Gündem
17 Haz 2010 10:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:23

GÜLLÜ'DE NASİBİNİ ALDI! RTÜK HANIMIN ÇİFTLİĞİNE NEDEN CEZA VERDİ!

RTÜK, Kanal D'de uzun süredir yayınlanan "Hanımın Çiftliği" adlı diziye ilk cezayı verdi.

Dizinin 19 Mart 2010 tarihinde yayınlanan bölümünde ‘’Güllü’’ karakterini canlandıran Özgü Namal’ın, babası ve ağabeyi tarafından küfür edilerek aşağılanması, ‘’ Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı’’ bulundu. RTÜK 2009 Kasım ayında ise, Özgü Namal’ın babası tarafından dövülmesi sahnelerini tartışmış ancak cezaya gerek görmemişti.
Gazeteport’un edindiği bilgiye göre RTÜK’ün son toplantısında bu dizi ele alındı ve uyarı cezası verilmesi benimsendi. Bu karara karşı çıkan RTÜK üyesi Hülya Alp ise ‘’Dramalarda, kötü karakterlerin ve davranışların, iyi ile kötünün, doğru ile yanlışın karşıtlığını vurgulamak amacıyla kurgulandığını unutmamak gerekir. Bu tutum ve davranışlar, izleyicilerin negatif duygularını harekete geçirmektedir’’ dedi.
RTÜK Kasım 2009’da ise aynı dizideki bir bölümü tartışmış ve Özgü Namal’ın babası tarafından dövüldüğü sahneler, bazı üyelerce ‘’Kadına Şiddet’’ olarak değerlendirilmesine rağmen cezaya gerek görülmemişti. Yasanın, ‘’Kadınlara, güçsüzlere, özürlülere ve çocuklara karşı şiddetin ve ayrımcılığın teşvik edilmemesi’’ maddesinden ceza verilmesi istemi reddedilmişti.

KEMAL SUNAL’IN KÜFÜRLERİ
Öte yandan RTÜK, Kanal 7’de, 13 Mart 2010 günü yayınlanan ünlü ‘’Hababam Sınıfı’’ filmine ceza verilmesine yönelik, İzleme Dairesinin raporunu oy çokluğu ile reddetti. Kemal Sunal’ın da yer aldığı filmde argo sözcükler ile küfürler nedeniyle Kanal 7’ye ceza verilmesi istenmişti. .
Üst Kurul Başkanvekili İlhan Yerlikaya ise bu görüşe katılmadı ve ceza verilmesini isteyerek ‘’ Filmdeki küfürlü sahneler, kesinti yapılmadan ekrana getirilmiştir. Çocukların da ekran başında olabileceği bir zaman diliminde yayınlanan film, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek niteliktedir’’ dedi.

(Gazeteport)