Gündem
08 Mar 2012 13:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:25

GÖLGE CIA HANGİ İKİ TÜRK GAZETESİ İLE GİZLİ ORTAKLIK YÜRÜTÜYOR?

Gölge CIA diye bilinen Stratfor'un Türkiye'de "Confed" denilen ortaklık sistemiyle çalıştığı 2 gazete var.

Wikileaks'ın ardından Stratfor belgeleri Türkiye'de gündemi sallıyor. Yarı dedikodu yarı istihbarat nitelikli bu belgeler kadar, bugün medyada gölge CIA'nın Türkiye'deki işbirlikçisi 2 gazete konuşuluyor.

Bu gazeteler hangileri?

Taraf'tan Yıldıray Oğur o gazeteleri bugün köşesinden bir kez daha ilan etti.

Bu gazetelerden biri Başbakan Erdoğan'ın damadının yönettiği SABAH Gazetesi... Diğeri ise Aydın Doğan'ın Hürriyet Daily News Gazetesi...

Bu iki Türk gazetesi ile Derin CIA Stratfor arasında "Confed" denilen bir ortaklık sistemiyle karşılıklı bilgi alışverişi yapılıyor. Bilgi paylaşımının boyutları öyle geniş ki Stratfor, Sabah'tan gizli bir görüşmede neler konuşulduğuna dair rapor dahi isteyebiliyor.

ORTAKLIK ANLAŞMASININ METNİ

Stratfor ile Hürriyet Daily News arasındaki confederation partners ortaklık anlaşması 29 Mart 2010 tarihinde imzalanmış. O dönem gazetenin başında David Judson ile Stratfor'un patronu George Friedman anlaşmaya imza koyan isimler.

Anlaşma metnindeki işbirliğini gösteren başlıklar ise şöyle;

*“Stratfor ve Hürriyet Daily News enformasyonun, raporların ve fikirlerin paylaşılacağı bir işbirliği oluşturma arzusundadırlar.

*Bu ilişki kapsamında Stratfor, Hürriyet Daily News’dan haftalık enformasyon ya da raporlar temin edecek, aynı zamanda Stratfor'un ilgi alanındaki belirli olaylara ilişkin son dakika bilgileri de alacaktır.

*Stratfor bunun karşılığında Hürriyet Daily News’un belirleyeceği temel ilgi alanlarındaki araştırma ve analizlerini Hürriyet Daily News’la paylaşacaktır.

SABAH'TAKİ İSTİHBARAT KAYNAĞI KİM?

Gölge CIA'dan Emre Doğru'nun merkeze geçtiği maillere bakılırsa Sabah'taki irtibat ismi Alparslan Akkuş...

Doğru, Stratfor direktörü George Friedman’ın eşi olan Meredith Friedman’a gönderdiği 22 Haziran 2010 tarihli e-postasında bu durumdan şöyle söz ediyor;

"Bugün Sabah’taki irtibat kişimiz Alparslan [Akkuş] ve diplomasi muhabiri olmak için hazırlanan Mehmet Ali (eğitiminin bir parçası olarak Alparslan ile birlikte takılıyor) ile öğle yemeği yedim. Son siyasi gelişmelerle ilgili konuştuk, ardından da Sabah ile Stratfor arasındaki işbirliğini geliştirmenin yollarını görüştük.

Ona Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerde Sabah’ın istediği bilgileri elde edebileceğimiz partnerlerimiz olduğunu söyledim. Sanırım artık Sabah’ın, Stratfor’un çalışması ve gazeteciliğinden yararlanabileceği konular/ülkeler ile ilgili şimdi çok daha iyi bir fikri var ve bizden bu bilgileri edinebilme konusunda da son derece ilgili görünüyordu.