Polemik & Kulis
27 Oca 2014 12:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

Görevden alınan TRT spikeri Medyaradar'a konuştu! Böyle bir bedel ödemeyi haketmedim!

Yavru muhalefet gafı ile MHP'lileri kızdıran ve görevine son verilen TRT spikeri Anda Özmen yaşananlar sonrası ilk kez Medyaradar'dan Alev Gürsoy Cimin'e konuştu...

CHP haberinden sonra MHP ile ilgili habere geçen TRT spikeri, "Evet, ana muhalefetten sonra yavru muhalefete geçelim" dedi ve olanlar oldu.. TRT 1'de haber sunan spiker Anda Özmen anons esnasında, Başbakan Erdoğan'ın MHP'ye yönelik küçümseme amaçlı söylediği 'yavru muhalefet' sözünü kullanmış ve büyük tepki toplamıştı. Medyaradar röportajcısı Alev Gürsoy Cimin, Anda Özmen'e ulaştı ve  hem o gafı hem de sonrasında yaşananları konuştu... Özmen, "Bir anlık hataydı ve böyle bir bedel ödemeyi haketmedim" diyor. Eğer "Yavru Muhalefet" bir hakaret ise yıllarca Kıbrıs'a demek ki küfretmişsiz diye de ekliyor... Çok da üzgün.. İşte detaylar...


RÖPORTAJ: Alev Gürsoy Cimin
Twitter@gazetecialev
Gmail: alevgursoy2008@gmail.com


Geçmiş olsun Anda Hanım, MHP'yi “Yavru Muhalefet” diye tanımladınız sunduğunuz haberde ve herkesi şaşırttınız. Neden böyle bir ifade kullandınız?

Bir anda oldu. Asla kasıt yoktu. Söz adres sormuyormuş. Çalıştığım kurumu zan altında bırakmak istemem 10 yıldır bu işi yapıyorum. 2004'te başladım. İlk kez böyle bir şey yaşadım. Çok üzüldüm. Gerçekten asla bilinçli değildi. Bilinçli olsa böyle birşey yapar mıyım?Tabii ki yapmam. Kim yapar ki? O gün öyle bir şey yaşandı ama seçim arefesinde yaşanması çok kötü oldu, tekrar söylüyorum asla art niyetim  yoktu. Devlet Bahçeli'nin haberiydi bir anda ağzımdan çıktı. Ben de anlamadım.  CHP haberini verdik Reji son 5 sayıyordu. "Ana muhalefetten şimdi de MHP'ye geçiyoruz" diyebilirdim ama haberi şimdi de "Yavru Muhalefete geçiyoruz" diye bağladım. Ben de anlamadım, nasıl böyle bir şey yaptığımı keşke olmasaydı.  Canlı yayın kazası diyorum ben buna.

"KEŞKE OLMASAYDI,CANLI YAYIN KAZASI"

O sözü kullandıktan hemen sonra düzeltme ihtiyacı hissetmediniz mi?

O anın sıcaklığıyla anlamadım sundum haberi başka bir habere geçtik çünkü..

"ART NİYETLE YAPMADIM BİR ANLIK GAFTI"

Peki sonrasında ne oldu, nasıl patlak verdi olay?

Telefonlar, mesajlar susmadı. Bir anda tepki sesleri yükseldi. Hem bana hem de kuruma büyük tepkiler vardı. Ama kurumumun suçu ne, ekranda haberi sunan benim. Bir anlık bir canlı yayın kazasıydı.

"SADECE CANLI YAYIN KAZASIYDI"

TRT Yönetiminden anında uyarı aldınız mı?

Ekrandan alındım. Toplantı olacak, sonrasında ne olur inanın bilemiyorum. Ama çok kolay bir durum değil...

"KIBRIS'A YAVRU VATAN DİYEREK YILLARCA KÜFRETMİŞİZ O ZAMAN"

O söz neden acaba aklınıza yer etmiş? TRT içerisinde MHP'ye sürekli Yavru muhalefet mi denir?

Asla. 10 küsür senedir söylenen bir söz, ifade bu. Ben değil, herkes söylüyor. Benim ekranda kullanmam yanlış oldu. Ekran önünde değil ama ekran arkasında hep kullanırız bunu. Gazeteciler, köşe yazarları, siyasiler. MHP'yi seversin ya da sevmezsin ekran önünde bu söz doğru; kullanılmamalıydı. Ama bir anlık bir hata için bu kadar yaftalanma, küfür, tehdit hakaret... O kadarını hakettim mi inanın bilmiyorum. Hangi partiye oy verdiğimi bilmeden, MHP'ye nasıl baktığımı bilmeden hemen vurmak da neyin nesi? Bu kadarı haksızlık değil mi? Ben bunca tepki ve hakareti haketmediğimi düşünüyorum. Yıllardır Kıbrıs'a "Yavru Vatan" dedik. Demek ki yıllar boyunca küfretmişiz.  Ben bu kadar küfür hakaret karşısında hayrete düştüm. Doğru bir şey yaptım demiyorum ama bedeli bu kadar ağır olmamalıydı!

