CineRadar
10 Haz 2016 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:18

Gözünüzün gördüğü her şeye inanmayın!

Yaz geldi ama sinema salonları filmlerle dolup taşıyor. Yeni vizyon haftasında tam dokuz yeni film seyircinin beğenisine sunuluyor. Haftanın en çok bilet satacak yapımı ise şüphesiz Sihirbazlar Çetesi 2…

Herhalde pelerin takmayan ve uçmayan birileri olmadığı sürece bu kadar ünlü oyuncuyu aynı filmde görmedik uzun zamandır. Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Michael Caine ve Morgan Freeman… Aslardan oluşan bir kadro, birbirine meydan okuyan oyunculuklar ortaya koyuyor.

Sihirbazlar Çetesi dünyanın en hünerli illüzyonistlerini bir araya getirip onlardan adeta bir süper kahraman takımı yaratıyor ve maceranın içine atıyor. Sihir bu kez bilime karşı, hangisi daha güçlü? The Avengers’ın Hulk’ı Mark Ruffalo yüzünden böyle hissetmiş olabilirim ama karakterlerin yerleşimi ve kötü adamın motivasyonu kesinlikle böyle hissettiriyor. Tıpkı süper kahraman maceralarında olduğu gibi kahramanlarımızın temel derdi kendilerini temize çıkarmak.

129 dakikalık filmin temposu hiç düşmüyor, öyle ki perdeden bir an bile gözünüzü ayıramazsınız ve bu aslında illüzyonistlerin temel hilesi, kendilerini sürekli size baktırarak asıl numarayı gözünüzün içine baka baka yapıyorlar. Bizim kahramanlarımız da finalde benzer bir şeye kalkışıyor, başarılı da oluyorlar.

Uzun lafın kısası; Sihirbazlar Çetesi 2, seyirciyi eğlendirmeyi vadeden ve bunu da beceren bir yapım, Amerikalılara has bir şekilde gösteriş yapmaktan hiçbir anında çekinmiyor ve bunun için de oyuncularına güveniyor. Bu arada ilk filmde olduğu gibi bunda da fona müthiş bir soundtrack döşenmiş, bu da oldukça coşkulu bir seyir deneyimi yaşatıyor.

Haftanın öne çıkan bir diğer filmi ise Korku Seansı 2 ancak ondan yana çok olumlu cümleler kuramayacağım. Evet, herkes bu filmi bekliyor! James Wan artık modern korku sinemasının en büyük markası; asla bir Carpenter ya da Craven değil vizyoner hiçbir tarafı yok, sömürücü ve klişeci ama bunları iyi kullandığı için kıymetli bir yönetmen ama IMDB’deki 8.9’luk puanı hak edecek bir işle karşılaştığımı düşünmüyorum.

Evet, ses ve görüntü efektleriyle yapılan ani irkiltmeler seyirciyi çok korkutacaktır ancak 80’lerin başından bu yana o kadar korku filmi izledim ki artık bu numaralardan etkilenmiyorum. James Wan’ın filmleri bir korku tünelinden farksız, içine giriyorsunuz, her köşede “böö” yapan öcüler sizi korkutmaya çalışıyor, eğleniyor ve çıkıyorsunuz, hepsi bu… Peki bu marifetler çektiğiniz şeyi iyi bir film yapmaya yetiyor mu? Bence hayır… KorkuSeansı 2, seyret-unut bir seyirlik sadece.

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Sihirbazlar Çetesi 2 (Now You See Me 2)

Jon M. Chu’nun yönettiği ve Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson ile Dave Franco’nun oynadığı Sihirbazlar Çetesi 2 (Now You See Me 2), Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Atlılar olarak bilinen usta dört sihirbaz, en cüretkâr gösterileri için geri dönüyor. Bir yıl önce yaptıkları Robin Hood stili gösteri ile toplumun hayranlığın kazanan ve FBI’ı utandıran çete, geri dönüş gösterisi ile kaçışın onlar için bir çocuk oyuncağı olduğunu gösteriyor. Özenle planlanmış sürpriz gösterilerini, ahlâksız Owen Case’i ifşa etme umuduyla sergiliyorlar.

Korku Seansı 2 (The Conjuring 2)

James Wan’ın yönettiği ve Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O’Connor ile Madison Wolfe’un oynadığı Korku Seansı 2 (The Conjuring 2), Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



İlk film Korku Seansı’nın karakterleri, dünyaca tanınmış doğaüstü olayların araştırmacıları Ed ve Lorraine Warren ile ilk kez 2013 yazında tanışmıştık. Bu yaz izleyeceğimiz Korku Seansı’nda (The Conjuring 2) demonoloji (şeytan ve cinlerin varlığını araştıran bilim) uzmanı Ed ve Lorraine Warren çiftinin vaka dosyalarından bir diğerinden beyazperdeye uyarlanan, farklı bir gerçek olayı konu alan bir hikâyeyi izleyeceğiz.

