Medya
21 Şub 2019 09:53 Son Güncelleme: 21 Şub 2019 10:04

"Gülen’i karikatürle eleştir, sonra FETÖ’den hapse gir"

Cumhuriyet davasında tekrar cezaevine girecek isimlerden biri de dünyaca ünlü karikatürist Musa Kart

Karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında itirazların incelemesini yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (istinaf), İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek. Tekrar cezaevine girecek isimlerden biri de dünyaca ünlü karikatürist Musa Kart. Hürriyet'ten Sedat Ergin, Kart'ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan davalarda bir numaralı sanık olarak yargılanan Fethullah Gülen hakkında sayısız karikatür çizdiğini hatırlattı; Kart'ın yeniden cezaevine girmesini "Gülen’i karikatürle eleştir, sonra FETÖ’den hapse gir" sözleriyle eleştirdi.

Ergin "Gülen’i karikatürle eleştir, sonra FETÖ’den hapse gir" başlıklı yazısının ilgili bölümünde  Kart'ın tekrar cezaevine girecek olmasını şu sözlerle değerlendirdi:

Karikatürde bir asker postalı çizili. Postalın üzerinde bağcığa asılıp yukarı doğru tırmanmaya çalışan biri var: Fetullah Gülen...

Musa Kart, dünkü sohbetimizde “Gülen’in ordudaki tırmanma sürecini daha o günlerden sezip bu duruma dikkat çekmek istemiştim. Şimdi aklımda değil ama 2000’li yılların başlarında çizmiş olmalıyım” dedi bu karikatüründen söz ederken.

Uzun yıllar Cumhuriyet’in birinci sayfasına çizen karikatürist Kart, Fetullah Gülen’i bugüne dek çizimlerine ne kadar konu ettiğini hatırlamıyor, “Gülen’i bildim bileli hep çizdim” diye konuşuyor. Muhtemeldir ki, çizdiği Gülen karikatürlerini toplasa bu seçki rahatlıkla kitaba dönüşecek bir hacmi bulur.

Gelin görün ki, İstanbul Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin ‘onama’ kararı sonucu hakkındaki “PKK, DHKP-C ve FETÖ/PDY terör örgütlerine bilerek ve isteyerek yardım ettiği” yolundaki hüküm kesinleştiği için Musa Kart önümüzdeki günlerde yeniden cezaevine girecektir.

Cumhuriyet gazetesi soruşturmasında 5 Kasım 2016 tarihinde tutuklanarak hapse atılan ve toplam dokuz ay Silivri’de kalan Kart, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonunda 25 Nisan 2018 tarihinde 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstinaf mahkemesinden geçen pazartesi günü çıkan onama kararının ardından Kart’ın cezasının kalan bölümünü -infaz indirimleri düşülerek- çekmesi gerekiyor. Kart, “12 ay 16 gün daha yatacağım” dedi.

Dünkü sohbetimizde kendisini yeniden cezaevi yaşamına dönüş konusunda zihinsel olarak bir hayli hazırlıklı gördüm. Karar Kart için sürpriz olmamıştı. Meslektaşımla sohbetimizin gündemi birden kalacağı cezaevinin Silivri mi yoksa Maltepe mi olacağı sorusuna kaydı. Yine Silivri olursa eşinin uzaklık faktörü nedeniyle ziyaretlerde zorlanabilecek olmasından dolayı kaygılanıyordu.

Musa Kart’ın postala tırmanan Gülen karikatürü Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya’nın yazdığı 2005 baskısı “Fethullah Gülen’in 40 yıllık serüveni” başlıklı kitabın kapağında da yer alıyor. Kitap bir dönem Fetullah Gülen’in yol arkadaşı olan Nurettin Veren’in anlatımlarına dayanıyor.

Yazının tamamı için tıklayın