Gündem
20 Mayıs 2011 15:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:22

GÜL VE ERDOĞAN 465 MİLYON DOLARLIK BARAJI AÇTI!

Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan, Siirt'te Botan Nehri üzerinde Limak Holding tarafından 465 milyon dolara mal olan Alkumru Barajı Hidroelektirk Santrali'nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te Botan Nehri üzerinde Limak Holding tarafından 465 milyon dolara mal olan Alkumru Barajı Hidroelektirk Santrali'nin açılışını gerçekleştirdi. Gül, Türkiye'nin yatırım için geniş fırsatlar sunan bir ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, 3-4 yıl içinde sınır aşan sular konusunda önlerine ciddi engeller çıkabileceğini belirterek, "Barajlarımıza sularımıza hakim olmalıyız. Eskiden su akar Türk bakar derlerdi ama hamdolsun şimdi 'su akar Türk yapar hale geldik" dedi.

Siirt'in Aydınlar İlçesi'nde Limak Holding tarafından Botan Nehri üzerinde 465 milyon dolara yapılan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açıldı. Cumhurbaşkanı, Başbakan ile bakanların alana gelişlerine 2 Kobra helikopteri eşlik edip onları korudu. Açılış için baraj alanındaki tören alanına ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile esi Emine Erdoğan geldi. Başbakan Erdoğan'dan 5 dakika sonra ise tören alanına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geldi. Cumhurbaşkanı bakanlar tarafından karşılandı. Törene Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümmeye Erdoğan ile LİMAK Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı.

ESKİDEN OLSA BU BARAJ 15 YILDA BİTMEZDİ

Törende ilk konuşmayı barajın inşaatını üstlenen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yaptı Özdemir, Alkumru Barajı'nın bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyerek, "138 metre yükseklik 18 milyon metreküp dolgu, 600 bin metreküp beton, 19 kilometre Siirt-Pervari yolu, 16 derslikli okul, sağlık ocağı, gibi çalışmalarımızı 3 yıl gibi kısa sürede dünya rekoru sayılacak hızla bitirilmiştir. Bu baraj özel sektör yatırımı olarak Türkiye'nin dolgu yönünden en büyük, üretim kapasitesi olarakta ikinci büyük santralidir. Eğer bu projeyi devlet eski dönemdeki gibi sınırlı bütçe kaynaklarıyla yapmış olsaydı yapım süresi 3 yıl değil 15 yıldan fazla olurdu. Söz konusu bu tesisin kurulu gücü 265 megavat olup yılda 1 milyar kilovatsaat enerji üretecekir. 465 milyon dolarlık finansmanı ise Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası tarafından ortaklaşa sağlanmıştır. Önemli bir yatırım olması ve bölgeye iş imkanı ve katma değer yaratması açısından büyük önem arz etmiştir. Santralimiz Siirt'in yıllık elektrik tüketikiminin 3 katı büyüklüğüne sahiptir. Bu projemizde 3 yıllık yapım süresince 2 bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlayarak Siirt ve bölge ekonomisine canlılık kazandırdık. Bölgeye sağlanan katkı ise 70 milyon dolara ulaşmıştır. Bu tesisimizde 1 milyon dolarlık maliyetle balık geçişini de yapmış bulunmaktayız. Burası bir okul gibiydi. İnşallah insanlar burada bir çok meslek sahibi oldular. Mesleği olmayanları burada yetiştirdik. Biz bu havzaya canlılık getirdik. Ulaşım yollarını yaptık. Örnek olduk öncü olduk" dedi.

ERDOĞAN: SULARIMIZA BARAJLARLA HAKİM OLMALIYIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3-4 yıl içinde sınır aşan sularla ilgili karşılarına ciddi sorunlar çıkabileceğini bunu nedenle yapılacak barajlarla sulara hakim olmaları gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Açılışını yaptığımız tesislerin Siirt'imize ülkemize hayırlı olsun. Bugün gerçekten bir başka mutluluğun içindeyim. Tabii bir taraftan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken, bir taraftanda kısa bir süre önce inşaa halindeyken ziyaret ettiğim şu dev barajın bugün açılışında sizlerleyim bu bize mutluluk veriyor. Fakat bugün bunun yanında bir çok açılışıda birlikte gerçekleştiriyoruz. Toplamda 830 milyon lira olan eğitim, sağlık, spor, turizm, kültür ve sosyal yatırımları resmen hizmete alıyoruz Siirtimize kazandırıyoruz. Susuzluk Siirt'in ve ilçelerinin 50 yıllık sorunu. Biz bu sorunu 12 milyon metreküp sağlayacak projeyi hayata geçirerek sonlandırıyoruz. 57 milyon 756 bin liralık yatırımla su projesini tamamlamış olacağız. Eserlerden en önemlisi Alkumru Barajı ve Hidroelektrik santralidir. Bu baraj 465 milyon dolarlık dev bir yatırım. Yılda 1 milyar kilovatsaat enerji üretecek. Yıllar yılı bu ülkede hep şu konuşuldu. Bize bunları hep fıkra olarak anlattılar. 'Su akar Türk bakar' dediler. Hamdolsun artık bunu kapattık. Şimdi 'su akar Türk yapar' diyoruz. Çünkü, 3-4 yıl içinde sınır aşan sular konusunda önümüzüde ciddi engeller gelecek. Eğer barajlarımızla sularımıza hakim olamazsak bizi farklı tehditler bekliyor. Botan'ın akışları boyunca baktığımızda bizim bu bölgede yaklaşık 16 tane baraja inşallah kısa sürede kavuşacağız. Bunlarla bütün bu sularımıza hakim olacağız. Siirt'i yaptığımız ve teşvik ettiğimiz yatırımlarla ülkemizin önemli bir enerji yatırım merkezi haline getiriyoruz. Siirt'i geliştiren güzelleştiren geleceğe taşıyan bütün hizmet ve eserlerin hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonraki yatırımcıları da kutluyorum. Cumhurbaşkanımızında bu davete icabet etmesi nedeniyle şahsın ve milletin adına bu heyecanı bizlerle paylaştıkları için şükranlarımı ifade ediyorum" diye konuştu.

