanlar Birliği Derneği üyesiydi. Halen Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi.

Daha önce yayımlanmış, "Gaye", "Bir İşsizin Günlüğü", "Gelecekte Bir Yerlerde" ve “Survivor” adında dört kitabı daha bulunan Satmış, kısa bir süre önce de “50 Soruda Göbeklitepe ve Sırları” adlı araştırma kitabını yayımladı. Karakarga Yayınları’nın çıkardığı kitap ikinci baskıyı yaptı.