Gündem
28 Haz 2015 23:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:41

Grup Yorum, Joan Baez'e polisin kırdığı gitarı hediye etti!

Grup Yorum, yaptıkları bir eylemde polisin kırdığı gitarlarından birini sanatçıya hediye etti.

Grup Yorum ’un 30’ncu yıl konserlerinden 3’ncüsü Adana ve İzmir’den sonra İstanbul ’da gerçekleştirildi. İstanbul Valiliği tarafından 12 Nisan ve 28 Haziran’da iki kez yasaklanan konser, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin yasak kararını kaldırmasının ardından Bakırköy Halk Pazarı Meydanı’nda dün gerçekleştirildi.

Konseri öncesinde binlerce kişi konser görevlilerince üst araması yapılarak alanda toplanmaya başladı. Alan içinde bulunan direklere ise kırmızı flamaların asıldığı görüldü. Konser saat 18.30 sıralarında Grup Yorum üyelerinin sahneye çıkarak kalabalığı selamlamasıyla başladı. Yaklaşık 150 kişilik sahne ekibiyle birlikte sevilen türkü ve şarkılarını söyleyen Grup Yorum üyelerine binlerce kişi eşlik etti.
Eski Grup Yorum üyelerinden Efkan Şeşen, Özcan Şenver, Serdar Güven, Özgür Tekin, Suat Kaya ve Fikriye Kılınç da parçalara eşlik etti.

Binlerce kişinin izlediği konserde Grup Yorum üyeleri 30 yıl önce bir inançla yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi: “30 yıldır devrimci sanatçı olmanın bedellerini ödüyoruz. Bazen konserlerimiz yasaklanıyor, bazen kasetlerimiz toplanıyor. Gözaltına alınıp, işkenceler görüyoruz. Biz bu bedelleri bin kez ödeyeceğiz. Şarkılarımız onların sömürgelerini, baskılarını sarsmaya devam edecek. Sizlerle buluşmayalım diye her şeyi yaptılar. Onların yasaklarına karşı işte yine birlikteyiz. Ankara’da yüz binlerle buluşmamızı engelleyemeyecekler” denildi. Konserde Berkin Elvan anısına da ‘Berkinim uyan’ şarkısı söylendi.

PARKTAKİ ÇOCUKLAR İÇİN SÖYLEDİM

Konserde ABD’li folk sanatçısı Joan Baez de sahneye çıktı. Bir şarkı söyleyen sanatçıya grubun polis operasyonu sırasında kırılan bir gitarı hediye edildi. Müzik yasaklandığı için geldiğini söyleyen Baez Hürriyet’e şöyle konuştu: “Müziğin yasaklanması valilik olsun, hükümet olsun sadece bir acz belirtisidir, zavallılık belirtisidir. Yasaklara karşı olduğum için buradayım. Bundan 20 yıl önce de Grup Yorum için imza vermiştim. O zaman da yine bir davaları vardı. Gezi olaylarında da bütün o parktaki çocuklar için şarkı söyledim. Parktaki çocuklara dayanışma mesajları verdim. Yine dayanışma için buradayım. Hayattaki en büyük zenginliğim dayanışmadır.”
Kırık gitar hediye edilen Joan Baez, “Hep birlikte kırılan ne varsa tamir edeceğiz. Ve biz bunu tutkuyla, şiddet içermeden yapacağız” dedi.


PANKART KRİZİ
Mahkemenin kararının ardından sosyal medyada, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, konserin yapılacağı alana astığı, “Konserin düzenlenmesine izin verilmeyecektir” yazılı pankartı paylaşılmış, ancak Grup Yorum tarafından yapılan açıklamada, pankartın Valilik yasağından sonra asıldığı ve mahkemenin izin kararı üzerine kaldırıldığını duyurulmuştu.



BERKİN ELVAN POSTERİ
Bu arada, konser alanına girişte, Gezi olayları sırasında gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu başından yaralanan ve daha sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın posterinin de asıldığı görüldü. Öte yandan, konser alanının içinde bulunan direklere kırmızı flamalar asıldı.
MAHKEMEDEN KONSERE VİZE
İstanbul Valiliği, “toplumun tepkisine yol açıp infial yaratabileceği” gerekçesiyle Grup Yorum’un bugün yapacağı konsere izin vermemişti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi ise, Valiliğin verdiği bu karara ilişkin yürütmeyi durdurmuştu.