Teknoloji
09 Şub 2022 00:09 Son Güncelleme: 09 Şub 2022 00:17

Google'dan yeni özellik! Arama geçmişi deneyimi kolaylaşacak

Google, arama geçmişinde yeniliğe giderek, kullanıcıların deneyimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Google, Chrome web tarayıcısına daha önce göz attığınız konuları bulmanıza ve kaldığınız yerden devam etmenize yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir özellik ekliyor. Journeys (Yolculuklar) olarak adlandırılan bu özellik, Chrome’un masaüstü sürümü için kullanıma sunuluyor.

Bu özellik, esasen tarama geçmişinin bir uzantısı gibi çalışacak. Arama çubuğuna bir kelime yazdığınızda veya tarayıcınızın Chrome History Journeys (Geçmiş Yolculuklar) sayfasına gittiğinizde, o konuyla bağlantılı daha önce ziyaret ettiğiniz sitelerin bir listesini göreceksiniz. Chrome, belirli bir siteyle ne kadar etkileşim kurduğunuzu hesaplayacak ve en alakalı olduğunu düşündüğü siteleri en üstte gösterecek.

Google, Journeys özelliğiyle birlikte herhangi bir konu hakkında haftalar öncesinden arattığınız bilgiyi bilgi görebileceğinizi söylüyor. Journeys ayrıca ilgili arama terimlerini göstererek ileriye dönük araştırmanızda size yardımcı olabilir.

Journeys, aramalarınızı farklı zaman dilimlerine yayılmış olsalar bile konularına göre gruplandıracak. Bu, ziyaret ettiğiniz anlaşılması zor sayfayı hatırlamayı, arama geçmişinde gezinmekten daha kolay hale getirecek. Yani bir konuyla ilgili birkaç saat ve birkaç hafta önce aradığınız tüm sitelerin bir arada toplandığını göreceksiniz.

Özellik kullanışlı görünüyor olsa da, bu bilgilerin şirket tarafından nasıl kaydedildiği ve kullanıldığı konusunda endişeleriniz olabilir. Google’ın duyurusu bu endişeleri gidermeye çalışmak için “Journeys şu anda yalnızca cihazınızdaki geçmişi grupluyor; hiçbir şey Google hesabınıza kaydedilmiyor.” açıklamasını yaptı. Bunun yanı sıra, Chrome ayarlarınızdan “bireysel öğeleri veya tüm etkinlik kümelerini” silebilir veya Journeys’i tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.

Journeys şu anda yalnızca Chrome masaüstünde kullanılabilir. Ancak Google, şifrelerinizin veya yer imlerinizin bir cihazdan diğerine senkronize edilmesiyle aynı şekilde birden fazla cihazdan erişime izin verilip verilmeyeceğini araştırıyor.