Ekonomi
20 Haz 2023 21:52 Son Güncelleme: 20 Haz 2023 23:31

Gram altın bir anda çakıldı, yatırımcı şaşkına döndü!

Güne yükselişle başlayan gram altın, Ons altındaki düşüşe paralel olarak sert bir düşüş yaşadı. Gram altın 1.483 TL seviyesinden 1.468 TL seviyelerine kadar düştü. ONS altın da 1.953 dolara çıktıktan sonra sert bir düşüşle 1.936 dolara kadar indi. İşte son durum…

Vatandaşların en çok güvendiği yatırım araçlarından olan altın, yeni haftaya düşüşle başlamıştı. Bu kapsamda vatandaşlar altın fiyatlarındaki son durumu araştırıyor.

Özellikle ABD ekonomisine yönelik beklentiler, Fed'in faiz kararları ve ABD enflasyonundaki gelişmeler piyasalarda dengeleri sağlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta faiz kararını açıklayan Fed’in faizi değiştirmeyip bu yıl faiz indirimi olmayacağı mesajını vermesiyle dolar diğer para birimleri karşısında güçlü bir duruş sergiledi.

Dolardaki güçlü duruş altın fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor. Yeni güne yükselişle başlayan gram altın gün içinde en yüksek 1.483 TL seviyesini gördü. Daha sonra ise gram altın keskin bir düşüş yaşadı. Gram altın 1.480 TL’den 1.468 TL seviyelerine kadar düştü. Altındaki düşüş bir önceki kapanışa göre yüzde -0.84 oldu.

ONS ALTIN SERT DÜŞTÜ

Ons altın da gün içinde en yüksek 1.953 dolar seviyesini gördükten sonra düşüşe geçerek 1.936 dolar seviyesine kadar indi. Ons altındaki gerileme bir önceki kapanışa göre yüzde -0,67 olarak kayıtlara geçti. ONS altındaki düşüşün gram altındaki düşüşü de tetiklemesi bekleniyor.

ANALİSTLER NE DİYOR?

Analistler, küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve Çin ekonomisine yönelik endişelerle negatif bir seyir izlediğini belirterek, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın Kongre'de yapacağı sunumun piyasaların odağında bulunduğunu kaydetti.

Fed'in yıl sonuna kadar iki faiz artışı olabileceği ve faiz projeksiyonunu yüzde 5,6 olarak belirlemesinin dikkati çektiğini ifade eden analistler, para piyasalarında Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 75 ihtimalle 25 baz puan artıracağını söyledi.

Analistler, Avro Bölgesi'nde ödemeler dengesi ve ABD'de inşaat izinleri ile konut başlangıçları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.940 ve 1.930 doların destek, 1.960 ve 1.970 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.