Gündem
20 Nis 2013 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

GÜLEN LİSTEDEN ÇIKARSA ERDOĞAN YENİDEN GİRER!

Time dergisindeki En Etkili 100 Kişi listesinde yer alan Fethullah Gülen profilini yazan eski muhabir Stephen Kinzer çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Stephen Kinzer Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Yazım eminim bazılarını kızdırmıştır. ‘Öcalan var, Gülen var, Erdoğan neden listede yok’ diye kızanlar var. Erdoğan’ın Kürt açılımında siyasi motivasyonu var. Yeni anayasa görüşmelerinde şiddetle Kürtlerin desteğine ihtiyacı var. Başarılı olursa seneye Gülen listeden iner Erdoğan yeniden çıkar” dedi.

Atatürk üzerine organize edilen bir konferans sonrasında Hürriyet’e konuşan Kinzer, “Türkiye’de ne PKK’lılar ne de asker barış istiyor.
Asker zaten barış istemez. Yıllardır, bebek katili, 40 bin kişinin katili sözlerini aşamıyorlar. PKK’lılar ne yapacak. Etkili bir güçleri var. Bundan vazgeçmek çok zor olacak. Türkler ülkelerinde çeşitliliğe, karışıma alışamadılar. Modern dünyada artık insanların etnik özelliklerini tanımanız ve bunlara alışmamız gerekiyor“ ifadelerini kullandı.

Demokraside çoğunluğun adına idare etmek yetmez Türk hükümetinin Türk halkının isteğinin yansıması olduğunu belirten Kinzer, “Ancak, bir demokrasi sadece çoğunluk adına idare etmekle değil, diğer kesimin de arzularına hizmet etmekle gelişebilir. Maalesef, bu ne yazık ki gerçekleşmiyor” dedi.
 
“ASKERE SAYGIYI ORTADAN KALDIRMAK TEHLİKELİ”

Kitabında yazdığı “Türkiye’de demokrasinin en önündeki en büyük engel askerdir” ifadeleri hatırlatılıp bugün askerlerin tutuklu olması üzerine görüşleri sorulan Kinzer, “İran’daki devrimden sonra pek çok general ülkesinden kaçtı, bazıları da katledildi. Irak lideri Saddam fırsatı görüp İran’ı işgal etti. Türkiye böyle bir tehlike içinde değil. Ancak, asker hâlâ Türkiye’de büyük saygı görüyor ve bu saygıyı ortadan kaldırmak çok tehlikeli. Türkiye’deki çok yavaş işleyen bir yargı sisteminde gazetecilerin de cezaevinde olması endişe veriyor. Buna rağmen, ben bu olayların Türkiye’nin modernleşme hedeflerinin değişeceğini sanmam. Türkiye hiçbir zaman İran olmaz. Ve kimse de bunu başaramaz. Eğitim sisteminde ve basında da ciddi sorunlar var. Tüm bunlara rağmen, Türkiye, Atatürk’ün açtığı yoldan uzaklaşamaz“ diye konuştu.

“KEMALİZM ALTI OK SAYESİNDE YAŞIYOR”

Türkiye’yi konu edinen "Crescent and Star" (Hilal ve Yıldız) isimli kitabın yazarı New York Times gazetesi eski Türkiye muhabiri Kinzer, ABD’de Birleşmiş Milletler (BM) Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından geliştirilen ilkelerle ilişkisi üzerine New Jersey Stevens Teknoloji Enstitüsü’nde “Işık Binyılı Organizasyonu” tarafından tertiplenen uluslararası konferansta Atatürk ve Kemalizm’den övgü dolu sözlerle bahsetti.
Kinzer, “Atatürk’ün altı ilkesini, BM’nin bin yıllık kalkınma hedeflerine benzeterek, Atatürk döneminde tüm fikirler, hareketler öldü, Kemalizm gösterdiği altı oku sayesinde güçlenerek ayakta kaldı“ dedi.

New York Times’ın Türkiye büro kurucusu olarak da bilinen Boston Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Stephen Kinzer’in konuşmasından diğer satırbaşları şöyle:

Atatürk bilime inanan bir insandı. En büyük rehber bilime sahip olmaktı. Dönem değişiyor ve değişmeye devam edeceğini de biliyordu. Kimsenin yapmadığını yaparak, kendini geriye çekip işleri başkalarına bırakmasını bildi.

Atatürk’ün ölümünden sonra BM kuruldu. BM’nin kalkınma planlarında fakirliğe son vermek, eşitlik, çocukların ölümünü azaltmak, çevre, küresel ortaklık var. Atatürk’ün hedefleri de bunlardı. BM ilkeleri ile Atatürk ilkeleri arasında bağlantılardan en önemlileri idealizm ve sabırsızlık.

Atatürk çok sabırsızdı. Zaten erken ölümüne de neden buydu. Alfabeyi değiştirmeye karar verdiğinde; “5 yılda olur” dediler. “ 5 ayda” olmasını istedi. Sabırsızlık Atatürk’ün en önemli özelliklerindendi.

Atatürk’ün bir başka özelliği, adaletsizliğe olan tepkisiydi. Bugün hepimizde bu tepkilerin aynısı var. Ayrıca, radikal değişimin mümkün olacağına inanmanız, büyük hayalleriniz olması gerekiyor.

Atatürk daha gerçekçi ve mütevazı olsaydı, Türkiye bugün geldiği yerde olmazdı.

BM bin yıllık kalkınma planlarında kimseyi zorlamıyor. Sadece örnek veriyor. Kimse kimseye bu hedeflerle başka ülkelere baskı yapmıyor.

Atatürk, ülkeyi kalkındırmak için kendisini çok zorladı, tüm enerjisini kullandı. Atatürk, yeni bir Osmanlı devleti kurmak istemiyordu. Türk örneği, İran şahının da dikkatini çekti. Atatürk’ün izindeydi. Atatürk ne yaptıysa bir yıl sonra kendisi yaptı.

Hürriyet’in o haberini okumak için tıklayın