Gündem
22 Eyl 2015 19:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

Gülen için 263 yıl isteyen savcı: Ergenekon ve Balyoz gibi olmasın

Aralarında Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 15'i tutuklu 33 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

14 Aralık soruşturmasında, aralarında Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 15'i tutuklu 33 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

14 Aralık soruşturmasında, aralarında Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 15'i tutuklu 33 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. Gülen için, "Silahlı terör örgütü kurmak' suçundan 22,5 yıl, 'zincirleme nitelikli resmi belgede sahtecilik' suçundan 21 yıl, 32 kez 'nitelikli iftira' suçundan da 192 yıl olmak üzere toplam 70 yıl 10 aydan 235,5 yıla kadar değişen hapis cezası istendi.

"GÜLEN 1 NUMARALI ŞÜPHELİ"
64 müştekinin bulunduğu iddianamede Fethullah Gülen "1 numaralı şüpheli" olarak yer aldı. İddianamenin giriş kısmında, "Soruşturmanın Fethullah Gülen'e bağlı olan basın ve medya kuruluşları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün değişik birimlerinde farklı rütbelerde görev yapan polislerce 2009-2010 yılında 'tahşiye' ismi verilen gruba mensup olduğu iddia edilen kişilere yönelik soruşturma işlemlerinde kasten delil uydurulduğu, kasten aleyhe algı oluşturulduğu, soruşturmanın altyapısının tamamen şüpheli Fethullah Gülen'in emir ve talimatları altında kasıtlı olarak oluşturulduğu" ifade edildi.

"DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİKTEN SONRA İADESİ TALEP EDİLSİN"
Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı bulunduğu hatırlatılan iddianamade, Gülen hakkında İstanbul ve başka Cumhuriyet Başsavcılıklarınca 'terör örgütü yöneticiliği' suçlaması ile soruşturmalar yürütüldüğü, bu davalar birleştirildikten sonraki yargılama sürecinde Gülen'in ABD'den iade talebinin uygun olacağı belirtildi.

"40 YILLIK SÜREÇTE GELİŞTİ"
Fethullah Gülen'e bağlı örgütlü bir yapının varlığından söz edilen iddianamede, örgütün 40 yıllık süreçte kurulup geliştiği ve sonunda da meşru hükümeti çalışamaz hale getirip devlet egemenliğini ele geçirmeyi amaçladığı iddia edilerek, "40 yılı aşkın süreçte amaçlarını gerçekleştirmek için geldiği aşama dikkate alındığında, tüm yönlerinin ve gerçekleştirdiği eylemlerin irdelenmesinin mümkün olmadığı" dile getirildi.

"ERGENEKON, BALYOZ VE CASUSLUK YARGILAMALARI GİBİ OLMAMASI İÇİN..."
İddianamede, örgütün tüm eylem ve işlemlerinin aynı dosya üzerinden soruşturulmasının karışıklığa yol açacağı anlatılarak, "Daha öncesindeki Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk yargılamalarında olduğu gibi karışıklığa ve belirsizliğe yol açabileceği, terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği haricindeki diğer suçların anlaşılamamasına neden olabileceği değerlendirildiğinden, örgütlü yapılanmaya ilişkin diğer soruşturmalarla birleştirilmesi düşünülmeyip, yeri geldikçe eylemlerin anlaşılabilmesi, yapılanmanın daha iyi açıklanabilmesi amacı ile yürütülen soruşturmalara atıf yapılarak açıklamalar yapılacaktır" denildi.

HİDAYET KARACA 'ÖRGÜTÜN MEDYA YAPILANMASINDA YÖNETİCİ'
İddianamede, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da örgüt yöneticiliği ile suçlandı. İddianamade, Karaca'nın, 'Fethullah Gülen'in oluşturduğu silahlı terör örgütünün medya yapılanmasında yönetici' olduğu iddiası yer aldı. Karaca hakkında da, Fethullah Gülen için istenen 'silahlı örgüt yöneticiliği', 'nitelikli iftira' ve "zincirleme nitelikli resmi belgede sahtecilik' suçlarından 61 yıl 9 aydan 221 yıla kadar hapis cezası istendi.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRLERİ İÇİN 228 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 şüpheli hakkında ise "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve 32 kez "nitelikli iftira" suçundan 63 yıl 4 aydan 228 yıla kadar değişen hapis cezası istendi.

İDDİANAME 14. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLDİ
İddianame, terör davalarına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianamenin kabulü veya reddi için 15 gün süresi bulunuyor. Mahkemenin iddianameyi incelemeye aldığı belirtildi.