Dünya
11 Mar 2022 19:18 Son Güncelleme: 11 Mar 2022 19:24

Google'dan Rusya'ya karşı bir hamle daha! Ukraynalılara hava saldırılarını bildirecek

Google, Ukrayna için hava saldırısı uyarısı bildirimleri göndereceğini duyurdu.

ShiftDelete'in haberine göre; Rusya ve Ukrayna arasında devam eden krize ilişkin Google’dan yeni bir adım geldi. Teknoloji devi, Ukrayna’daki Android kullanıcıları için, yakınlarında patlaması beklenen saldırılardan önce hava saldırısı uyarıları göndermeye başlayacağını duyurdu.

Ukrayna hükümetinin talebi ve yardımıyla Google, Ukrayna’daki Android telefonlar için acil Hava Saldırısı Uyarıları sistemini kullanıma sundu. Android kullanıcılarına gönderilecek bildirimler, halihazırda Ukrayna hükümeti tarafından paylaşılmakta olan uyarıları referans alacak.

GOOGLE UKRAYNA'YI BU ŞEKİLDE KORUYACAK

Google Küresel İlişkiler Başkanı Kent Walker bu çalışmanın, Ukrayna’nın mevcut hava saldırısı uyarı sistemlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve paylaşılacak uyarıların “Ukrayna hükümetine dayandığını” söyledi. Walker ayrıca Ukrayna’daki milyonlarca insanın güvenlik önlemi olarak hava saldırısı uyarılarını dikkate alması gerektiğini dile getirdi.

Google, saldırıların başladığı günden bu yana Ukraynalılara hava saldırısı bildirimleri gönderen Ukrayna Alarmı uygulamasını Play Store’da zaten öne çıkarmıştı. Android İçin Mühendislikten sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Burke, yeni uyarı sisteminin önümüzdeki günlerde Ukrayna’daki tüm Android telefonlara yayılacağını aktardı.

Hava Saldırısı Uyarıları’na ek olarak Google, bölgedeki artan mülteci sayısına yardımcı olmak için, işletmelerin mültecilere özel hizmet sağlayıp sağlamadıklarını işaretlemenin yollarını geliştirdiğini ifade etti. Ukrayna’ya komşu ülkelerdeki otel sahipleri, Ukrayna’dan gelen mültecilere çeşitli hizmetler ve yardımlar sunmak için Arama ve Haritalar’daki işletme profillerinde paylaşım yapabilecek.

“Bugünden itibaren Ukrayna’ya komşu ülkelerdeki otel sahipleri, mülteciler için ücretsiz veya indirimli konaklama teklif edip etmediklerini işletme profillerinde belirtebilecek. Önümüzdeki haftalarda bu bilgileri derlerken, insanların bu yerleri Arama ve Haritalar’da hızla bulmasını mümkün kılacağız.”

ABD’li teknoloji devi ayrıca Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya’ya ağır yaptırımlar uyguladı. Ülkedeki tüm reklam satışlarını duraklatan Google ayrıca Sputnik ve RT başta olmak üzere Rusya’nın devlet tarafından finanse edilen medya uygulamalarını Google Play’den kaldırdı.