Kültür Sanat
09 Mar 2024 08:10 Son Güncelleme: 09 Mar 2024 13:54

Güncel bir uyarı kitabı: “Deprem Affetmez”

Alanının tanınmış isimlerinden Prof. Mikdat Kadıoğlu’nun “Deprem Affetmez” isimli kitabı deprem konusunda hayati pratik bilgiler sunuyor…

Türkiye bir deprem ülkesi. Bunu bilmeyen kalmadı. Ne yazık ki çok acı deneylerle öğrendik bunu. Halende büyük risklerimiz sürüyor. Bilhassa İstanbul’da 7’nin üzerinde deprem beklentisi içindeyiz. Her an olabilir. 1999 Marmara depreminden bu yana alarm halindeyiz ama ortada somut bir önlem göze çarpmıyor. Yıllardır İstanbul’da yapılan konutlaşma politikası ise önlem almaya yönelik olmaktan çok ranta yönelik gerçekleşti.

Ancak deprem riski sürüyor ve siyaset kurumu halen yeter girişimlerde bulunmuş değil. O kadar ki herhangi bir zamanda deprem olması durumunda çok yüksek miktarlarda kayıplara ve kıyamet görüntülerine yol açabilir. Bu konular üzerinde düşünen, çare arayan, önerilerde bulunan bilim adamı ise çok az. (Bu gibi alanların bilimcileri daha ziyade deprem olacak mı olmayacak mı, ne zaman, hangi fayda olacak yönünde yoğunlaşmış bulunuyorlar. Toplumda onlara bakıyor. ) Hele de bu yönde yayınlar yapıp, alanında sürekli bilgi üreten çok az. 

İşte söz konusu ender isimlerden birisi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de görev yapan  Profesör. Dr. Mikdat Kadıoğlu. Kadıoğlu, kamuoyunun yakından tanıdığı bir sima. Özellikle meteoroloji olaylarına dair sık sık medyada görüşü alınan bir isim. Ancak onun tek alanı bu değil. Aynı zamanda “Afet yönetimi” konusunda Türkiye’nin önde gelen en parlak beyinleri arasında.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu alanında hakikaten çok üretken bir isim. Tam bir düzine kitaba imza atmış bulunuyor. Bugüne kadar “Havadan Sudan / Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Bildiğiniz Havaların Sonu”, “Havacılık Meteorolojisine Giriş”, “Kent Selleri / Yönetim ve Kontrol Rehberi”, “Afet Yönetimi”, “Deniz Meteorolojisi”, “99 Sayfada Küresel İklim Değişikliği”, “Afet Affetmez”, “Havadan Sudan / Tabiatın Gönlünü AlmanınTam Vakti”, “Kuraklık Kıranı”, “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye” isimli kitapları yayınlanmış bulunuyor.

“Deprem Affetmez / Depremden Korunma El Kitabı” ise en yeni çalışması. (Tekin Yayınevi. 168 sayfa. 2023.) Kitapta herhangi bir deprem durumunda yapılması gerekenler etraflıca anlatılmış. Kitabın tanıtımında ise şunlar yazmakta:

 “1999 Marmara depremlerinden bu yana, ülkemizdeki fayların yeri, derinliği, ne zaman harekete geçeceği çok tartışıldı, konuşuldu. Fay konusunu öğrendik. 
Peki, bu bilgiler hayatta kalmamızı sağlayacak mı? Daha da önemlisi: Depreme nerede yakalanacağız? Okulda mı, yüksek bir binada mı, sokakta, alışveriş merkezinde, otobüste ya da metro da mı? Ve depremin sıfır saniyesinde ne yapacağız? Mikdat Kadıoğlu ‘Depreme Hazır mısın?’ kitabında hem bu soruların cevaplarını hem de bireysel ve toplumsal olarak neler yapılması gerektiğini ayrıntılarıyla ele alarak, depremde karşılaşabileceğimiz farklı durumlarda hayatta kalmamızı sağlayacak bilgileri veriyor.”

Kısaca kitabın güncel önemi halen canlılığını koruyor. Bu yüzden herkesin okuması ve üzerinde düşünmesi gereken bir kitap…