Gündem
18 Şub 2013 18:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

GÖP ; "TÜRKİYE BASIN ÖGÜRLÜĞÜNDE AYIPLI ÜLKE OLMAKTAN KURTULMALI"

Gazetecilere Özgürlük Platformu, Silivri'de18 Şubat Pazartesi günü Ergenekon davası duruşmalarını izledi.

93 gazetecilik meslek örgütünün oluşturduğu, dönem başkanlığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü Gazetecilere Özgürlük Platformu, Silivri’de18 Şubat Pazartesi günü Ergenekon davası duruşmalarını izledi.
 
Duruşmayı izleyen heyette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, yönetim kurulu üyesi Recep Yaşar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, gazeteci Nail Güreli, Tuncay Yıldırım ve Azer Bortaçina  yer aldı.
 
Duruşma sonunda Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanlığı’nı yürüten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver bir basın açıklaması yaptı:
 
 “Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Kamu aleyhine olan gerçekleri ortaya çıkaran gazeteciler öldürülerek ya da çeşitli biçimlerde engellenerek gazetecilik mesleğine gözdağı veriliyor. Gazeteciler açılan çok sayıda dava ile cezaevine konulma tehdidi altında tutuluyor. Gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Tüm bunların sonucunda da Türkiye dünya basın özgürlüğü sıralamasında ayıplı ülke olmaya devam ediyor. Geçen yıl, GÖP dönem başkanlığını devrettiğimizde 179 ülke arasında 148. sıradaydık. 2012’nin açıklamasına göre, 6 basamak daha düşerek 154. sıraya geriledik. İktidar cezaevinde gazeteci olmadığı konusunda ısrar ederken uluslar arası birçok kuruluş Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunu “kriz” olarak tanımlıyor. Cezaevlerinde şu anda 70 gazeteci bulunuyor. Bugün de Ergenekon Davası kapsamında yargılanan meslektaşlarımızın davasını izledik. Meslektaşlarımızın 5 yıla yaklaşan tutukluluk süreleri demokrasi adına büyük bir utanç konusudur. Türkiye’nin bu ayıplı görüntüden çıkmasını, gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, TCK; TMK, CMK’daki basın özgürlüğü açısından sorun oluşturan maddelerin ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”
 
GÖP 8 ŞUBAT’TA DA KCK DAVASI DURUŞMASINI İZLEMİŞTİ.
 
Gazetecilere Özgürlük Platformu 8 Şubat’ta da Silivri'de İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi'nde 32'si tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı KCK Davası duruşmasını izlemiş, duruşmada 7 gazeteci tahliye olmuştu.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (Kuruluş 24 Ağustos 2010)

Gazetecilere Özgürlük Platformu kurulduğu 24 Ağustos 2010 tarihinden bu yana basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, halkın haber alma hakkının sağlanması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Yasası ve Terörle Mücadele  Kanunu’nda yer alan sorunlu maddelerin değiştirilmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını talep ediyor. Gazetecilere Özgürlük Platformu başkanlığını ikişer aylık dönemlerle gazetecilik meslek örgütlerinin başkanları üstleniyor. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nu oluşturan meslek örgütleri demokratik haklarını kullanarak, yürüyüşlerle, basın açıklamalarıyla, tutuklu gazetecileri cezaevinde ziyaret ederek ve yüzlerce gazeteci davasını düzenli olarak izleyerek konuyu Türk ve Dünya kamuoyunun gündeminde tutuyor.