Dünya
01 Tem 2023 09:43 Son Güncelleme: 01 Tem 2023 09:43

Google, Kanada’da haberlere erişimi kapattı!

Kanada’nın büyük sosyal medya platformlarını, yayınladıkları haberler için yayıncılara ücret ödemeyi zorunlu tutan yasayı kabul etmesinin ardından Google'dan yeni bir hamle geldi.

Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta'nın, 23 Haziran’da açıklama yapıp Kanada'da Çevrimiçi Haber Yasası C-18’in kabul edilmesiyle ülkedeki tüm kullanıcılara Facebook ve Instagram'daki haber erişiminin sona ereceğini duyurmasının ardından bu kez Google'dan hamle geldi. Dev şirket Meta’nın ardından ‘Arama, Haberler ve Keşfet’ ürünlerinden Kanada merkezli haber bağlantılarını kaldıracaklarını ve artık Kanada'da Google News Showcase'i işletemeyecekleri açıklamasını yaptı.

Google basın açıklamasında “Kanada Hükümeti, iki şirketin sadece haber bağlantılarını göstermek için ödeme yapmasını gerektiren Yasa C-18 (Çevrimiçi Haber Yasası) adlı yeni bir yasa çıkardı, bu diğer herkesin ücretsiz olarak yaptığı bir şey. Bağlantılara (sözde ‘bağlantı vergisi’) fiyat koymaya yönelik benzeri görülmemiş karar, ürünlerimiz için belirsizlik yaratıyor ve yalnızca Kanadalıların Kanadalı yayıncılardan gelen haberlere erişimini kolaylaştırmak için bizi üst sınırı olmayan mali yükümlülüklere maruz bırakıyor. Bir yılı aşkın bir süredir bunun Kanada'da gazeteciliği desteklemeye yönelik yanlış bir yaklaşım olduğunu ve ürünlerimizde önemli değişikliklere yol açabileceğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

'HAYAL KIRIKLIĞI'

Kanada gazeteciliğini desteklemek için hali hazırda para ödediklerini ve daha fazlasını yapmak için hazır olduklarını iddia eden Google, Kanada genelinde 150'den fazla haber yayınını kapsayan anlaşmalar için pazarlık yaptıklarını ifade etti. Google tüm bu çalışmalarına rağmen durumun böyle sonuçlanmasını" hayal kırıklığı"olarak ifade etti.

ETİKETLER
#google #kanada