Dünya
25 Haz 2023 12:57 Son Güncelleme: 25 Haz 2023 12:59

"Görevden alındı" iddiası! Savunma bakanı Şoygu kayıplara karıştı

Wagner'in kısa süreli isyanı Rusya'da panik yaratırken Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu'nun kayıplara karışması yeni iddiaları kuvvetlendirdi.

Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in darbe girişimi sonrası sessizliğini koruyan Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun görevden alınıp alınmadığı tartışılıyor.

Belarus’un arabuluculuğu sonunda Wagner lideri Yevgeni Prigojin paralı asker grubunu geri çekerken, bu süreç boyunca sessizliğini koruyan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ortada görünmemesi gündeme geldi. Prigojin daha önce açıklamalarında Rusya Savunma Bakanlığı ve Şoygu'yu hedef almıştı.

Dün gece konuyla ilgili bir açıklama yapan ve savunma bakanlığında herhangi bir görevden alma olup olmadığına dair soruları yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu konular Putin’in imtiyazı altındadır” yorumunu yaptı.

İngiliz Mail on Sunday gazetesi ise, günlerdir bir açıklama yapmayan ve kamuoyunun karşısına çıkmayan Şoygu’nun bu sessizliğinin sebebinin Putin’in savunma bakanını kovması olduğunu öne sürdü. Haberlerde, “Eğer kovulma iddiaları doğruysa bu Wagner lideri Prigojin’i memnun eder. Son haftalarda Şoygu’yu çok ağır şekilde eleştiriyordu ve Prigojin’in görevden alınması esas amaçlarından biriydi” yorumu yapıldı.

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin'in Rusya ordusunu kendilerine saldırmakla suçlamasının ardından başlattığı darbe girişiminin sona erdiği duyuruldu. Wagner'den yapılan açıklamada, "Güçlerimizi geri çekiyor ve üslere dönüyoruz" ifadelerine yer verildi.