GÜL: TÜRKİYE'DE YATIRIM RİSKİ MİNİMİZE OLDU, FIRSATLAR İSE GENİŞLEDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün milli bayram olduğunu hatırlatarak, bunu Ankara'da en güzel şekilde kutladıklarını söyledi. Bugün burada başka bir bayramı hep birlikte kutladıklarını söyleyen Gül, "Büyük bir gurur duyuyorum. Hep beraber burada olmamızın bütün devlet erkanının burada olmasının bir sebebi var. Bu büyük işe bu büyük başarıyı takdir ettiğimizi gördüğümüzü tanıdığımı ve destek olduğumu ve bu büyük projelere ne kadar çok destek vereceğimizi göstermek için buradayız. Aslında, biz millet olarak da, devlet olarak da hep şuna alıştık. Bu büyük projeleri hep kamu kaynaklarıyla, devlet projeleri olarak gerçekleştirdik ve bunlar yıllar aldı. Bu tip projeler 5'li, 15'li ve 20'li yıllarla ifade edilirdi. ve nehirlerimiz, çaylarımız, ırmaklarımız hep böyle akıp giderdi. Çok şiirler yazıldı. Burada çok hikayeler oldu ama gördüğümüz gibi ilk edefa barajlar yapılıyor. Elektrik santralleri kuruluyor ve ilk defa artık bu nehirlerin sulama kanalları yapılıyor ve bunu artık özel sektör yapıyor. Büyük firmalarımız yapıyor. Bu büyük firmalarımızı finans kurumları yerli yabancı tereddüt etmeden destekliyorlar. Ne kadar gururlansak azdır. Bugün Türkiye başka ülkelerde kıyaslanamayacak kadar doğru istikamette gidiyoruz. Türkiye riskleri yatırımcılar için diyorum riskleri minimize eden ama fırsatları da en geniş şekilde sunan bir ülke. Bu bakımdan hem yerli firmalarımıza ve yabancı firmalarımıza Türkiye'ye yatırım yapmadan kaçınmamaları çağrısı yapıyorum. Bugün aslında topladığında 1, 5 milyar dolarlık bir proje önündeyiz. Açılışını yaptığımız Alkumru 500 milyon dolar, Çetin HES projesi 700 milyon dolar, Kirazlık ta yine 250 milyon dolar. Bütün bunlara kamu finansmanı değil tamamen özel sektör olarak sizler bunu organize ettiniz. İşte bunun için hep birlikte Devlet erkanı buradayız. Bu projelerin oluşmasına verdiğimiz desteği göstermek için buradayız. Bu işe ön ayak olan önce değerli hükümetimize, sayın başbakanımıza, bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Sonra siz özel sektör kurumlarına, elini taşın altına koyan ve bu işe soyunan ve bu işi başaracağız diye ortaya çıkan sizlere teşekkür ediyoruz. Artık bu çaylar boşa akmayacaktır. Bunların üzerinde çok destanlar türküler söyledik ama artık bunların üzerinde insanların faydasına olan bu büyük projeler gerçekleştiriliyor. Türkiye 2015 yılına kadar bu büyük projeleri bitirmesi lazım. Dünyada çok değişik faktörler ortaya çıkıyor. O bakımdan önceliğimizi bunlara vermemiz gerekir. Başta Ilısu barajı olmak üzere bütün barajlarımızı tesislerimizi bitirmemiz gerekir. Hükümetimizin bunun farkında olması bizi mutlu etmekte ve güven vermektedir"dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Gül ve Erdoğan'a barajla ilgili bazı tablolar hediye etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Bakanlar daha sonra hep birlikte Alkumru Barajı'nın toplu açılışları gerçekleştirdi.