"YAPTIĞIM DOĞRU DEĞİL, AMA BEDELİ BU OLMAMALIYDI"

Bedel derken?Ekrandan alınmanızı mı kastediyorsunuz?

Asla... Ekran olmazsa olmazım değil. Ekran arkasında da yeri gelir çalışırım. Ama bu kadar ağır eleştirileri ve bir anda hedef haline getirilmeyi kastediyorum ben. Onca küfrü kim hak ediyor, kaldı ki ben ekranda MHP'ye küfür etmedim, hakaret etmedim...

"PİŞMANIM DİYEMEM ÇÜNKÜ... "

Pişman mısın?

Pişmanım diyemem çünkü planlı yapmadım ki.. Bir anda ağzımdan kaçtı.. Kasıtlı olmayan bir şeyden neden pişman olayım? Bu sadece benim değil, herkesin başına gelebilir. Başka arkadaşlarımın da başına gelebilirdi. Herkes de öyle düşünüyor zaten, meslektaşlarım.

TRT yönetimi de sanırım zor duruma düştü?

Ben en çok da bu anlamda üzüldüm. 2008'de başladım 6 yıldır oradayım. Şimdiye dek tek bir haberde kurumumu üzecek bir iş yapmadım. Her zaman işimi düzgün yaptım. Hem işime hem kurumuma hep saygılı davrandım.

"KÜFÜR ETTİLER, TEHDİT ETTİLER"

MHP'den gelen tepkileri nasıl buldunuz? Çok kızdırdınız çünkü o sözle büyük bir camiayı.

Tanımadığım bir sürü insandan tepki aldım. Küfür yedim. Tehdit edildim. Sertten ziyade ağır ve incitciydi tepkiler.

İşinize son verildi değil mi olayın hemen ardından?

Ekrandan alındım.  2 gündür de gitmiyorum. Görevime son verilip, verilmediği  yapılacak toplantıdan sonra netleşir.

Epeyce zor bir durum. Bir ekran yüzünün başına hiç gelmemesi gereken...

Elbetteki olmasaydı iyi olurdu hoş olmadı.. Ama herkesin başına gelebilirdi, diyorum ya bunun bedeli bu olmamalıydı. Ekran anlamında demiyorum ama beni üzen gelen tepkilerdi, neticede benim bir de ailem var. Onlar da çok şaşırdı, üzüldü. Etkilendi. "Nasıl böyle bir şey yaptın. Sen böyle biri değilsin" dediler

Acaba Başbakan'dan etkilenmiş olabilir misiniz, gruplardaki o meşhur "Yavru Muhalefet" çıkışlarından ?

Evet Sayın Başbakan söylüyor ama sadece o değil ki medyadaki herkes bunu söylüyor.  Biz medyanın içindeyiz. Sürekli gazete, köşe yazısı okuyoruz. Dile yerleşmiş bir kere. Bu kadar büyütülmemeliydi. Çok acıdır ki nereden nasıl vursam derdinde insanlar.

MHP yönetiminden özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

Ben gerekli özrü diledim. Bu konuşmayı bile yapmayı düşünmüyordum. Siz çok zorladınız. Belki bu konuşmadan sonra bile belki başım ağrıyacak. İnsanlar yine çarpıtacak. Diyorum ya hiç bir kötü niyetim yoktu, bir anda spontene gelişti. Canlı yayın kazasıydı. Meslektaşız siz de görevinizi yapıyorsunuz sizi de üzmemek adına bu açıklamları yapıyorum.  

Anda Hanım siz AK Partili misiniz, en çok da bu yönde tepkiler aldınız çünkü?

Bu çok özel bir soru. Farzedin ki MHP'liyim. O zaman da bu ne biçim MHP'li, böyle MHP'li olmaz olsun diyeceklerdi. Ya da CHP'liyim... O zamanda böyle biri bizim partimizden olamaz derlerdi. Parti ile alakası yok. Ekranda zaten şuna, buna, ona yakın olunmaz, tarafsız olunur. Ben o sözü kullanırken bir partiye şirinlik yapmayı ya da birilerini kızdırmayı amaçlamadım. Çünkü amaçsız, plansız bir anda söyledim.

Tekrar çok geçmiş olsun. Daha fazla uzatarak iyice üzmeyeyim sizi.  Buradan bir mesajınız varsa benim vasıtamla iletebilirsiniz.

Çok üzgünüm. Böyle olsun istemezdim. Dilerim insanlar bunun biranlık hata olduğunu kabullenir. Çünkü benim bir hayatım var. Linç edilmeyi hak etmiyorum.  Size de hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyorum.

MEDYARADAR/ÖZEL