Gündem
07 Eyl 2015 12:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Guardian'dan Korkunç Orban'ı durdurmalı çağrısı!

İngiliz gazete, AB'ye Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la ilgili çağrıda bulundu.

Guardian gazetesi mülteci kriziyle ilgili başyazısında, "Mültecilerin varlığı Hristiyan köklerimize tehdittir" diyen ve başka açıklamaları ve kararlarıyla tartışma yaratan Macaristan Başbakanı Viktor Orban için "Avrupa'nın Korkunç Orban'a karşı tavır alma zamanı" diyor.

Gazetenin başyazısında özetle şöyle:

"Orban, mülteci krizinde, Avrupa'ya hakim olan cömert gönüllülük havasına kendini siper etti. Çoğunluğu Suriye'den çaresiz insanlar Budapeşte'de Keleti istasyonunda trenlere bindirilmedi, göz yaşartıcı gaz kullanmaya hazır bekleyen Macar polisi tarafından kovalandı. Mültecilere sonunda Batı'ya gönderilecekleri söylendi, ancak bunun yerine bu insanlar kayıt için derme çatma kamplara götürüldü."

"Hafta sonunda bazı kısıtlamaların kaldırılmasından sonra mülteciler, Almanya ve Avusturya'ya gitmek için yola koyuldu ama iç karartıcı manzaralar, Macaristan'ın insan hakları sicilinde, belki de ülkenin imajında bir leke olarak kalacak."

'Orban sorunu'

"Ancak bu hükümetin duyarsızlığıyla, bir bütün olarak Macaristan'ı birbirinden ayırmak çok önemli. Zira Macaristan'da gönüllüler hafta sonunda yardım dağıttı, eski bir Macaristan başbakanı evini 10'dan fazla mülteciye açtı."

"Orban bir süredir ülkesinin imajına zarar veriyor. Demokratik ilkeleri çiğnedi, yetkileri sağcı Partisi Fidesz'in elinde topladı, yargının bağımsızlığını tehdit etti, medyaya zorbalık etti. AB kurumlarına karşı sürekli kışkırtıcı oldu. Rus lider Putin'le dayanışma gösterileri yaparak Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizi karşısında birlik görüntüsü verme çabalarını zora soktu."

"Diğer AB başkentleri yuvarlak ifadelerle her adımına tepki gösterdi ama Macaristan'da olanlar kıtanın geri kalanını çok etkilemeyecekmiş gibi herkes sessizce yoluna devam etti. Ancak şimdi mülteci krizinin yaşandığı bir ortamda 'Orban sorunu' artık daha aşikar ve durum daha da kötüleşiyor."

"Daha önce AB kurumları Avrupa değerlerini çiğneyen Orban'ın yaptıklarının hesabını vermesini sağlayamadı. Ancak şimdi bunun zamanı geldi."