Gündem
24 Şub 2014 08:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

Gül'den iktidar-cemaat kavgası yorumu! Bu kavgada rol almayacağım!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Huber Köşkü'nde görüştüğü gazetecilere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Köşe yazarları, yabancı basın temsilcileri, internet sitelerinde yazan yazarlar ve sosyal medya uzmanı gazetecilerin katıldığı sohbette Gül, iktidar-cemaat kavgası hakkına bu kavgada rol olmayacağını söyledi. Gül "Kavgada rol oynamamı bekleyenler var. Milletin birliğini temsil ediyorum, tartışmalara girmem." dedi. Abdullah Gül ayrıca internet ve hsyk yasaları ile ilgili tavrını da anlattı.

İşte Vatan Gazetesi'nden Ruşen Çakır'ın yazısıyla dünkü Cumhurbaşkanı - gazeteciler buluşması;

Cumhurbaşkanı Gül, belli ki yasayı onaylamasının yol açtığı tepkilerden rahatsızdı ve neden böyle yaptığını izah etmek istiyordu. Özetleyecek olursak Gül şunu söyledi: “Hep inandığımı yapmak ve kendi usulümle yapmak isterim. Bu sefer de öyle yaptım. Önemli olan sonuç alabilmek.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün İstanbul’da Tarabya Köşkü’nde bir grup gazeteciyle, başta onayladığı internet yasası olmak üzere gündemdeki konular üzerine sohbet etti. Konukları, farklı gazetelerden köşe yazarları, yabancı basın temsilcileri, internet sitelerinde yazan meslektaşlarımız ve sosyal medya uzmanı gazetecilerdi. Cumhurbaşkanı, belli ki yasayı onaylamasının yol açtığı tepkilerden rahatsızdı ve neden böyle yaptığını izah etmek istiyordu. Ayrıntılardan önce özetleyecek olursak Gül şunu söyledi: “Hep inandığımı yapmak ve kendi usulümle yapmak isterim. Bu sefer de öyle yaptım. Önemli olan sonuç alabilmek.”

İki seçenek
Cumhurbaşkanı ilkin, daha Çankaya’ya çıkmadan önce evrensel demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ek olarak Türkiye’nin “soft power”ına (yumuşak gücüne) vurgu yaptığını; bu gücün zayıflamaması, ülkenin özgürlükçü rotadan sapmaması gerektiğini savunduğunu hatırlattı.

Ardından internet konusunda şunları söyledi: “İnternet konusunda tedbir almakla uğraşan ülkeler oldu. Ama bu yasakların aşılması için yeni programlar üretildi. Ve görüldü ki engellemek kesinlikle mümkün değil. Dünyanın vardığı nokta şu: Gerçek âlemde suç olan sanal âlemde de suçtur. Bu evrensel noktada, özgürlükçü bakışı muhafaza ederek durmak lazım.”

4 Mayıs 2007’de kabul edilen internet yasasının (5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”) yenilenmesinin şart olduğunu kabul eden Gül, yeni yasa tasarısında özellikle iki noktaya itirazı olduğunu ve önünde iki seçenek bulunduğunu söyledi: 1) Veto; 2) İktidar partisinden söz konusu iki noktanın düzeltmesini talep ederek yasayı onaylama.

Gül, internet düzenlemesi bir torba yasa içinde olduğundan, veto durumunda özellikle engellileri ve yaşlıları ilgilendiren bazı hayati düzenlemelerin de gecikeceği düşüncesiyle ikinci yolu seçmiş. “Değiştirebilme imkânı görmeseydim farklı davranırdım” diyor.

HSYK tasarısına 15 itiraz

“Benden önceki cumhurbaşkanlarının da benzer uygulamaları olmuş. ‘İmzalıyoruz, ama gereken düzeltmeleri yapın’ demişler” diyen Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar 6 yasa veto ettim. Süleyman Demirel 14 yasayı veto etmiş. Benim şöyle bir şansım var: 2002’de başbakanlığını yaptığım kabineden bazı isimler hâlâ bakan. Yasalar komisyonlara gider gitmez incelemeye başlıyoruz ve bunlar daha yasalaşıp bana gelmeden önce ilgili bakanlarla görüşerek gerekli düzeltmeleri yaptırma imkânımız oluyor. Önemli olan doğruyu bulmak.”



‘Ya değişiklik yapılmazsa...’

Fakat TBMM’de henüz Gül’ün uyardığı yönde düzenlemeler yapılmış değil. Kendisine “ya yapılmazsa?” diye sorduğumuzdaysa, “Olmazsa o zaman bakarız. Kararlılığım ortada. Hükümetin Meclis’te yeterli çoğunluğu var” cevabını aldık.

Gül’e yeni HSYK yasasını sorduğumuzdaysa şöyle konuştu: “Daha önceki incelememizde 12 maddede tam 15 kez anayasaya aykırılık saptadım. Bunları kendilerine ilettim. Son hâli 2-3 gün önce gelmiş. Ankara’ya dönünce bakacağım ve yine esas olarak anayasaya uyumlu olup olmadığını değerlendireceğim.” Cumhurbaşkanı, MİT yasası hakkında, henüz komisyonda olduğu için fazla bilgi sahibi olmadığını da belirtti.

Bu kavgada rol almayacağım!

Gül’e Twitter’da takipçilerinin azalması üzerine ne hissettiğini sorduk: “Kişisel kaygılarla, popülarite hesabıyla hareket etmiyorum. Bir cumhurbaşkanı, sorumluluğunu yerine getirmek yerine gelecek hesaplarıyla başka türlü hareket ederse o makama yakışmaz.” Gül’ün “siyasi geleceğini garanti altına almak için yasayı veto etmedi” değerlendirmelerinden çok rahatsız olduğu anlaşılıyor. Örneğin New York Times’taki son başyazıda kendisine yöneltilen eleştiri için “Önemli bir yazı. Art niyetli olduğunu düşünmüyorum, ama bana karşı haksızlık yapılmış” dedi. Şu sözler de onun: “Şahsımla ilgili çok şeyler yazıldı. Bunlar yaşadığımız siyasi ortamla ilgili. Bu kavgada benim de rol oynamamı bekleyenler var. Ben milletin birliğini temsil ettiğim için güncel tartışmalara girmemeye çalışıyorum.”