Zootropolis: Hayvanlar Şehri (Zootopia – Zootropolis)

Byron Howard ile Rich Moore’un yönettiği ve Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba ile Jenny Slate’in seslendirdiği animasyon film Zootropolis: Hayvanlar Şehri (Zootopia – Zootropolis), UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Zootropolis adlı metropolis, birçok farklı doğal ortamın ve hayvanın birarada yaşadığı bir şehirdir. Burası bir fil kadar büyük ya da bir arı kadar küçük olanların bile istediği her şeyi yapabileceği türden bir yerdir. İyimser Polis Memuru Judy Hopps buraya geldiğinde, polis olmanın hiç de kolay olmadığını fark eder. Kendini ispatlayabilmek için gizemli bir olayı çözmeye çalışacaktır.

Fırtınalı Hayatlar (Genius)

Michael Grandage’in yönettiği ve Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman ile Laura Linney’in oynadığı Fırtınalı Hayatlar (Genius), PinemArt Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Genç yaşında ün ve başarıya ulaşan Wolfe, çarpıcı yeteneğiyle örtüşen etkileyici de bir karaktere sahiptir. Perkins, tüm zamanların en saygıdeğer ve tanınan edebiyat editörlerindendir ve F. Scott Fitzgerald ile Ernest Hemingway gibi sembolleşmiş roman yazarlarını keşfetmiştir. Wolfe ve Perkins arasında karmaşık bir dostluk gelişir. Eğitici dostlukları, bu parlak ama birbirinden çok çok farklı iki adamın hayatını sonsuza dek tamamen değiştirecektir.

Ve Panayır Köyden Gider

Mete Sözer’in yönettiği ve Engin Altan Düzyatan, Cem Davran, İlyas Salman ile Açelya Devrim Yılhan’ın oynadığı Ve Panayır Köyden Gider, Cadavre Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde, geçmişini unutmak isteyen bir köy ve geçmişini yakalamak isteyen bir yabancının yolları kesişiyor. Yabancının köye gelişi önce merak, sonra şüphe uyandırıyor. Yıllar önce bir düğünde yaşanan kanlı bir gecenin karanlık anıları tekrar canlanıyor. Yabancı, geçmişten gelen biri mi, yoksa gençlerin terk ettiği, her günün, her anın bir öncekinin tekrarı olan bu köye umut mu getiriyor. Soru filmle birlikte yanıtını buluyor.

Özel Kargo (Precious Cargo)

Max Adams’ın yönettiği ve Mark Paul Gosselaar, Bruce Willis, Claire Forlani ile John Brotherton’un oynadığı Özel Kargo (Procious Cargo), Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Dünyanın en bilinen hırsızı Jack ve onun eğitimli ekibi çok büyük bir soyguna hazırlanırken, Jack’in eski sevgilisi hamile olarak ortaya çıkar. Bu gizemli kadın Jack ve onun tüm eğitimli ekibini tehlikeli ve büyük bir dolandırıcılığın içerisine sokar. Jack, Eddie’nin paralarını çaldığını farkındadır. Şimdi Jack eski sevgilisi uğruna bu büyük tehlikenin içerisine girip girmeyeceğine acilen karar vermelidir.

Sekerat: Son

Şeyda Şen’in yönettiği ve Meltem Miraloğlu, Batuhan Aydar, Almila Kuruoğlu ile Emre Koç’un oynadığı Sekerat: Son, Fark Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Genç bir ressam olan Seda’nın hayatı, ardarda yaşadığı olaylar ile sarsılır. Bu esnada öteki aleme yönelir ve karanlık güçlerin etkisi altına girer.Ölüm anında yaşadıkları Seda için hayattayken yaşadıklarınn çok daha ötesindedir. Seda’yı hayata döndürmek için gerekli olan kalp masajı, beklenmedik olayların başlangıcıdır. Masaj boyunca ruhu edeninden tekrar tekrar ayrılıp geri döner. Seda bu gitgeller esnasında karanlık güçlerinde etkisi altına girer.

Belgica

Felix van Groeningen’in yönettiği ve Stef Aerts, Tom Vermeir, Helene Devos ile Charlotte Vandermeersch’in oynadığı Belgica, Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yirmilerinin sonlarındaki Jo, bir zamanlar sanatla uğraşmış ama başarılı olamamıştır. Tutkusunu, yeni açtığı ve diğer tüm barlardan farklı olmasını istediği Belgica’ya taşır. Öte yandan ağabeyi Frank, şehre uzak bir yerde aldığı çiftliğiyle uğraşırken ikinci çocuğunun dünyaya gelmesini bekler. Jo’nun barına yaptığı bir ziyaret sonrasında iki kardeş Belgica’yı daha büyük, modern ve eğlenceli bir yer haline getirmeye karar verir.

Ki & Ka: Kim Kadın Kim Koca

R. Balki’nin yönettiği ve Kareena Kapoor, Amitabh Bachchan, Arjun Kapoor ile Rajat Kapoor’un oynadığı Ki & Ka: Kim Kadın Kim Koca (Ki & Ka), Bollywood Rüzgarı tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kia, kadınların sadece evlerinde oturarak kocaları sayesinde hayatta kalmalarına karşı çıkmakta ve başarılı bir iş kadını olmayı hedeflemektedir. Delhi’ye uçakla gittiği sırada Kabir’le tanışır. Kia, Kabir’in bir iş adamı olmak için kendini yormak istemediğini öğrenirken, aslında babasının mirasını ve izlediği kariyer yolunu kesinlikle reddeden, son derece başarılı bir müteahhidin oğlu olduğunu da fark eder.

MURAT TOLGA ŞEN – murattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.