Dünya
02 Oca 2024 09:39 Son Güncelleme: 02 Oca 2024 11:40

Güney Kore ana muhalefet liderine bıçaklı saldırı

Güney Kore'de ana muhalefetteki Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-myung, Busan kentindeki bir etkinlik sırasında boynundan bıçaklandı. Lee, başkent Seul'deki bir üniversite hastanesine sevk edildi.

Güney Kore'de ana muhalefet Demokratik Parti Genel Başkanı Lee Jae-myung'a Busan kentine ziyareti sırasında bıçaklı saldırı düzenlendi. Partisi ve itfaiye yetkilileri, Lee'nin tedavi için hava yoluyla bir üniversite hastanesine götürüldüğünü duyurdu.

Reuters'ın haberine göre, 2022 yılında cumhurbaşkanı seçimlerini az bir farkla kaybeden siyasetçi, boynundan bıçaklandıktan sonra ilk olarak Pusan Ulusal Üniversite hastanesine, oradan ise hayati tehlikesinin olmadığı değerlendirilerek başkentteki Seul Ulusal Üniversite Hastanesi'ne kaldırıldı. Bilincinin açık olduğu ifade edilen siyasetçinin durumu hakkında hastane önünde açıklama yapan parti sözcüsü Kwon Chil-seung, doktorların Lee'nin boynundaki damarın zarar gördüğünden şüphelendiğini aktardı.

BAŞINDAKİ KAĞITTAN TAÇ İLE LEE'DEN İMZA İSTEDİ
Olay yerinden paylaşılan görüntülerde, 50-60 yaşlarında, üzerinde Lee'nin adının yazdığı kağıttan bir taç takan bir erkeğin siyasetçiye yaklaşarak imza istediği, ardından siyasetçi çevresindeki destekçileri ve gazeteciler ile konuşurken kendisine saldırdığı görüldü. Lee, ardından, saldırının etkisiyle yere düştü. Paylaşılan fotoğraflarda da Lee'nin gözleri kapalı bir biçimde yerde yattığı ve etrafındaki kişilerin boynuna mendil bastırdığı görüldü.

Olay sırasında alanda 20 kadar polis memuru olduğu ifade edilirken, Güney Kore basını, saldırganın polislerce olayın ardından gözaltına alındığını ancak polisin saldırıyı hangi saikle işlediğine ilişkin sorularını yanıtlamayı reddettiğini aktardı.

CUMHURBAŞKANI YOON, SALDIRIYI KINADI
Muhalefet liderine yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, yaşananları kınayarak Lee'ye 'yapılabilecek en iyi bakımın yapılması' talimatını verdi. Yoon, "Bu tür bir şiddet, hiçbir koşul altında tolere edilmemeli" ifadelerini kullandı.

Gyeonggi'nin önceki dönem valilerinden olan Lee, 2022 yılındaki seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Yoon'un arkasından küçük bir farkla ikinci olmuştu. Ağustos 2022'den bu yana Güney Kore'deki ana muhalefet partisini yöneten Lee, başkent Seul yakınlarındaki Seongnam'ın belediye başkanı olduğu dönemde bir kalkınma projesiyle bağlantılı olarak 'rüşvet' iddiasıyla yargılanıyor. Öte yandan, Lee'nin selefi Song Young-gil de 2022 yılında bir etkinlik sırasında kesici bir aletle saldırıya uğramıştı.