Gündem
10 Haz 2010 20:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

GOOGLE SORUNU ÇÖZÜLDÜ MÜ?

TİB İnternet Dairesi başkanı Osman Nihat Şen, Google sorunuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı!

TRT Türk’te yayınlanan ve Serhat Akça’nın hazırlayıp sunduğu MASA programında bugünkü konu İnternette erişim engeliydi.

Akça, programda Google ve Youtube’un erişiminin engellenmesi olarak da konuşulan internet erişim engeli konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen’i konuk etti.

Akça’nın "kısaca söylemek gerekirse, Türkiyedeki bütün internet yasaklarının uygulayıcısı" olarak tanıttığı Şen programda Youtube ve Google’a uygulanan erişim engellerinin ayrıntılarını anlattı.


HERŞEY 2008 MAYIS’INDA BAŞLADI

Şen, 5 Mayıs 2008’de Youtube’un Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği karar ile kapatıldığını hatırlattı. Atatürk aleyhine işlenen suçlar yasasına muhalefetten, bazı videoların içeriklerinin çıkartılması talebi yerine getirilmediği için de mahkemenin bu engelleme kararını aldığını belirten Şen, kararı kurumlarının uyguladığını söyledi.

Şen iki yıl önce alınmış olan kararın neden bugün yeniden gündeme geldiğini de şöyle anlattı:

GOOGLE İP ADRESLERİNİ KULLANDIRIYOR

"Youtube hem alan adıyla hem de İP adresleriyle engellendi. Siz youtube yazıp girmeye çalıştığınızda karşınıza bir ekran çıkıyor ve erişim engelini okuyabiliyorsunuz. Halbuki İP adresi engelinde böyle bir yazı ile karşılaşılmıyor. Ama youtube İP adreslerini belli aralıklarla değiştiriyor. Biz de kurum olarak değişen İP adreslerini takip ediyoruz. Savcılığa bildiriyoruz ve  en son mayıs ayında bu İP değişikliğini bildirdik savcılığa... Ancak Mayıs ayı içinde Youtube, kendi İP adreslerinin bir kısmını Google’ın servislerinde yük paylaşımlı olarak kullandırmaya başladı.

GOOGLE SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Bu şuna benziyor: bir kişiye ait telefon numarasını iki kişi beraber kullanmaya başlıyorlar. On defa o telefon numarasını çaldırdığınızda 9’una doğru kişi yanıt veriyor, birini de diğer kişi yanıtlıyor. Mayıs sonunda böyle bir konu ortaya çıktı ve biz kendilerinden bu İP’leri ayrıştırmalarını talep ettik. Sorun Youtube ile ilgili, Google ile ilgili bir sorun yok. Bu İP’leri ayrıştırın dedik. Bir de basın açıklaması yaptık kamuoyunu bilgilendirmek için: "Basın yayın organlarında hakkında erişim engelleme tedbiri uygulanmamış google gibi bazı alan adları ve hizmetlerinin erişimlerinin engellendiği yönünde yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır." dedik.

Google 45 farklı hizmet veriyor. Bu hizmetleri bazen Youtube ile aynı İP adreslerini kullanıyor. Biz bunları ayrıştırın dedik. Onlar da ayrıştıracaklarını ifade ettiler. Harekete geçildi ve salı akşamı itibariyle bu İP değişikliği tekrar  güncellendi. Bu burada ilk defa söyleniyor. Bu konuda basın açıklaması yapmadık henüz. Dolayısıyla bu servislerin kullanıcılarının etkilenmemesi ya da çok az etkilenmesi lazım.

PROBLEM GOOGLE ŞİRKETİNDEN KAYNAKLANIYOR

Youtube yasağı, iki yıldır sorunsuz sürdürülüyordu. Yaşanan karışıklık bize ait olmayan bir nedenden ötürü yaşanıyor. Bu yaşanan şirkettin politikası nedeniyle yaşanıyor.