Magazin
22 Oca 2014 15:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

Gökhan Özoğuz Reza Zarrab'ın oyun arkadaşı çıktı

O Ses Türkiye yarışmasıyla adından söz ettiren Gökhan Özoğuz'un 'airsoft' tutkunu olduğu ortaya çıktı.

Milsim Türk İnternational kulübüne üye olan Gökhan Özoğuz hafta sonları kamuflaj giyerek savaşa katılıyor.

Özoğuz'un takım arkadaşları arasında ikizi Hakan Özoğuz ve 17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanarak ceza evine konulan Reza Zarrab da var.

Üçlünün 2 Kasım 2013'te Beykoz Kundura Fabrikası'nda gerçekleşen ve 'Operation Ottoman' adı verilen karşılaşmada çekilen fotoğrafları oyunun Türkiye sayfasında yayınlandı.

AIRSOFT NASIL OYNANIR

Airsoft oyunu, bir çatışma simülasyon oyunudur. Silahlar, mühimmat olarak 6 mm'lik, biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanır (6mm BB - Bulleted Breech). Plastik boncuklar, silahın içindeki piston ile ürettiği sıkıştırılmış havayı ya da 340 gramlık Co2 tüpleri kullanır. Airsoft silahları kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanmaz. Gerçek mühimmat kullanmak için modifiye edilemez. Herhangi bir insanı mühimmatı ile ağır bir şekilde yaralayamaz veya öldüremez.

Fakat eğer insan gözüne yüksek güçlü bir silah ile direkt bir atış yapılırsa, kılcal damarların çatlamasına, doku hasarına veya gözde geçici ya da bazen kalıcı görme bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten airsoft silahları kullanılırken daima korunma gözlüğü takılması ve herhangi bir canlının gözüne ateş edip sağlığının tehlikeye atılmaması gerekmektedir. Airsoft silahları, tüfek, tabanca, makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği vb. silahların kopyası olarak bulunabilir.

Airsoft sporu, Paintball'a benzer bir şekilde oynanır. İki kişi veya takım birbirine karşı yarışır. Amaç genelde karşı takım mensuplarını vurarak geçici veya oynanan tur boyunca oyundan çıkarmaktır. Airsoft oyununda Paintball'ın aksine, patlayan boya topları yerine patlamayan mühimmat kullandığı ve vurulan oyuncu üzerinde herhangi bir iz bırakmadığı için, oyuncular vuruldukları zaman ellerini kaldırıp haber vermeli veya ölü taklidi yapmakla yükümlüdürler. Buna rağmen atılan boncukların gözle görülebilir hızda hareket etmesi sebebiyle oyuncular vurulduğu zaman fark edilebilir. Vurulduğu zaman kabul veya itiraf etmeyen oyuncular hakem tarafından veya oylamayla diskalifiye edilir.

Airsoft'u Paintball'dan ayıran en büyük özelliklerden biri, oyunun daha gerçekçi olmasıdır. Airsoft oynanırken, oyuncular Paintball'daki açık renkli naylon üniformalar yerine askeri üniformalar, hücum yelekleri, miğfer, eldiven ,kamuflaj vb. teçhizat kullanılır.

Bu tip kıyafet ve teçhizat gerçekçilik ve atmosfer'den ziyade, kamufle olabilmek, rahat hareket edebilmek ve yedek sarjörler ile mühimmatın taşınabilmesi için kullanılır. Airsoft, Türkiye dışında sürekli büyüyen bir spordur. Özellikle Doğu Asya'da Paintball'ın yerini almıştır ve Kuzey Amerika'da da popülaritesi sürekli yayılmaktadır. Dünya'da Airsoft'un yasak olduğu ülkeler mevcuttur.

Tarihçe

Airsoft, 1970'lerde Japonya'da ortaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya'ya uygulattığı kanuni değişikliklerden dolayı Japonya'da sivillerin ateşli silahlara sahip olması mümkün değildi. Bunun üzerine, Japon tasarımcılar 1970'lerin ortasına doğru Airsoft'u geliştirdiler. İlk Airsoft silahları bugünkülere kıyasla örnek alınacak silahlar olmadığı için gerçekçi değildiler. Görünüşleri ağır bir şekilde gerçek silahı andırsalar da, silahların tasarımları orjinallerinin dış görünüşlerini tamamen yakalayamadılar.

Hürriyet